Judge Dredd: The Complete Case Files 03

4 minutters læsetid
Judge Dredd: The Complete Case Files 03

O joy, o happy day! Rebellion begyndte sidste år at genudgive de gamle Judge Dredd-historier, helt tilbage fra både Dommerens og 2000 AD‘s spæde start. Disse historier er blevet samlet kronologisk i nogle ordentlige moppedrenge af nogle albums på ca. 250 sider hver. Dommer Dredd-fanboyen i mig er allerede gået amok.

Svinelækre udgaver

Ikke nok med at dette er svinelækre udgaver; de samler også alle de bedste Judge Dredd-historier fra 2000 AD‘s første gyldne tidsalder. Det er et skønt trip down memory lane i Mega-City One, og jeg må sige, at nostalgien flere gange har slået mig omkuld, så det har været ved at stå ud af begge øjne.

Selve albumformatet er stort, tykt og lækkert. Papiret er mat i stedet for at være glittet som mange forlæggere sikkert let kunne være fristet til at bruge. Det svarer også til, hvad 2000 AD oprindeligt er blevet trykt på, og de sort/hvide tegninger kommer virkelig til deres ret.

Klassiske figurer for første gang

Psy Judge Anderson og Judge Death som de så ud, da de første gang dukkede op
Psy Judge Anderson og Judge Death som de så ud, da de første gang dukkede op.

I The Complete Case Files 03 optræder mange af de nu klassiske figurer for første gang, såsom Psy Judge Anderson og Judge Death, der begge efterfølgende har fået egne serier. Der er naturligvis også en mængde af de gamle Judge Dredd-historier, der nåede at blive trykt i Seriemagasinet og bladet Dommeren tilbage i firserne.

Det gælder blandt andet Death of a Judge, City Block 1 og City Block 2, Palais de Boing, The Invisible Man, The Forever Crime, Night of the Bloodbeast, Uncle Ump’s Umpty Candy og den geniale Father Earth, hvor en kult af mutanter fra Den Forbandede Jord/The Cursed Earth, ledet af den plantebegroede og meget hippieagtige Farther Earth, ønsker at ødelægge Mega-City One.

Der er selvfølgelig også ganske mange af historierne i dette omfangsrige album, som ikke er kommet på dansk, uden at de af den grund er dårlige, så langt fra. De nåede bare aldrig at blive oversat, før Dommeren stoppede.

Tegneseriearkæologi

Father Earth og hans slæng
Father Earth og hans slæng.

Som tidligere nævnt er i historierne i The Complete Case Files udgivet kronologisk og dette vel at mærke kronologisk på den rigtige måde. Det vil sige, at den tidligst udgivne kommer først, den næsttidligste efter den og så videre. Ikke noget pjat med at prøve på at udgive det efter seriens indre kronologi, dvs. efter hvad der skete først i Dredds liv osv. – og mange tak for det.

Vi sidder med en samling af de tidligste Dredd-historier fra 2000 AD, og det er jo nærmest ren tegneseriearkæologi. For det går meget hurtigt op for én, hvor meget anderledes, disse Judge Dredd-historier er i forhold til den “moderne” Judge Dredd.

For det første er der ikke mange særligt lange historier, hvilket i lige så høj grad nok har noget med formatet at gøre. Derudover er de også til overflod fyldt med ironi og humor, alt sammen med afsæt i at Mega-City One og resten af Judge Dredds verden er et troldspejl på vores samfund. Alt er her kørt mere ud i det ekstreme og groteske, hvilket også sætter tingene i perspektiv i forhold til den implicitte samfundskritik, der aldrig bliver moraliserende eller bedrevidende.

Dette er et element, Dredd-serien og 2000 AD har tilfælles med de bedre science fiction-forfattere og som gør, at historierne ikke virker forældede. Samtidig er de fleste af historierne konstrueret således, at de som oftest har et twist hen imod slutningen, hvilket også gør en genlæsning til en fornøjelse og generelt gør dem mere langtidsholdbare og underholdende.

En mand i uniform

Dommer Dredd i Mike McMahons mere scruffy stil
Dommer Dredd i Mike McMahons mere scruffy stil.

Dommeren selv har også en lidt anden personlighed. Han er faktisk ikke helt så kold, hård og maskinel ufejlbarlig – han tager faktisk flere gange fejl – som han senere udvikler sig til at være. Han er mere en mand i uniform, der prøver at gøre det bedste, han kan, for at håndhæve loven. Dog er humoren og den underspillede, tykke ironi noget af det bedste ved den gamle Dredd og noget af det, jeg savner mest ved de nyere Dredd-udgivelser.

Samtidig er tegningerne også et specielt kapitel. Der er flere forskellige stilarter repræsenteret, men fælles for dem er, at de både griber tilbage til superheltetegneserier og mange andre former for tegneserier, samtidig med at de ikke er bange for at være sig selv. Det kan man godt savne nogle gange ved nyere Judge Dredd-tegnere, hvis stil alt for ofte kan minde om noget, man har set et utal af gange.

Jeg mener ikke, at alt gammelt nødvendigvis er bedre, men bare at dette album – og de to foregående – samler noget af det bedste, der nogensinde er blevet skabt hvad angår tegneserier. Der er simpelthen ikke så meget at rafle om. Det er bare med at få købt alle The Complete Case Files-bindene, for her bliver bukkene skilt fra fårene.

Arbejd, knokkel, stjæl, snyd og lyv

Spørgsmålet er om du vil have standard tegneserie-ral stående på din hylde, a la Maus, Bilal, Akira, Sandman, Frank Miller-pladder, opstyltet Marvel, hvad der er af franske tegneseriesnak-albums, eller om du vil have et album, der virkelig viser, at du faktisk ved, hvad det er, du snakker om.

Det kan godt være, der på Planet Pulp tidligere er blevet anbefalet nogle forskellige tegneseriealbums, men skal du vælge, eller har du dem og har ikke råd til Complete Case Files, så sælg de andre og køb Dommeren for Guds skyld!

Du kan, så vidt jeg ved, få dem for – gud-hjælpe-mig – kun 10 pund stykket på den britiske Amazon! Arbejd, knokkel, stjæl, snyd og lyv: Gør hvad du end må gøre for at få fat i pengene til dem, men gør det. Du vil aldrig i hele dit liv komme til at fortryde det. Alt andet er anden eller tredje division.

Judge Dredd: The Complete Case Files 03 er venligst stillet til rådighed af Rebellion.

6 stjerner
Titel: Judge Dredd: The Complete Case Files 03
Forfattere: John Wagner & Pat Mills
Tegnere: Brian Bolland, Dave Gibbons, Ian Gibson, Mike McMahon, Brendan McCarthy. Gary Leach, Ron Smith, John Cooper & Barry Mitchell
Forlag, år: Rebellion, 2006
Albumlængde: 240 sider
hvid
Albummet samler historier, der oprindeligt er udgivet i 2000 AD progs. nr. 116-154 (1979-1980).

Anmeldt i nr. 8 | 13/06/2006

Stikord: 2000 AD, Fremtiden

Claus Jacobsen: Redaktør, medstifter af Planet Pulp. Født i det gyldne år 1977, hvor den første Star Wars-film såvel som Sex Pistols’ Never Mind the Bollocks udkom og Elvis døde. Jeg er da heller ikke i stand til at huske tilbage til et tidspunkt i mit liv, hvor jeg ikke har været voldsomt og overdrevet besat af Star Wars (og sådan startede nørderiet; Phantom Menace har selvfølgelig lagt en dæmper på det kærlighedsforhold). Vokset op i Kliplev, en lille landsby [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.