Out of the Abyss fra 1995 var det første supplement, der udkom til Inferno fra 1994. Som bekendt er spillets handling henlagt til en tilnærmet udgave af det katolske Helvede, og spillerne påtager sig roller som dæmoner eller hellige mennesker, der bevæger sig omkring i Djævlens riger.
Grundbogen var næsten klinisk renset for baggrundsinformation og var vitterligt bare en regelbog uden ret meget stemning eller materiale, der kunne inspirere til scenarieskrivning. Det er derfor lidt interessant at se, hvordan Gabe Ivan – Infernos skaber – har grebet det første supplement an.
Out of the Abyss er et kort scenarie på kun 40 sider, der blander lige dele investigation, i bedste whodunit-stil, og hårdtpumpet action. Resultatet er ikke videre bemærkelsesværdigt, men absolut ikke så slemt som man kunne frygte, baseret på indtrykket fra den mere end halvdårlige grundbog.
Scenarieoplæg
Hele scenariet er skruet sammen omkring en række steder og episoder, der kun løseligt er knyttet til hinanden. Det bliver således spillernes rolle at skabe en mening ud af historien, og dermed er Out of the Abyss måske mere et oplæg til et scenarie end en fuldt realiseret historie. Det kan være en meget god strategi, og Atlas Games har bl.a. benyttet denne struktur i mange af deres scenarier til Over the Edge.
Faren ved denne metode er naturligvis, at staklen som køber scenariet føler at han ikke får andet end gode idéer for pengene. Alt arbejdet mangler at blive gjort, og én af grundene til at man køber scenarier, ja supplementer i det hele taget, er vel for at slippe for selv at skulle sidde med hele arbejdsbyrden.
Out of the Abyss er nok ikke det bedste eksempel på denne løse opbygning, da det ikke er en gudsbenådet historie, Gabe Ivan har tryllet frem. Resultatet er dog hæderligt og absolut anvendeligt.
Hele scenariet er rigt illustreret af Thom Thurman, der også stod for hovedparten af illustrationerne i grundbogen. Tegningerne er generelt ganske rimelige, om end ikke ligefrem kønne, og hele baggrunden for scenariet gengives i en tegneserie på 10 sider, ligeledes udført af Thurman. Det virker ikke helt godt, men man forstår da, hvad det er der skal til at ske.
Det kan i øvrigt bemærkes, at Death’s Edge Games tilsyneladende blev lidt modigere med denne udgivelse. I hvert fald er der lige pludseligt en masse tegninger af dæmoner med bare bryster; den slags var kun antydet i grundbogen.
Dæmoniske magtkampe
Historien drejer sig om den vanvittige incubus Syrth, der for mange år siden blev fordrevet fra sin faders hjem i De Kødelige Lysters Kongerige. Syrth var ganske enkelt en ballademager, og som straf blev han sendt ud i Limbo – den altomfattende intethed. Det drev Syrth til vanvid, og han fostrede idéen om at blive Limbos hersker.
Han skaffede sig derfor atter adgang til Helvede, og begyndte nu at arbejde på en plan, der skulle gøre ham i stand til at nå sit mål. Skulle Limbo gå hen og få en hersker ville det forrykke magtbalancen i Helvede, og derfor må Syrth gå meget stille med dørene. Planen lykkes imidlertid for ham, og kort efter at han har flyttet alle sine tjenere til Limbo, kommer Spilpersonerne ind i historien.
Alle tror nemlig at Syrth er omkommet i en magisk storm, og hans død har medført et hul i den lokale magtstruktur. Hvem skal nu overtage hans borg, og hvem skal tage kontrol med de tilbageblivende dæmoniske tropper? Flere står på spring, lige fra den dæmoniske nabofyrste Grattax og Syrths tvillingesøster Syra til Syrths magtliderlige imp Korth. Først og fremmest er folk imidlertid interesserede i at finde ud af, om Syrth rent faktisk er død, og hvem der i så fald stod bag magien, der dræbte ham.
Det er her Spilpersonerne kommer ind i billedet, for de kan blive hyret til opgaven fra flere sider og måske endda komme ind i sagen af egen fri vilje, da Syrth har flere interessante fanger.
Ikke videre elegant
Den åbne struktur gør det svært at sige hvordan historien vil forløbe, og hvilken indfaldsvinkel der er mest oplagt afhænger nok hovedsageligt af spillergruppens sammensætning. Mulighederne er dog mange, man det er svært ikke at føle det hele som en smule for konstrueret. Historiens mange bipersoner er alle særdeles mægtige skabninger med stærke magiske evner, og det virker derfor ret besynderligt, at de ikke selv er i stand til at gennemskue Syrths planer.
Samtidig virker det næsten fjollet, at Spilpersonerne i det hele taget kan udfylde en rolle i begivenhederne, med mindre de skulle være særdeles magtfulde. Det ligger dog ikke i kortene, da scenariet er skrevet som en slags introduktion til Inferno. Helt hænger det derfor ikke sammen, og da slet ikke når man tænker på hvordan det egentlig er lykkes for Syrth at skjule sine aktiviteter i Limbo for Satan og de andre fyrster i Helvede. Som sagt er det hele ekstremt fortænkt og ikke videre elegant.
Ser vi bort fra historiens mangler, er der også nogle grundlæggende problemer ved Out of the Abyss, som dog falder tilbage på selve grundbogen. Man aner ganske enkelt ikke hvor scenariet udspiller sig i Helvede, og uden en fornemmelse af sted og geografisk tilknytning flyder handlingen. Det er ikke nok at der leveres små oversigtskort, når disse små kort ikke knyttes sammen og placeres i forhold til hinanden. Jeg er ligeglad med hvordan Syras tempel ser ud, når jeg ikke aner, hvor det ligger i forhold til Syrths borg eller Grattax’ huler.
I spillets grundbog mangler netop samme form for oversigt. Man aner ikke hvor spillet skal foregå, ud over at vi er i Helvede naturligvis, og enhver idé om rejse bliver til noget diffust på trods af at rejser er en vigtig del af Inferno. Dette er yderst generende og i høj grad med til at sænke såvel scenariets som selve spillets værdi. Det lader ganske enkelt til, at Gabe Ivan er så godt inde i sit eget spilunivers, at han helt har glemt, at andre ikke kender det.
Anvendeligt som fantasyscenarie
Out of the Abyss er ikke noget specielt imponerende scenarie, men historien er dog anvendeligt. Inferno er ikke noget synderligt interessant spil, og som Inferno-scenarie vil jeg ikke anbefale Out of the Abyss. Det vil imidlertid kræve ret lidt arbejde at flytte handlingen over i en ganske almindelig fantasyverden, og her vil historien uden tvivl gøre sig meget bedre. Dæmonerne og deres motiver kan let konverteres til mennesker og menneskelige forhold, hvilket sikkert vil styrke historiens troværdighed betydeligt.
Historien vil også let kunne inkorporeres i en igangværende kampagne og gøre sig meget bedre på den måde end som første scenarie i noget helt nystartet. Skulle man derfor falde over denne lille bog et sted eller se den billigt på eBay, er der ikke noget forgjort i at købe den. Historien skal man nok kunne få brugt, bare ikke i den form Gabe Ivan har tænkt det.

Forfatter: Gabe Ivan
Redaktion: Casey C. Clark
Layout: The Missouri Editing Group
Cover og indre illustrationer: Thom Thurman
Udgivet: 1995
Forlag: Death’s Edge Games
Format: Paperback
Sideantal: 40
Anmeldt i nr. 10 | 13/08/2006