Linda og Valentin: Landet uden stjerner

2 minutters læsetid
Linda og Valentin: Landet uden stjerner

Første album af science fiction-serien Linda og Valentin udkom i 1963, og blev hurtigt meget populær. Med kraftig inspiration fra både Flash Gordon og Star Trek, havde serien på forhånd fundet et holdbart koncept – helte på evig mission i verdensrummet i kamp mod korruption og ondskab.

Tidsmæssigt er handlingen henlagt til det 27. århundrede. Desværre, som det ofte er sket, har vi i Danmark ikke fået præsenteret seriens første albums i den rigtige rækkefølge, så det første danske album er egentlig den franske series tredje del. Dette album udkom i 1972, samme år som det også blev oversat til dansk.

Sirlig visuel stil

Det visuelle stod tegneren Jean-Claude Mezieres for, mens historien blev skrevet af Pierre Christin. Albummet blev farvelagt af E. Tran-Lé og oversat til dansk af Jens Peder Agger. Stilen er meget sirlig, med vægt på naturalistiske gengivelser af maskineri og teknisk apparatur, mens menneskene såvel som andre tænkende skabninger ofte er tegnet karikerede.

I Landet uden stjerner finder vi hovedpersonerne, de to agenter i tid og rum, Linda og Valentin, ved grænsen af det udforskede univers. Nærmere bestemt udspiller handlingen sig i det lille solsystem Ubkar, der netop er blevet koloniseret af nybyggere fra Jorden. De to agenter er på stedet for officielt at tage afsked med nybyggerne og for at se til, at de første bosættelser bliver etableret fornuftigt.

Da Linda og Valentin ankommer til den sidste planet, Ubkar 4, opdager de at noget er galt. Kolonisterne er samlet i deres observatorium, hvor de betragter en fremmed planet, der med stort fart bevæger sig ind imod centrum af det lille solsystem. Dette kan resultere i planeternes undergang, og de tidsrejsende rumagenter må træde til.

Hul planet

Linda og Valentin flyver ud til den fremmede planet og undersøger den. Her opdager de til deres store forbløffelse at planeten er hul, endda med en sol og måne svævende i hulrummets centrum. Nu begynder et hektisk eventyr for de to, da de næsten øjeblikkeligt bliver involveret i striden mellem planetens to magtcentre, byerne Malka og Valsennar.

De to bystater bekriger hinanden med meget sprængfarlige mineralske svampe, såkaldte flogummer, og det er brugen af disse som har slynget planeten fri af sin bane og bevæget den ind på kollisionskurs med solsystemet Ubkar. For Linda og Valtentin er der ikke andet for, end at forsøge at standse krigen, for derved at forhindre planeternes sammenstød.

Et godt sted at starte

Landet uden stjerner er et godt album, der rummer næsten alle de kvaliteter som præger seriens tidlige udgivelser. Den omhu, som de fremmede kulturer i Malka og Valsennar skildres med, fascinerer og inspirerer.

Det satiriske og slet skjulte politiske element i historien er fremtrædende – to totalitære systemer, der bekriger hinanden af grunde, som for længst fortaber sig i fortiden, med våben der i sidste ende vil ødelægge hele planeten, burde være et scenarium, der vil kunne få de fleste til at nikke genkendende. Til dette kommer forholdet mellem de to hovedpersoner, Linda og Valentin (på fransk Laureline og Valérian), der på dette tidspunkt endnu er et fornøjeligt had-kærlighedsspil.

Som første album i den danske serie, var Landet uden stjerner velvalgt. Serien havde på dette tidspunkt fundet sit udtryk, og Mezieres og Christin var sikre på, hvor de ville hen med deres historier. Flere af seriens klichéer var blevet etableret – eksempelvis at Linda igen og igen må skifte kostume fra det ene haremspige outfit til det andet – og rammerne for universet omkring heltene var faldet på plads, så skal man begynde et andet sted, end ved begyndelsen, er Landet uden stjerner absolut et godt sted at starte.

4 stjerner
Titel: Landet uden stjerner
Originaltitel: Le pays sans etoile
Seriens titel: Linda og Valentin – agenter i tid og rum
Seriens originaltitel: Valérian
Forfatter: Pierre Christin
Tegner: Jean-Claude Mezieres
Dansk oversættelse: Jens Peder Agger
hvid
Udkom som album i Frankrig i 1972.
Udkom som album i Danmark i 1972 på forlaget Carlsen Comics.

Anmeldt i nr. 1 | 13/11/2005

Stikord: Rummet, Rumskibe, Tidsrejser

Skriv et svar

Your email address will not be published.