Han, hun og Adolf

3 minutters læsetid

Han, hun og AdolfAlbummet er nummer to i serien om den tidsrejsende Nova Tanayan, hvor første bind er Krononautens påske fra 2004, der er tegnet af Jens Thegler.

Men du kan sagtens læse Han, hun og Adolf uden at kende til det første bind, og albummet indledes med en side, hvor handlingen i det foregående bind beskrives; en handling der afsluttes med, at Nova har slået sig ned på et gods i Sønderjylland i år 1939 sammen med medhjælperen, den tidligere slave, Mark.

Göring, den liderbasse

Han, hun og Adolf tager så sin begyndelse i Sønderjylland i 1941 på Novas idylliske gods. En deling nazister ankommer til godset, hvor selveste Hermann Göring er med.

Med er Leo Szilard og Albert Einstein også! Delingen vil overnatte på godset. Det går helt galt. Göring forsøger at voldtage Nova, der resolut skyder knoppen af den liderlige tysker med sin fremtidspistol.

Midt i kaosset bliver Einstein også slået ihjel, og Nova må flygte ud i tidsmaskinen sammen med sin hjælper Mark. Og så er vi landet i noget klassisk tidsrejserod, hvor blandt andet Einsteins død kan få store konsekvenser for fremtiden.

Men Nova har en plan og siger til Mark: “Vi tager tilbage og fjerner Hitler som barn. Det er ham, der er skyld i alt det her. Uden ham var der fred og ingen fare. Vi skulle have gjort det for længst.”

Den spektakulære plan går så ud på, at Nova vil opdrage Adolf, så han slet ikke bliver til den skiderik, vi kender fra vores egen verdenshistorie.

Efter lidt mere ballade, som ikke skal afsløres her, rejser tidsmaskinen tilbage til Østrig anno 1897, hvor Nova hapser den lille Adolf.

Læg for øvrigt her mærke til en lille genistreg fra Vigans side i den scene, hvor Adolf står foran et spejl og sætter håret, så han kommer til at ligne alt fra Tintin til Jærven og Superman. Den slags intertekstuelle referencer er vi nogen, der elsker.

Adolf og de andre rødder

Drengeudgaven af Hitler kommer så med tilbage til 1941, og så skulle man jo ellers tro, at der var styr på sagerne. Men de ændringer, de nu har lavet, har bare gjort, at andre stoddere har fået mere magt. Så snart skal de også tilbage og hente drengeudgaverne af folk som Stalin, Mussolini og Franco og flere andre.

Snart har Nova en noget speciel opdragelsesanstalt på godset i Sønderjylland. Hvad der videre sker, og om Adolf bliver en god lille dreng, vil jeg ikke afsløre her.

Søndergaard og Vigan

Niels Søndergaard vil mange kende som oversætter, både af bøger og tegneserier, men også i forhold til undertekster på et utal af film, som har kørt i de danske biografer.

Så jeg vil vove den påstand, at de fleste danskere, på den ene eller anden måde, er stødt på Niels’ ord. Hvad enten det er gennem Tintin, Stephen King, Jeremiah, Narnia, Sten og Stoffer, Klit og mange, mange andre værker og serier.

Men han er også forfatter og har blandt andet skrevet den meget anderledes Superman-fortælling Superman og fredsbomben (1990), som var den første, og så vidt jeg ved hidtil eneste, Superman-fortælling, som blev udgivet uden for USA med DC’s tilladelse. Det er ret stort.

Han har også skrevet andre ting, og snart udkommer hans første favntag med krimigenren på romanform.

Benny Vigan Madsen, der blot bruger kunstnernavnet “Vigan”, er kunstner og tegneserietegner. Mange vil sikkert kende hans streg fra portrætserien Det Virtuelle Tæskehold, hvor blandt andet Villy Søvndal, Pia Kjærsgaard og Naser Khader skildres som personer, der har fået tæsk.

Hvis I ikke kender kunstværkerne så gør jer selv den tjeneste at google det; det er ret morsomt.

Et erfarent makkerpar

De to erfarne herrer udgør et stærkt team. Søndergaards fantastiske sprog og Vigans gammeldags stil giver albummet det helt rigtige udtryk, hvor stilen ikke tager fokus fra handlingen, og hvor handlingen flere steder lader stilen folde sig ud.

Det er enkel og effektiv tegneseriefortælling af den gamle skole, og det er bestemt ikke det samme som kedeligt og tørt. Men det er et fokus på fortællingen, fortalt i sort/hvid, uden forstyrrende computergenereret farvelægning.

Handlingen er kompleks, uden at den på noget tidspunkt bliver rodet, og det skyldes netop, at Vigans enkle streg på fornemste vis understøtter Søndergaard komplekse handling.

Han, hun og Adolf er hamrende god underholdning. Udgivelsen tilhører den type tegneserie, hvor man ikke kan lægge den fra sig, før den er færdig, og den type, man har lyst til at genlæse med det samme, sidste side er vendt.

Intelligent ramasjang

Hvis du har den mindste interesse i tidsrejser, så skal dette album stå på din hylde. Men den er også mere end en bare en tidsrejsefortælling; det er nemlig også en basalt underholdende fortælling spækket med sort humor og voldsomme optrin.

Skåret ind til benet er der tale om intelligent ramasjang fortalt i et dejligt formsprog og med en filmisk timing i replikker og handling. Jeg håber, at de herrer Vigan og Søndergaard fortsætter deres samarbejde.

5 stjerner

Titel: Han, hun og Adolf
Forfatter: Niels Søndergaard
Tegner: Benny Vigan Madsen
Forlag: Totaltekst
Udgivelsesår: 2019
Sideantal: 62 sider

Anmeldt i nr. 161 | 13/03/2019

Stikord: Naziskurke, Tidsrejser

Jacob Krogsøe. Medstifter af Planet Pulp. Redaktør. Bosiddende i Århus, hvorfra han har færdiggjort sit studie på Film- og Medievidenskab på KUA. Har desuden taget tillægsuddannelsen på Journalisthøjskolen, og startede den 1. oktober 2011 som mediebibliotekar på Randers Bibliotek. Er født på Fyn og opvokset i Sønderjylland. Har altid haft en stor passion for film, helt tilbage fra da han så film i sine bedsteforældres biograf i Hesselager. Maltin’s Film Guide [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.