Fiends of the Eastern Front

4 minutters læsetid
Fiends of the Eastern Front

Dette album er et genoptryk af den samlede Fiends of The Eastern Front-historie; en klassiker, der udkom i 2000 AD tilbage i 1980, fra prog 152-161. Albummet her er det første helt selvstændige genoptryk af serien. Tidligere har historien været udgivet sammen med andre i Best of 2000 AD, Judge Dredd Megazine og det amerikanske Spellbinder-blad.

Når serien imidlertid ikke før har været genoptrykt samlet, så skyldes det, at den ikke er ret lang. Hardcoveralbummet, som anmeldes her, er kun 48 sider langt, hvilket jo ikke er så voldsom meget, sammenlignet med f.eks. Judge Dredd: The Complete Case Files på 320 sider eller et almindeligt Judge Dredd Megazine, der normalt fylder omkring 100 sider.

Ultrakort fortalt handler Fiends of The Eastern Front om den tysk-sovjetiske østfront under Anden Verdenskrig, tilsat vampyrer. Det hele er holdt i en old school-krigstegneseriestil. Det betyder, at hvis du bare er en lille smule som jeg, så tænker du nok: “Hmmm, det kan jo nærmest ikke gå galt!”

Lidt til en side

Historien falder lidt udenfor de normale 2000 AD-serier. For som forfatteren Dan Abnett bemærker i sit forord, så er der reelt tale om en afsluttet fortælling, der tydeligvis ikke skal forsættes. Et af de andre punkter, der fik Fiends of The Eastern Front til at skille sig ud, da den udkom i 1980, var, at den ikke, som de fleste andre 2000 AD-serier, foregik i fremtiden eller havde science fiction-elementer i sig.

Ligeledes adskiller Fiends of The Eastern Front sig fra alt det andet i 2000 AD-familien ved ikke at være centreret om en stærk personlighed som eksempelvis Judge Dredd, Johnny Alpha eller Rogue Tropper. I stedet er hovedpersonen Hans Schmidt en menig tysk soldat på Østfronten, der kommer på sporet af vampyrer blandt de rumænske hjælpetropper.

Anerkendende nik til krigstegneserier

Fiends of The Eastern Front blev skabt og skrevet af 2000 AD-veteranerne Gerry Finley-Day (forfatteren til Rogue Trooper og The V.C.s) og tegneren Carlos Ezquerra (Judge Dredd og Strontium Dog).

Begge var ansat ved forlaget IPC Magazines, før det begyndte at udgive 2000 AD, og begge havde været med til at lave 2000 AD‘s forgængere i form af forskellige krigstegneserier som eksempelvis Battle Action!. Fiends of The Eastern Front er da tydeligvis også et anerkendende nik til de gamle krigstegneserier og deres kvaliteter. Stilen lægger sig tæt op ad krigstegneseriernes korte, kontante udtryk, men det gør 2000 AD-tegneserier jo generelt, selv i dag.

Vampyrer på Østfronten

Kaptajn Constanta dukker op første gang.
Kaptajn Constanta dukker op første gang.

Historien indledes i Vestberlin i 1980, hvilket jo var nutiden, da serien oprindeligt blev skrevet. Her har man ved nedrivningen af et gammelt hus fundet en skjult kælder. I kælderen gøres et uhyggeligt fund i form af det afpillede lig af en tysk soldat fra Anden Verdenskrig, nogle underlige tegninger samt soldatens dagbog.

Gennem dagbogen bliver vi ført tilbage til 1941, hvor dens forfatter, Hans Schmidt, er på vej mod fronten i øst. Det er her, vores fortæller for første gang støder på de mystiske rumænske hjælpestyrker, anført af den skumle Captain Constanta. Alt imens krigen tager til i voldsomhed, krydses Hans Schmidt og Captain Constantas veje flere gange, og det står efterhånden klart for Schmidt, at hans overordnede i Wehrmachten har allieret sig med en urgammel ondskab.

For at beskytte sig mod vampyrerne, gør Schmidt ting, der får hans soldaterkammerater til at tro, at krigen har gjort ham vanvittig, for ingen vil selvfølgelig tro på hans vampyrberetninger. Gennem Østfrontens helvede prøver Schmidt til sidst at tage kampen op mod Constante og hans udøde tjenere. Et opgør der får konsekvenser helt frem til nutiden.

Modigt og originalt

Schmidt begynder at fatte mistanke.
Schmidt begynder at fatte mistanke.

Okkultisme og vampyrer er efterhånden set en del gange, blandt andet i Hellboy, som vi har anmeldt her på Planet Pulp, hvis vi skal blive indenfor tegneseriegenren. Men det skal bemærkes, at Fiends of The Eastern Front faktisk er en ældre sag, og derfor et af de tidlige eksempler på denne tematik.

Finley-Day og Ezquerra er nærmere foregangsmænd end efterlignere, og de formår da også at få noget ud af klichéerne indenfor både vampyrfortællingen og krigshistorien. En af de interessante ting ved deres take på det hele er, at de bruger vampyrskurken til at kunne gøre en tysk soldat til helt og hovedperson i en Anden Verdenskrigs-historie, og nazierne er derfor ikke per definition de onde i Fiends of The Eastern Front.

Når man tænker over det, er det ret modigt for 1980 og stadig ret originalt, eftersom de fleste endnu bruger nazisterne som überskurke, der gerne kobles med noget okkult.

Kill the creatures from hell!
Kill the creatures from hell!

Som alt det gamle 2000 AD er historien virkelig tight skruet sammen, med stor sans for fortælleøkonomi, som nutiden kunne lære meget af. Det gælder både rent historiemæssigt og visuelt. Det er vitterligt gedigent håndværk, og derfor behøver albummet heller ikke fylde mere end de 48 sider.

Selve udgaven er en virkelig lækker hardcoverindbinding med tykt, blankt sidepapir, hvorpå de sort/hvide illustrationer gør sig godt. Albummet er også smukt layoutet, så det genoptrykte materiale får lov til at udfolde sig. Endelig er det en fornøjelse at læse Games Workshops succesforfatter Dan Abnetts indledning. Her er lige dele fanboy-bekendelser og skarpe observationer.

Jeg kan kun anbefale, at man anskaffer sig Fiends of The Eastern Front, der er en klassiker, eller en halvglemt perle om man vil, der i den nye albumudgave fremstår flottere end nogensinde tidligere.

Fiends of the Eastern Front er venligst stillet til rådighed af Rebellion.

6 stjerner
Titel: Fiends of the Eastern Front
Forfatter: Gerry Finley-Day
Tegner: Carlos Ezquerra
Forlag, år: Rebellion, 2006
Albumlængde: 48 sider
hvid
Albummet består af materiale der første gang blev tryk i 2000 AD prog. 152 til 161 i 1980.

Anmeldt i nr. 21 | 13/07/2006

Stikord: 2000 AD, Anden Verdenskrig, Vampyrer

Claus Jacobsen: Redaktør, medstifter af Planet Pulp. Født i det gyldne år 1977, hvor den første Star Wars-film såvel som Sex Pistols’ Never Mind the Bollocks udkom og Elvis døde. Jeg er da heller ikke i stand til at huske tilbage til et tidspunkt i mit liv, hvor jeg ikke har været voldsomt og overdrevet besat af Star Wars (og sådan startede nørderiet; Phantom Menace har selvfølgelig lagt en dæmper på det kærlighedsforhold). Vokset op i Kliplev, en lille landsby [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.