Barrow er en af de nordligste, hvis ikke den nordligste, by i USA. Den ligger i Alaska, og er et fredsommeligt lille hul, hvor alle kender alle. Den ligger på polargrænsen, og foruden en masse dage om året, hvor solen slet ikke går ned, er der også en periode på tredive dage, hvor solen slet ikke står op over byen.
Tredive dages mørke; det er naturligvis en belastning for det lille samfund, men de der ikke kan klare det lidt specielle liv så højt mod nord, forsvinder vel hurtigt fra Barrow igen.
Et par særregler er der dog blevet opstillet i byen for at gøre livet lettere for alle. Der bliver ikke udskænket alkohol i de kritiske perioder, og byens to betjente gør hvad de kan for at få folk til at tage dagen med et smil. Har man set Coen-brødrenes film Fargo fra 1996, er der ikke langt fra filmens miljø og så til Barrow.
Dystre forudsigelser
Mørkeperioden har altid lagt sig over Barrow på samme tid af året, men denne gang er det anderledes. Uheldige og mystiske optrin er fulgt i kølvandet på mørket, som om et eller andet er under opsejling. Først forsvinder folks mobiltelefoner, så bryder radiokontakten med omverdenen sammen.
Rigtig mystisk bliver det dog først, da en yderst besynderlig fremmed forlanger at få udskænket øl på den lokale beværtning. Det kan han ikke få, og det kommer til et voldeligt optrin, hvor byens betjente – ægteparret Eben og Stella – må træde i karakter og overmande ballademageren.
Helt let går det ikke, og da den fremmede tilbage på stationen bøjer tremmerne i sin celle, er betjentene klar over, at noget overnaturligt er kommet til Barrow. Den fremmede selv begynder højlydt, før han får skudt hovedet af, at håne Eben og Stella. Snerrende fortæller han dem, at der ikke er nogen udvej, at de er fanget og snart døde alle sammen. Ikke rart, og få sider længere henne i albummet, forstår vi hvad den fremmede snakkede om.
Overrendt af vampyrer
Barrow er ved at blive invaderet af vampyrer. Ganske nøje har de planlagt aktionen, og er strømmet til den lille by i Alaska for her at feste og myrde i de tredive døgn, hvor solen ikke tvinger dem i skjul om dagen. Det er altså alvorlige problemer, der er kommet til byen, og de eneste som for alvor har en mulighed for at stille noget op imod vampyrerne er Eben og Stella. Meget kan de imidlertid ikke gøre, for blodsugerne er menneskene langt overlegne, og alt ser derfor meget, meget sort ud for indbyggerne i Barrow.
Helt alene står de dog ikke, for i New Orleans har en lille gruppe fulgt vampyrernes krypterede emails, og de sender nu en mand, Taylor, til Alaska, så han kan få en live-optagelse af en vampyr, der dræber et menneske. Med denne vil gruppen bevise over for omverdenen, at vampyrer rent faktisk eksisterer. Taylor har fået nøje instrukser om ikke at hjælpe de lokale, og holde sig ude af alle problemer, men spørgsmålet er, om han kan det, og om han når frem til Barrow før det er for sent.
Effektiv historie
Nat I 30 Dage er en ekstremt dynamisk og filmisk historie, der ikke bruger meget tid på unødvendige beskrivelser. Den er fyldt med oneliners, blodig action og grumme billeder. Manuskriptet til historien er skrevet af Steve Niles, og man må konstatere, at det er lykkes for ham at skrue en effektiv historie sammen, der tydeligvis har ladet sig inspirere af de mange vampyrfilm, der er kommet på markedet siden 1980’erne.
Han undgår dog de værste klichéer, og formår rent faktisk at forlene vampyrerne en herlig grotesk adfærd, der på smukkeste vis understøttes af tegningerne. Selve plottet er enkelt og godt udtænkt. Den perfekte ramme for en lille gyserhistorie, og Steve Niles skulle efter forlydende arbejde på et filmmanuskript baseret på Nat I 30 Dage.
Skal man være lidt hård, er selve den gren af fortællingen, der omhandler begivenhederne i New Orleans nok en smule underudviklede, og de bliver derfor aldrig rigtigt relevante. På samme måde kunne der nok være blevet brugt lidt mere tid på andre af indbyggerne i Barrow end lige de to betjente, for man kommer aldrig til at føle den store medlidenhed med staklerne, der bliver slagtet én for én.
Særprægede illustrationer
Illustrationerne er meget karakteristiske og særdeles særprægede. Det er Ben Templesmith der står bag dem, og det er han sluppet meget heldigt fra. Med en blanding af akvarel og grafit, der er blevet efterbehandlet digitalt efter husbehov, vælter det ud af siderne med vanvittige vampyrer og provokerende billeder. Præcis som manuskriptet er meget filmisk, er tegningerne det også. Flere steder har man faktisk indtryk af at sidde med et storyboard mellem hænderne.
Der er ikke meget naturalistisk over Templesmiths stil, men i stedet bygger han et dystert og hæsligt univers op, hvor det sprøjtende røde blod er en af de primære afvekslinger fra den ellers så dominerende grå farve. Set isoleret er der flere af illustrationerne, som kan virke en anelse ufærdige eller skitseagtige, men når tegningerne vurderes som helhed går de op i en højere enhed, og bliver noget i særklasse, men dog næppe alles kop te.
Stærkt underholdende
Nat I 30 Dage udkom oprindeligt som tre hæfter i 2003, men er her blevet samlet i et album. Det klæder uden tvivl historien at være blevet samlet, for handlingen er hurtig, og mængden af tekst knap, så der sker visuelt meget på siderne. Den glimrende stemning som Niles og Templesmith væver frem, har godt af at blive præsenteret samlet og læst ud i et stræk, for det tager nogle øjeblikke at komme ind i deres brutale vampyrhistorie.
Albummet er en afsluttet fortælling, men historien er så fyldt med ideer og muligheder for fortsættelser, at det er ikke specielt overraskende, at der er kommet to efterfølgere – ligeledes oversat til dansk. Det drejer sig om Dystre Dage og Retur til Barrow, begge fra 2004.
Nat I 30 Dage er en stærkt underholdende historie, der vil gå rent ind hos horrorfans, og vel navnlig vampyrentusiaster. Lad det dog være sagt, at Templesmiths vampyrer er alt andet end de dekadente og smukke skabninger, Anne Rice har gjort så populære – de er hæslige monstre, der foruden overmenneskelige evner, faktisk også er en smule dumme.
Nat I 30 Dage er en af den slags albums det er fedt at have stående på hylden, da den med sin effektive historie og fabelagtige stemning er værd at finde frem en regnvåd efterårsaften – præcis som man ville smide sin favoritgyser i DVD-afspilleren. En tur til Barrow kan anbefales på det varmeste.
Nat I 30 Dage er venligst stillet til rådighed af G. Floy Studio.

Originaltitel: 30 days of night
Seriens titel: Nat i 30 Dage
Seriens originaltitel: 30 days of night
Forfatter: Steve Niles
Tegner: Ben Templesmith
Farvelægning: Ben Templesmith
Albumlængde: 88 sider
Dansk oversættelse: G. Floy Studio

Udkom i USA i 3 dele i 2003.
Udkom i USA som album i 2003 på forlaget Idea + Design Works.
Udkom på dansk i 2003 på forlaget G. Floy Studio.
Anmeldt i nr. 6 | 13/04/2006
Stikord: Filmatiseret, Trilogi, Vampyrer, Vinter