Der er stadig et godt stykke tid til, Star Wars-spin-off-filmen om Han Solo får premiere. Indtil videre er den fortsat premieresat til 25. maj 2018, men efter fyringen af Phil Lord og Christopher Miller i juni er det muligt, at Ron Howard får brug for mere tid til at rette op på de ting, der angiveligt ikke fungerede.
Hvis filmens premieredato bliver flyttet, bliver det formentlig til julen, hvor også filmene i hovedserien har deres premierer. Her er der i 2018 heldigvis plads til Han Solo-filmen, da The Last Jedi får premiere i år og den sidste film i hovedserien kommer i 2019.
Men alt dette har sådan set intet at gøre med, hvem der skal komponere musikken.
Det store spørgsmål er, om Ron Howard får lov til at vælge sin egen komponist eller om LucasFilm-bossen Kathleen Kennedy tager kontrol over den del af processen.
Da Gareth Edwards blev hyret til at instruere Rogue One lader det til, at Kennedy og LucasFilm ville køre en politik, hvor hver instruktør fik lov til at vælge sin egen komponist. I hvert fald var det Alexandre Desplat, der stod til at skulle komponere musikken til Rogue One, og Desplat havde i 2014 komponeret musikken til Edwards’ Godzilla-remake.
Det var først, da Rogue One kom i problemer og blev forsinket på grund af reshoots m.m., at Desplat var nødt til at forlade projektet på grund af andre forpligtelser. Herefter kom Michael Giacchino ombord, men det er uvist, hvem der tog beslutningen om at give projektet til Giacchino. Var det Edwards’ idé eller kom den fra chefgangen på LucasFilm?
Sidstnævnte er bestemt ikke utænkeligt, og hvis Kathleen Kennedy havde en finger med i spillet om at få Giacchino ombord, er det meget tænkeligt, at hun bestemmer sig for, at Giacchino også skal komponere scoret til Han Solo-filmen. Giacchino leverede et glimrende score til Rogue One og det til trods for, at han kun havde fire og en halv uge til at komponere musikken.
Men hvis det forholder sig sådan, at instruktøren fortsat selv kan vælge sin komponist, ja så har vi en helt anden situation.
Nu er det Ron Howard, der sidder i instruktørstolen på Han Solo-filmen, og selvom Howard aldrig har haft én fast komponist, som han har benyttet på sine projekter, kan vi nok alligevel komme med et kvalificeret bud på, hvem der skal stå for musikken, nemlig Hans Zimmer.
De to komponister, Howard har haft flest samarbejder med er James Horner og Hans Zimmer. Foruden de to har Howard også brugt Randy Edelman, John Williams, Thomas Newman, Randy Newman og senest Roque Baños foruden enkelte andre – men jeg regner ikke med, at Burt Bacharach er et oplagt valg!
Men det er så klart Horner og Zimmer, der tegner sig for de fleste samarbejder med Howard, og Horner er som bekendt desværre ikke blandt os længere. Dermed peger pilen i høj grad på Hans Zimmer – altså i fald, Howard selv får lov til at vælge sin komponist.
Og hvad skal man så mene om det?
Den er faktisk svær at greje, for Hans Zimmer er ubestrideligt en dygtig komponist, der, når han er inspireret, er i stand til at levere filmmusik af meget høj karat.
Indenfor de senere år synes jeg desværre, at en stor del af Zimmers musik til højtprofilerede film – jeg tænker her især på Dark Knight-trilogien og hans Superman-scores – har været pænt kedelige og i hvert fald slet ikke den slags musik, en Star Wars-film kalder på.
Det er bestemt heller ikke fordi, jeg tror, Zimmer ville komponere et Star Wars-score i samme formsprog som f.eks. Man of Steel, og Zimmer har da også tidligere vist sig mere end i stand til at komponere fin, livlig symfonisk musik.
Alligevel ved jeg ikke helt, hvad jeg skal tænke om udsigten til et Star Wars-score med Hans Zimmer ved roret, og skal jeg være helt ærlig, håber jeg nok på, at Kathleen Kennedy holder på Giacchino.
En af de ting, der er mest frustrerende ved Marvels efterhånden lange serie af superheltefilm er, at der har været utrolig lidt musikalsk kontinuitet. De indtil videre 16 film inden Marvel-universet (og her taler jeg kun om Marvels egne produktioner) har haft musik af 11 forskellige komponister, hvilket betyder, at der har været utrolig lidt kontinuitet.
Ikke fordi alle Marvel-scores behøver være komponeret i samme formsprog, men en mere konsekvent tilgang til brugen af temaer kunne være ønskværdig.
Star Wars er selvfølgelig ikke direkte sammenlignelig med Marvel-universet, og selvfølgelig skal der også her være plads til leg og fornyelse, men ikke desto mindre kunne man håbe på, at de kommende enkeltstående Star Wars-film byder på en lidt mere homogen lyd, der også rent musikalsk er med til at binde universet sammen.
Det bliver rigtig spændende at se, hvad der sker og hvem valget falder på. Uanset hvem det bliver, kan vi være sikre på, at beslutningen nok skal afføde store mængder ophedet debat blandt filmmusikfans.
Og så kan vi i øvrigt tage stort set samme snak om fremtiden for James Bond-musikken, men det må blive en anden dag.
