Exodus: Bind 3

2 minutters læsetid
Exodus: Bind 3

Zombiemyten har fået et dansk ansigtsløft af internationalt snit med Jacob Rask Nielsens Exodus-trilogi. Vi er nu nået til tredje og sidste bind. Hassan, Bernt og Viola er på flugt fra en horde zombier, da de pludselig støder på brødrene Igorov – de to forskere vi mødte i indledningen til bind ét, hvor vi så dem hoppe ned i en mystisk portal på Antarktis! Nu er de tilbage i København, og de slår følgeskab med vores umage trekløver. Og så er det, at dæmonen og dimension X-17 kommer ind i billedet.

Mange bække små bliver til en stor fed dæmon

Brødrene Ivarov vender tilbage.
Brødrene Ivarov vender tilbage.

Da bind to sluttede var der mange, og måske for mange, flødeboller i luften til, at bind 3 kunne skabe en værdig og helstøbt afslutning. Men heldigvis lykkes det ganske formidabelt for Rask Nielsen at komme med en både underholdende og tilfredsstillende afslutning. Og det skyldes at Rask Nielsen har smadret alle flødebollerne sammen til én stor og fed Dickmann-flødebolle, der samler både handlingstråde og tematikker.

Selve zombiemyten tager en ny drejning, og zombierne træder i baggrunden, da den store dæmon gør sin entre. Og så er vi i ”monsternedkæmpningsland”, hvor jorden går under, hvis vores hovedpersoner ikke får lukket nogle portaler. Men for at gøre det hele lidt mere vildt, så tager historien også en Neo/superhelte-drejning, som jeg ikke vil røbe her.

Dæmonen hærger.
Dæmonen hærger.

Rask Nielsen leger klogt med zombiemyten, og da den store afsløring kommer, blev jeg faktisk ganske overrasket (jeg elsker hele decoy-idéen), og på den måde viser forfatteren, at klichéer sagtens kan skabe overraskelser. Om man så kan lide den drejning, historien tager, hvor hjernespiserne erstattes af en kæmpe dæmon, er op til den enkelte. Efter første gennemlæsning var jeg i tvivl: Hvor er mine zombier og hvad sker der lige med Hassan? Men efter anden gennemlæsning var jeg til gengæld solgt. Helt solgt. Man kommer ikke udenom, at Rask Nielsen med det store twist både samler tråde og skaber en gedigen overraskelse i en ellers forudsigelig fortælling. Og for fans af serien kan jeg godt røbe, at bind tre i stor stil leder op til en fortsættelse, som jeg personligt vil glæde mig til.

Kunstnerisk kvalitet

Herlige zombier og Hassan.
Herlige zombier og Hassan.

Rent stilistisk er det en fornøjelse at følge Rask Nielsens personlige, og samtidig meget stiliserede, streg. Exodus skiller sig ud fra de mange mainstreamtegneserier, der ligner hinanden til forveksling. Og personligt mener jeg, at Exodus-trilogien har en kunstnerisk og grafisk kvalitet, som gør, at jeg personligt godt kunne forstille mig flere af de enkelte tegninger som indrammede plakater hængende på mit ”herreværelse”. De klare sorte og hvide flader og de enkle persontegninger er på deres egen måde ganske smukke.

Jeg håber, at Rask Nielsen oversætter sit samlede værk til engelsk og pusher den til udlandet. Det fortjener den bestemt, og den ville gøre sig godt på zombie-indiescenen. Der skal kun et par småjusteringer til, enkelte passager tages ud og stednavne ændres. Så vil man på engelsk også kunne nyde den fede stil, de lækre zombieklichéer og det fede twist, som sender fortællingen i en ny retning. I øvrigt kan det nævnes, at en hardcoverudgave af alle tre bind bliver udgivet i næste måned, og introduceres i forbindelse med tegneseriefestivalen Komiks.dk i København. Exodus: Bind 3 er fremragende og underfundig underholdning fortalt med en overrumplende, enkel og effektiv stil. Den er hurtig læst, meget sjov og koster kun fem tikroner. Thumbs up til Exodus og Jacob Rask Nielsen!

Exodus: Bind 3 er venligst stillet til rådighed af Forlaget Tjubang.

5 stjerner
Titel: Exodus: Bind 3
Seriens titel: Exodus
Forfatter: Jacob Rask Nielsen
Tegner: Jacob Rask Nielsen
Albumlængde: 88 sider
hvid
Exodus: Bind 3 udkom i 2010 på Forlaget Tjubang.

Anmeldt i nr. 54 | 13/04/2010

Stikord: Danmark, Dæmoner, Fortsættelse, Intertekstualitet, Splat, Zombier

Jacob Krogsøe. Medstifter af Planet Pulp. Redaktør. Bosiddende i Århus, hvorfra han har færdiggjort sit studie på Film- og Medievidenskab på KUA. Har desuden taget tillægsuddannelsen på Journalisthøjskolen, og startede den 1. oktober 2011 som mediebibliotekar på Randers Bibliotek. Er født på Fyn og opvokset i Sønderjylland. Har altid haft en stor passion for film, helt tilbage fra da han så film i sine bedsteforældres biograf i Hesselager. Maltin’s Film Guide [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.