Kvinden der kom med kage

2 minutters læsetid

Steen Langstrup er en forfatter, der næppe kræver den store præsentation. Han er en af de bedst kendte gyserforfattere her til lands.

Langstrup har da bestemt også været en yderst produktiv skribent, der har bevæget sig indenfor forskellige genrer med alt, lige fra gysere som Kat (1995), Plantagen (2010) og Frygt, Fabrik, Fælde (2018), der nok er min personlige favorit, til historiske spændingsromaner som Stikker (2003) og Panzer (2006).

Jo, der skal ikke herske nogen tvivl om, at Steen Langstrup er en flittig herre, der i øvrigt også driver sit eget forlag, efter at have været udgivet på både Høst og Søn og Gyldendal.

Men til trods for alt dette, så har der fra Langstrups side været stille de sidste fem år. Han har taget en såkaldt skrivepause, men nu er han endelig tilbage, hvilket jeg personligt har set meget frem til.

Hævn, had og kærlighed

Hævn, had og kærlighed er blot nogle af de temaer, der er på spil i Kvinden der kom med kage.

Romanen tager sin begyndelse i 1970’erne, hvor vi møder Ingrid, der bor alene på et mindre husmandssted. Hendes samlever Clara er død i en ulykke, hvilket betyder, at livet for Ingrid på ingen måder har været let.

Ingrid har nemlig både grebet til flasken og lider også af angstanfald, der kun er blevet værre siden krigen. En dag dukker en kvinde op på gårdspladsen. Hun hedder Ruth og er datter af den sygeplejerske, der hentede Ingrid ud af en koncentrationslejr i Tyskland.

Det er naturligvis ikke helt uden grund, at Ruth dukker op. For hun har brug for Ingrids hjælp til at forstå, hvorfor hendes mor begik selvmord et par år, efter krigen sluttede.

Et noget anderledes plot

Som nævnt tidligere, er Steen Langstrup i de flestes bevidsthed nok mest kendt for sine gysere og thrillere. Og hvis man forventer en hårdkogt gyser med masser af blod og uhygge, så bliver man skuffet.

For Kvinden der kom med kage er en ganske anderledes roman fra Langstrups hånd end det, vi er vant til. For bogen handler blandt andet om 2. verdenskrig, men den har også fokus på det psykologiske portræt af de to kvinder, der bogen igennem primært diskuterer tunge temaer som hævn, retfærdighed, kærlighed og sorg.

Så der er med andre ord nok mest tale om et såkaldt kammerspil eller et noir-drama frem for en tempodrevet thriller i stil med Stikker eller Panzer.

Dog bør det fremhæves, at der i Kvinden der kom med kage trækkes tråde tilbage til netop Stikker, men det betyder ikke, at man bliver nødt til at læse Stikker for at forstå Langstrups nyeste roman.

Et fremragende comeback

Steen Langstrup er en af mine absolut yndlingsforfattere. I min bogreol står han i selskab med blandt andre Stephen King, Dean Koontz, Shaun Hutson og Frederick Forsyth.

Langstrup er en mester i at fortælle en historie, og jeg har efterhånden fulgt ham i en del år. Kvinden der kom med kage er knivskarpt skruet sammen, sproget flyder let, og jeg slugte romanen på en eftermiddag.

Steen Langstrup er tilbage i topform, og jeg kan kun varmt anbefale Kvinden der kom med kage. Den hører hjemme hos enhver læser, der sætter pris på en god og medrivende historie.

6 stjerner
Titel: Kvinden der kom med kage
Forfatter: Steen Langstrup
Forlag: Two Feet Entertainment
Format: Paperback
Udgivelsesår: 2024
Sideantal: 185

Anmeldt i nr. 219 | 13/02/2024

Skriv et svar

Your email address will not be published.