Mogens Høegsberg
Ingen kommentarer

Fantask lukningstruet!

Fantask lukningstruet!
Decrease Font Size Increase Font Size Tekst Print denne side

Københavnske Fantask, der muligvis er verdens ældste nulevende tegneseriebutik, er lukningstruet.

Fantask har ligget i Sankt Peders Stræde siden 1971 og er en hjørnesten for danske fans af tegneserier, horror, science fiction, rolle- og brætspil.

Fantasks ejer Marit Nim udtaler til Berlingske, at hun forventer, butikken må lukke ved udgangen af juni – med mindre der indtræffer et mirakel af superheltestørrelse.

Det er ærligt talt en chokerende nyhed; ufattelig faktisk. For os her på Planet Pulp er Fantask en butik, der bare altid har været der, og som vi havde et håb om – naivt måske – altid ville være der.

Jacob er kommet i butikken fra barnsben, når han besøgte familie i København, og for mig har Fantask siden starten af 1990’erne været et fast stop, hver gang turen er gået til København, ikke mindst fordi Fantask også solgte rollespil.

Jeg sidder netop nu og kaster et blik over på reolen – på mit slidte eksemplar af Call of Cthulhu 5th edition-regelbogen, som var én af de første ting, jeg erhvervede i Fantask for snart 30 år siden.

Som det er tilfældet for så mange andre butikker, der stadig sælger fysiske medier – det være sig bøger, tegneserier, film, rollespil eller noget helt femte – er baggrunden for Fantasks krise bl.a. nethandlen foruden naturligvis konkurrence fra andre, lignende butikker.

Reelt set er den eneste danske butik, der har konkurreret direkte med Fantask – i hvert fald hvis man kigger på bredden i sortimentet – Faraos Cigarer, og herfra skal ikke lyde et ondt ord om Faraos Cigarer, der også er en fantastisk butik. Men det er pinefuldt, at København – Danmark – ikke længere har plads til to butikker af den type.

Og uanset, at Planet Pulp er et internetbaseret magasin, og uanset hvor meget lettere, nettet har gjort det at få fat i et kolossalt udvalg fra hele verden, så er det på tidspunkter som det her, at jeg forbander internettet og al dets væsen.

Først døde markedet for CD’er, DVD’er og Blu-rays. Nu er turen kommet til ét af de helt store koryfæer, og det gør ondt helt ind i hjertet.

Fantask har eksisteret siden 1971 – fem år før, jeg blev født – og jeg havde håbet, det var en butik, jeg skulle tage mine egne børn med i, når de engang bliver gamle nok til måske at begynde at interessere sig for de samme nørdede ting, jeg gør – horror, science fiction, rollespil, brætspil.

Som det ser ud nu, kommer det ikke til at ske. Men vi kan jo håbe på det mirakel, Marit Nim efterlyser.

Venlige sjæle har i mellemtiden oprettet en kampagne på GoFundMe, hvor der i skrivende stund er indsamlet knap 62.000 kroner ud af et mål på 200.000. Hvis I læser dette, så overvej i det mindste, om I eventuelt har råd til at give en skærv. Om det er nok til at vende skuden, ved jeg ikke, men det er forsøget værd. GoFundMe-kampagnen finder I her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *