Jeremiah 6: Sekten

4 minutters læsetid
Jeremiah 6: Sekten

Med det femte bind i serien, Evigheden tur-retur fra 1981, indledte Hermann det, der efterfølgende må betegnes som seriens guldalder, for de næste mange Jeremiah-albums er alle af afsindig høj kvalitet. Den enkelte læser vil sikkert kunne udpege sine favoritter blandt de mange titler, men det er forbistret svært at vælge det ene frem for det andet. Der er da heller ikke så meget tvivl om at Sekten, seriens sjette bind, er en af kronjuvelerne i rækken.

Bodyguards

Kurdy konfronterer et af sektens medlemmer.
Kurdy konfronterer et af sektens medlemmer.

Vores to drifters, Jeremiah og Kurdy Malloy, har taget arbejde som bodyguards hos en rigmand ved navn Craig, der sammen med sin familie skal transporteres tværs gennem et vildsomt bjergområde. Efteråret har lagt sig over landet, og turen er alt andet end let. Floderne er gået over deres bredder, og vejene er i en elendig forfatning.

Rigmanden har imidlertid travlt – hvorfor bliver aldrig fortalt – og han betaler penge nok til, at ingen stiller dumme spørgsmål, så det betyder, at alle disse naturlige forhindringer skal overvindes hurtigst muligt. Det er bare ikke altid lige let, når tågen ligger tæt som ærtesuppe eller når morderiske banditter ligger på lur i klipperne.

Jeremiah og Kurdy har dog ikke ansvaret helt alene; de har nemlig den hærdede militærmand sergent Grehan som leder, og den noget ældre kusk Lesley har også en ting eller to at skulle have sagt. Det er dermed et rigtigt lille rejseselskab, som Hermann introducerer os til i begyndelsen af albummet. Men vi ved jo godt, at der vil opstå problemer, for det gør der jo altid.

Religiøse galninge

Selskabet er endnu samlet.
Selskabet er endnu samlet.

I albummets korte prolog følger man en religiøs indvielse, hvor to unge mænd bliver sendt ud i verden for at omvende synderne til Inemokhs tro. Præsten, der hedder noget så prosaisk som Abraham P.W. Smith, er tydeligvis ikke ved sine fulde fem, og det er hans flok heller ikke.

Vi får da også snart syn for sagen, da de to selvretfærdige unge mænd forsøger at omvende en farmer, de møder på deres vej. Da farmeren ikke ønsker at tale med dem, jager de en syl i ryggen på ham og skynder sig bort. Inemokhs brødre og søstre er indbegrebet på en fanatisk nyreligiøs sekt, og spørgsmålet er nu bare hvornår sekten skal krydse klinger med Jeremiah og Kurdy.

Da vores hovedpersoner tog arbejde hos Craig, regnede de sikkert med, at det skulle blive lettjente penge. Det viser sig naturligvis slet ikke at holde stik, for problemerne begynder hurtigt at hobe sig op over Jeremiah og Kurdy. Først forsvinder kusken Lesley, og dernæst bliver sergenten såret af en geværkugle, da selskabet overfaldes af røvere. Mr. Craig selv er en uduelig mandsperson, der ikke kan stort andet end at brokke sig, mens konen og den nævenyttige lille søn Harvey ikke bestiller noget som helst.

De to helte står altså ret hurtigt med hele ansvaret, og det tegner til at blive en meget vanskelig tur. Sådan tænker både Jeremiah og Kurdy i hvert fald, indtil de møder to flinke unge mænd, der tilbyder dem deres hjælp. De to mænd virker ganske vist lidt besynderlige og de forstår slet ikke Kurdys gadedrengshumor, men overraskende nok er det kun knægten Harvey, der lugter ugler i mosen.

Ind i løvens gab

Jeremiah.
Jeremiah.

Vi ved jo godt, at vores venner rejser lige ind i løvens gab, for de unge mænd er ingen andre end de to nyreligiøse fanatikere, vi allerede tidligere har stiftet bekendtskab med. Dermed sluttes cirklen, og den klassiske konfrontation mellem et nyetableret samfund og seriens to drifters kan således få lov til at udfolde sig.

Inemokhs brødre og søstre er præcis lige så vanvittige som alle de andre småsamfund, Hermann har skildret i løbet af serien. Det er imidlertid første gang, der bliver langet ud efter religiøst vanvid, og det kommer der noget rigtig spændende ud af. Sekten har en helt særlig okkult stemning, som man ikke har mødt tidligere i Jeremiah. Det bekræfter hvor livskraftig og alsidig serien rent faktisk er, for man behøver bare at gå tilbage til det forrige album for at konstatere, at handlingen og stemningen her er en helt anden.

Svært at få armene ned

Inemokhs brødre og søstre.
Inemokhs brødre og søstre.

Evigheden tur-retur havde meget stærke futuristiske elementer, men de er atter blevet nedtonet i Sekten. Her er vi tilbage ved den postapokalyptiske western-setting, der tegnede de første bind. Albummet kunne lige så godt udspille sig i det vilde vesten, og ser vi bort fra, at det er en hestetrukken campingvogn, som rigmanden Craig rejser rundt i, er det sådan set også den vilde frontier Hermann skildrer – bare ikke den historiske frontier, men en fremtidens ødemark, skabt af menneskeheden selv.

Helt grundlæggende for dette album er det dog, at handlingen er ekstremt velfortalt. Det er dybest set en hård action-fortælling med ildkampe, mord og mystik. Meget mere kan man vel ikke ønske sig, og når det hele samtidig bliver præsenteret i den stadigt dygtigere og dygtigere Hermanns karakteristiske streg, er det svært at få armene ned.

Sekten er endnu et af højdepunkterne i Jeremiah-serien, men man kan fortrøstningsfuldt hænge på i de følgende bind, for Hermann red på en bølge i 80’erne og spyttede det ene mesterværk ud efter det andet.

6 stjerner
Titel: Sekten
Originaltitel: La secte
Seriens titel: Jeremiah
Seriens originaltitel: Jeremiah
Forfatter: Hermann
Tegner: Hermann
Farvelægning: Fraymond
Albumlængde: 48 sider
Dansk oversættelse: Niels Søndergaard
hvid
Udkom som album i Belgien i 1982.
Udkom som album i Danmark i 1985 på forlaget Interpresse.

Anmeldt i nr. 14 | 13/12/2006

Stikord: Fremtiden, Postapokalyptika

Skriv et svar

Your email address will not be published.