Komponisten André Previn er død, 89 år gammel

1 minuts læsetid

Andreas Ludwig Prewin blev født i Tyskland i 1929 og blev optaget på musikkonservatoriet i Berlin som bare 6-årig. I 1938 blev han imidlertid bortvist på grund af sin jødiske baggrund, og samme år flyttede familien til Paris. I 1939 rykkede familien til USA og bosatte sig i Los Angeles.

Previn begyndte at arbejde med filmmusik allerede, mens han gik i high school – både som arrangør og ukrediteret komponist. Som bare 18-årig virkede han både som komponist og dirigent hos MGM. Hans første krediterede film som komponist var Lassie-filmen The Sun Comes Up, som kan komponerede som blot 20-årig i 1949.

Over de næste 17 år, kun afbrudt af militærtjeneste fra 1950-52, fortsatte han hos MGM, men efter 1966 indstillede han stort set karrieren som film- og tv-komponist for at vie sig andre interesser, både som komponist af moderne klassisk musik og som dirigent. Bl.a. fungerede Previn som førstedirigent hos London Symphony Orchestra fra 1968-79. Som pianist medvirkede han også på mange indspilninger af klassisk musik.

Previn spillede også med mange jazzbands, særligt i 1950’erne og 60’erne og igen i 1990’erne, hvor han fungerede som pianist og også ofte virkede som bandleder.

Indenfor filmens verden er han nok bedst kendt for sin musik til Gigi (1958) og Porgy and Bess (1959), som han i begge tilfælde vandt Oscars for i den ikke længere eksisterende kategori “Bedste musik til en musical”.

Han vandt også Oscars i både 1963 og 1964 for sin adaptering af musikken til henholdsvis Irma la Douce og My Fair Lady – også en Oscar-kategori, der ikke længere bruges.

Dødsårsagen er ikke oplyst. Previn blev 89 år gammel.

Mogens Høegsberg. Redaktør. Medstifter af Planet Pulp. Født 1976. Oprindelig fra Ringkøbing, fra 1996 til 2014 bosat i Århus, nu bosat i Silkeborg. Uddannet mag.art. og ph.d. i middelalderarkæologi. Ansat som arkæolog ved Moesgård Museum. Har siden barndommen været ivrig horrorfan; indledningsvist primært litteratur, senere også film. Dertil rollespiller, brætspiller og tegneseriefan. Film og filmmusik er Mogens’ to største passioner inden for [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.