Løncheck

4 minutters læsetid
Filmatiserede Noveller

Kort før den danske premiere på John Woos sci-fi-actionfilm Paycheck (2003) udgav det danske forlag Rosenkilde bogen Filmatiserede noveller. I denne var der – som titlen antyder – en samling af Phillip K. Dicks filmatiserede noveller. Det bør her indskydes, at novellen Den lille sorte kasse, som er at finde i samlingen, er en forløber for romanen Do Androids Dream of Electric Sheep fra 1968, som var udgangspunktet for Ridley Scotts Blade Runner (1982).

Appetitvækker

I denne måneds opdatering vil jeg anmelde novellen Løncheck og filmatiseringen med titlen Paycheck. Grunden til, at jeg vil starte her, er, at Løncheck der er fra 1953, er den tidligste af Phillip K. Dicks noveller, der er blevet filmatiseret.

Meningen er så, at disse indledende anmeldelser skal virke som en appetitvækker, og at der i den nærmeste fremtid vil komme en artikel om Phillip K. Dick her på Planet Pulp, samtidig med at resten af de filmatiserede noveller og filmatiseringerne også vil blive anmeldt.

Derfor er dette ikke en samlet anmeldelse af Filmatiserede noveller – som for øvrigt har et glimrende forord af Bo Tao Michaëlis. Novellesamlingen fungerer derimod bare som en kilde til den danske oversættelse af novellen Paycheck fra 1953 og de andre af Phillip K. Dicks filmatiserede noveller.

Syv almindelige genstande

Novellen starter en medias res. Mekanikeren Jennings sidder i en raketkrydser sammen med den
aldrende forretningsmand Rethrick. De er i New York, og Rethrick fortæller Jennings, at der er sket meget de sidste to år. Han fortæller blandt andet, at regeringen faldt for et par måneder siden, og at den nye regering – ledet af Sikkerhedspolitiet – har fået endnu mere magt.

Desuden får man to ligegyldige, men sjove bemærkninger om, at New York er blevet endnu større, og at man er ved at fylde San Fransisco Bay op. Vi finder ud af, at raketkrydseren er på vej mod firmaet Rethrick Constructions’ hovedkontor, hvor Jennings kan afhente sin betaling for de to års arbejde – to år som er slettet fra hans hukommelse, men som samtidig giver ham det svimlende beløb af 50.000 kreditter – hvad det præcis svarer til, får man aldrig at vide, men det er mange penge i novellens fiktive nære fremtid.

Da Jennings skal have sin betaling, finder han ud af, at han selv har valgt at udbytte kontanterne med syv almindelige genstande. Jennings vil have et svar, og da han samtidig bliver jagtet af Sikkerhedspolitiet, som åbenbart har et horn i siden på Rethrick, beslutter han sig for at starte en undersøgelse.

Da Jennings ved hjælp af disse genstande bryder ind på Rethricks skjulte fabrik, finder vi ud af, at objekterne er blevet udvalgt med nøje omhu af ham selv. For det Jennings har arbejdet på i de sidste to år, er en tidsøse, der gør at man er i stand til at se ud i fremtiden, og med en øse kan man gribe ind og stjæle viden eller objekter.

Jennings føler, at han er en lus mellem to negle – Sikkerhedspolitiet og Rethrick – og derfor begynder der at tegne sig en plan i hans hoved. Han finder ud af, hvad Rethrick vil bruge tidsøsen til, og mere skal der ikke afsløres her – andet end at da det nervepirrende klimaks nærmer sig, hiver Jennings en trumf frem fra ærmet, som vender op og ned på den overraskende slutning.

Imponerende

Jennings er en ganske almindelig mand med nogle ikke helt almindelige talenter. Karakterens udvikling er ganske troværdig, og man skal huske, at Jennings ikke er nogen helt, men en mand som mod sin vilje bliver nødt til at handle kontrært.

Det der gør karakteren rigtig spændende, er at Jennings selv begynder at se sig selv som to personer: den Jennings, der for kort tid siden lagde spor ud til den Jennings, der nu må handle ud fra de ting, som hans andet jeg har sendt til ham. Meget spændende koncept.

Det er ganske imponerende, hvordan Phillip K. Dick både får skabt et troværdigt univers, en plausibel hovedperson og en meget spændende historie på kun 38 sider. Dick benytter sig af et enkelt og effektivt sprog, som kendetegner den pulptradition, som han er en del af. Desuden mestrer han den svære disciplin at kunne formidle både spænding, stemning og stedbeskrivelser i korte og meget præcise sætninger, som mange andre forfattere skal bruge flere sider på.

Netop også derfor er det klart, at hans noveller er som skabt til filmmediet, hvor det netop er det korte og kontante manuskript, krydret med en meget original grundpræmis og en fed setting, som kan få en producers tænder til at løbe i vand. Selve grundidéen i Løncheck er på en og samme tid meget simpel og uhyre omfattende.

En mand har smidt to år af sit liv ud, for at få en mindre formue. Men da han så skal have sin betaling, finder han ud af at han selv har byttet pengene væk for syv tilsyneladende ligegyldige objekter. Det udvikler sig så til en søgen efter, hvorfor Jennings ville bytte en mindre formue væk for ingenting. Og det der starter som en spændingshistorie får tilføjet nogle ganske fascinerende sci-fi-elementer, som gør, at historien kan tage en ny drejning.

Alle noveller skulle være som Løncheck

Dybest set er Løncheck bare en meget effektiv spændingshistorie, hvor det originale ligger i idéen om de syv genstande, og hvor det hele afvikles i et troværdig fremtidsunivers – et univers der bliver troværdigt og levende på trods af, at det meget lidt det beskrives. For ligesom Jennings med tidsøsen kan se frem i tiden, kan Phillip K. Dick med sin fremtidsverden både spejle sin egen nutid og komme med ganske gode gisninger om, hvordan vores verden kan komme til at se ud.

Hvis man sad i himlen, skulle alle noveller være som Løncheck: hurtige at læse, vedkommende og meget spændende. Har du kun set den middelmådige filmatisering, bør du gøre dig selv den tjeneste at ofre den lille time, det tager at læse novellen, for her venter der en stor oplevelse, hvor man efter endt læsning bare vil have mere. Og så er det godt, at den gode Phillip K. Dick i sit korte liv nåede at være ganske produktiv.

5 stjerner
Titel: Løncheck
Originaltitel: Paycheck
Forfatter: Philip K. Dick
Oversættelse: Ulla Meyrick
Sideantal: 38
hvid
Novellen udkom oprindeligt i magasinet Imagination i juni 1953. Anmeldelsen er baseret på den oversatte udgave af novellen, der udkom i antologien Filmatiserede noveller på forlaget Rosenkilde i 2003.

Anmeldt i nr. 15 | 13/01/2007

Stikord: Filmatiseret, Fremtiden

Jacob Krogsøe. Medstifter af Planet Pulp. Redaktør. Bosiddende i Århus, hvorfra han har færdiggjort sit studie på Film- og Medievidenskab på KUA. Har desuden taget tillægsuddannelsen på Journalisthøjskolen, og startede den 1. oktober 2011 som mediebibliotekar på Randers Bibliotek. Er født på Fyn og opvokset i Sønderjylland. Har altid haft en stor passion for film, helt tilbage fra da han så film i sine bedsteforældres biograf i Hesselager. Maltin’s Film Guide [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.