Fleming, Ian

1 minuts læsetid

1908-1964. Britisk forfatter.

Ian Fleming er kendt som forfatteren, der opfandt James Bond. Fleming blev født i London den 28. maj 1908 som søn af et parlamentsmedlem og blev som barn sendt på den barske forberedelsesskole Durnford i Dorset. Fra 1921 begyndte Fleming på Eton, hvor han excellerede inden for atletik, men i øvrigt mødte kritik for sin livsstil, bl.a. ved både at eje en bil og have en elskerinde.

Efter endnu en tid på en privatskole i Østrig og studier på Universitetet i München blev han i 1931 journalist hos Reuters, hvor han i Moskva bl.a. dækkede en retssag mod seks ingeniører fra det britiske selskab Metrovick, der i Sovjetunionen var blevet beskyldt for spionage og sabotage. Efter pres fra familien begyndte Fleming i 1933 som bankmand; et job han angiveligt ikke skulle have været god til. I 1935 blev Fleming aktiehandler, men heller ikke her fik han succes.

I 1939 blev Fleming ansat som privatsekretær for kontreadmiral John Godfrey, daværende chef for den britiske flådes efterretningstjeneste. Fleming viste sig at have talent for administrativt arbejde, og Godfrey brugte Fleming som kontakt mellem sig selv og diverse andre dele af regeringsadministrationen under Anden Verdenskrig.

I løbet af krigen blev Fleming dybt involveret i forskellige dele af det britiske efterretningsarbejde og arbejdede bl.a. sammen med amerikaneren William Donovan, den første chef for OSS, der senere blev til CIA.

Fleming var også mere direkte involveret i efterretningsarbejdet, bl.a. som manden bag flere planer, hvoraf nogle blev ført ud i livet. Fra 1942 til 1944 styrede han desuden en enhed, der blev skabt specifikt for at indsamle efterretninger nær fronten.

Efter krigen genoptog Fleming sin journalistgerning som leder af udenrigssektionen på The Sunday Times, men med den klausul, at han hvert år kunne tage tre måneders ferie på Jamaica. Det var her, Fleming skrev den første Bond-roman, Casino Royale, der udkom i 1953.

Fleming udtænkte sin hovedperson som et amalgam af alle de efterretnings- og militærfolk, han havde mødt i løbet af krigen og gav ham navn efter en amerikansk ornitolog, hvis bog Fleming havde liggende i sit hus på Jamaica.

Fleming skrev i alt 12 romaner og to novellesamlinger med Bond i hovedrollen. Den sidste roman og den sidste novellesamling udkom posthumt i henholdsvis 1965 og 1966. Fleming døde af et hjerteanfald den 12. august 1964. Han ligger begravet på kirkegården i landsbyen Sevenhampton i Wiltshire, England.

Mogens Høegsberg. Redaktør. Medstifter af Planet Pulp. Født 1976. Oprindelig fra Ringkøbing, fra 1996 til 2014 bosat i Århus, nu bosat i Silkeborg. Uddannet mag.art. og ph.d. i middelalderarkæologi. Ansat som arkæolog ved Moesgård Museum. Har siden barndommen været ivrig horrorfan; indledningsvist primært litteratur, senere også film. Dertil rollespiller, brætspiller og tegneseriefan. Film og filmmusik er Mogens’ to største passioner inden for [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.