Filmmusikfredag: En upåagtet komponist

2 minutters læsetid

I forbindelse med en anmeldelse til et kommende nummer af Planet Pulp, genså jeg for fjorten dages tid siden The Philadelphia Experiment fra 1984. De to umiddelbare konklusioner, jeg kunne drage, var, at filmen ikke er særlig god og at scoret er forrygende!

Musikken til The Philadelphia Experiment blev komponeret af Ken (Kenneth) Wannberg (f. 1930); et navn de fleste filmmusikfans vil være bekendt med, da Wannberg gennem mange år har været John Williams’ faste music editor – foruden at være music editor på en lang række andre scores.

Derudover har Wannberg også været filmklipper på nogle få produktioner og så har han leveret musik til omkring en snes titler (både spillefilm, tv-film og tv-serier) over en periode på omkring 20 år, fra 1970 til 1989.

Wannberg er måske én af de bedste filmkomponister, der aldrig har efterstræbt en egentlig karriere som filmkomponist, men som ganske enkelt har påtaget sig nogle opgaver i ny og næ, når nogen spurgte. Man kan læse om Wannbergs karriere i et gammelt interview fra 1995, der oprindelig udkom i Soundtrack Magazine og som nu ligger online på hjemmesiden Soundtrack – The Cinemascore & Soundtrack Archives.

Jeg kendte lidt til Wannberg som komponist i forvejen, da jeg for år tilbage investerede i Percepto Records’ nu håbløst udsolgte score til spøgelseshistorien The Changeling (1980) med George C. Scott i hovedrollen. Her er Wannberg primært krediteret som arrangør og dirigent, men de fyldige liner notes antyder, at Wannbergs rolle var noget større, og at scoret langt hen ad vejen var hans værk.

Herover: Main Title-musikken fra ‘The Changeling’ (1980).

Derudover var min kendskab til Wannberg stort set ikke-eksisterende, og af samme grund ramte The Philadelphia Experiment-scoret mig som en forhammer! For sikke et score!

Det slog mig først under filmens ”main title”-sekvens, hvor et imponerende actionmotiv af goldsmithsk tilsnit gav plads for det smukke, flygeldominerede hovedtema.
https://www.youtube.com/watch?v=4Do4JFsrJ7E

Herover: Main Title-musikken fra ‘The Philadelphia Experiment’ (1984).

Derefter holdt jeg ørerne ekstra åbne, hvilket bekræftede mit umiddelbare indtryk: Her har vi at gøre med suspense- og actionmusik af en kvalitet, der er en Goldsmith værdig, og som ikke så sjældent lyder som om, det kunne være komponeret af den gamle maestro selv.

Forstå mig ret: Wannberg kopierer ikke Goldsmith, men han kanaliserer den samme ganske hårdkogte, ofte rytmisk opbyggede suspense- og actionmusik, som Goldsmith var kendt for, ligesom han også meget dygtigt inkorporerer synth-elementer i scoret.

Da filmen var slut, gik jeg i gang med at undersøge sagen nærmere. Jeg havde ikke høje forventninger om at finde scoret udgivet i versioner, der stadig kunne købes – men der blev jeg overrasket!

Ikke alene viste det sig, at scoret til The Philadelphia Experiment har været udgivet i flere omgange, det var også stadig tilgængeligt i en version, der præsenterer det komplette score. To albums er kommet fra belgiske Prometheus Records (det seneste i 2007), begge baseret på den oprindelige albumudgivelse af scoret fra 1984.

Dertil kommer, at det komplette score er udkommet på Bousoundtrax Records’ 2-disc-udgivelse The Film Music of Ken Wannberg, der derudover også indeholder musik fra filmene Accounting for the Screams og Of Unknown Origin.

The Film Music of Ken Wannberg udkom i 2011 i et oplag på kun 1000 eksemplarer og er stadig til at få fat i – i hvert fald hos Screen Archives Entertainment, der er min hofleverandør af filmmusik.

At den komplette udgave af et så godt score som The Philadelphia Experiment stadig ikke er udsolgt, selvom albummet kun er kommet i 1000 eksemplarer, siger noget om, hvor upåagtet Ken Wannberg er som komponist.

Det er synd og skam, for med mindre The Philadelphia Experiment og Wannbergs bidrag til The Changeling fremstår som undtagelser (og det tvivler jeg på, de gør), fortjener Wannbergs musik at være kendt i bredere kredse, end tilfældet lader til at være i dag.

Opfordringen er hermed givet videre til de af Planet Pulps læsere, der også er filmmusikfans – få lige taget et kig på Ken Wannberg, hvis I ikke allerede kender ham!

Mogens Høegsberg. Redaktør. Medstifter af Planet Pulp. Født 1976. Oprindelig fra Ringkøbing, fra 1996 til 2014 bosat i Århus, nu bosat i Silkeborg. Uddannet mag.art. og ph.d. i middelalderarkæologi. Ansat som arkæolog ved Moesgård Museum. Har siden barndommen været ivrig horrorfan; indledningsvist primært litteratur, senere også film. Dertil rollespiller, brætspiller og tegneseriefan. Film og filmmusik er Mogens’ to største passioner inden for [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.