Collapse

3 minutters læsetid

CollapseEt af de unge bands som var hurtige til at gribe screamo-bølgen var texanske Across Five Aprils, der blev dannet tilbage i 2001. Gruppen havde allerede fra begyndelsen store ambitioner, og finansierede selv en række små pladeudgivelser i starten af deres karriere.

En del af disse udgivelser betalte de rent faktisk gennem salg af deres sange som MP3-filer via gruppens hjemmeside.

Alt dette kunne naturligvis kun lykkes gennem benhårdt arbejde, og Across Five Aprils fik da også ret hurtigt opbygget et rygte som stabilt og velsammenspillet liveband i den amerikanske hardcore-undergrund. Deres første egentlige pladeudspil var A Tragedy in Progress fra 2003, der blev betalt ud af gruppens egen lomme.

Albummet blev imidlertid en så stor succes, at det lille alternativ-selskab Indianola Records fik øjnene op for den støjende kvintet fra Texas og fik hurtigt et samarbejde i stand.

Året efter udsendte Across Five Aprils deres andet album, Living in the Moment, gennem Indianola, og pladen gik rent faktisk hen og blev selskabets næstbedst sælgende udgivelse til dato. De fik også ganske skyndsomt genudgivet gruppens debutplade, og nu er Across Five Aprils kommet med deres nyeste udspil – Collapse fra i år.

Scenic city hardcore

Selv beskriver bandet deres stil som “scenic city hardcore”, og det er faktisk ikke helt misvisende. Alle de 10 numre på Collapse har en høj grad af melodiøse mellemspil, der giver sangene en næsten romantisk kvalitet. Det kan måske lyde som et besynderligt ord at bruge i sammenhæng med hård og støjende screamo-hardcore, men allerede efter at have lyttet Collapse igennem en enkelt gang, er det ret tydeligt, at der gemmer sig en flok følsomme fyre bag den hårde attitude.

De skjuler det dog godt, og det er da også overvejende den rå machostil, der præger albummet. En titel som “Tallahassee is for Hookers” siger næsten det hele. Og gud ske tak og lov for det!

Across Five Aprils kammer aldrig over i ligegyldige teenagefølelser og forblommet gymnasiepoesi. De taler rent ud af posen, som i “Sunnyland”, hvor den ene af gruppens to forsangere – hvem kan jeg ikke høre – hårdt og brutalt skriger “You little slut go get yourself some self-respect”.

Der er ingen tvivl om, at drengene i Across Five Aprils er godt onde i sulet, og det gør dem til et langt mere sympatisk band end eksempelvis deres kolleger fra Bombshell, der ligeledes er signet på Indianola. De to grupper bliver ofte sammenlignet og optræder sammen, men der er vist ingen tvivl om, hvem af de to bands der har nerven og den troværdige vrede i blodet.

Numrene er for ens

Nu kunne man måske tro at Collapse er en rigtig fed plade, men det er den desværre bare ikke rigtigt. Stort set alle de ti sange på albummet er af høj kvalitet, og Lee Dyers, der har produceret hele herligheden sammen med bandet, har tydeligvis gjort et godt stykke arbejde. Det ændrer ikke noget ved indtrykket af, at albummet mangler pondus og bare en enkelt sang som for alvor skiller sig ud.

Numrene er ganske enkelt for ens, og selv om Across Five Aprils både har to guitarister og sangere, formår de ikke at udnytte dette kreativt. De genbruger klichéer, vi kender alt for godt efterhånden, og alle deres sange holder sig dydigt på den gyldne middelvej. De forfalder hverken til melodiske ballader eller rendyrket, aggressiv støj. Alt er nøje afmålt og afstemt, så sangene hænger harmonisk og pænt sammen. Det er bare ikke måden man laver interessant musik på.

Mindre mindeværdigt

Collapse er dermed en plade med 10 solide skæringer, der alle har åbenlyse kvaliteter. Det første nummer, førnævnte “Tallahassee is for Hookers”, er uden tvivl det bedste. Her viser gruppen hvad der ligger og slumrer lige under overfladen, men desværre viser de ikke den side af sig selv ret mange gange på albummet, og det er en skam.

Albummet forstærker dog indtrykket af, at Across Five Aprils er et bundsolidt liveband med masser af energi. Alle numrene på denne plade rykker uden tvivl live, hvor den lidt for pæne produktion går fløjten. Bandet har kun været på turne i Europa en enkelt gang, men man kan håbe de gør det igen.

Across Five Aprils er i hvert fald helt sikkert et band, det kan betale sig at checke ud, hvis de kommer forbi. Deres album Collapse er mindre mindeværdigt, og forhåbentlig leverer de et lidt mere inspireret udspil næste gang.

Trackliste:
1. Tallahassee is for Hookers (Arcoss Five Aprils) (3:37)
2. Let’s Whisper (Arcoss Five Aprils) (4:02)
3. I will Stop the Rain (Arcoss Five Aprils) (4:02)
4. You’re not Alone (Arcoss Five Aprils) (4:26)
5. Sunnyland (Arcoss Five Aprils) (4:24)
6. With these Hands (Arcoss Five Aprils) (5:55)
7. Bring Me Their Head (Arcoss Five Aprils) (4:25)
8. Miss Mistress (Arcoss Five Aprils) (3:26)
9. Shot Down with Arrows (Arcoss Five Aprils) (3:36)
10. New Management (Arcoss Five Aprils) (4:15)

Total spilletid: 40:38

3 stjerner

Titel: Collapse
Kunstner: Across Five Aprils
Produceret af: Lee Dyers & Across Five Aprils
Udgivet: 2006
Label: Indianola Records

Anmeldt i nr. 11 | 13/09/2006

Skriv et svar

Your email address will not be published.