Astonishing X-Men: De Ukuelige

4 minutters læsetid

Astonishing X-Men: De UkueligeMed udgivelsen af Astonishing X-Men: De Ukuelige (der på engelsk hedder Unstoppable) er G. Floy Studio nået til vejs ende med Joss Whedon og John Cassadays tour of dutyAstonishing X-Men-serien, der i USA kører videre med manuskripter af Warren Ellis og illustrationer af Simone Bianchi.

Om G. Floy Studio på et tidspunkt genoptager de danske udgivelser af serien, vil fremtiden vise, men i mellemtiden har vi fået afslutningen på den første store story arc i Astonishing X-Men. Og det er ikke en hvilken som helst afslutning, Joss Whedon har kogt sammen til os!

Masser af plotdrejninger

Wolverine i færd med at regenerere efter en hård landing - men ikke mere medtaget, end at han godt kan uddele skideballe.
Wolverine i færd med at regenerere efter en hård landing – men ikke mere medtaget, end at han godt kan uddele skideballe.

De Ukuelige opsamler Astonishing X-Men nr. 19-24 og afslutningen på serien, der kom som Giant-Size Astonishing X-Men nr. 1. Det betyder også, at De Ukuelige er noget længere, end de tre foregående albums i serien: der er i alt 192 sider at sætte tænderne i.

Da vi forlod vore helte i slutningen af De Splittede, var de på vej mod Breakworld i S.W.O.R.D.’s rumskib – naturligvis på initiativ af den skumle agent Brand. I De Ukuelige når X-Men og co. til sidst frem til Breakworld, hvor den hæsblæsende afslutning udspiller sig. Spørgsmålet er, om det lykkes for X-Men og agent Brand at ændre historiens gang, så Breakworld-profetien ikke går i opfyldelse, eller om det virkelig kan passe, at én af The X-Men bliver ansvarlig for et folkemord af verdensomspændende proportioner. Det står hurtigt klar for vore hovedpersoner, da de ankommer til Breakworld, at de hellere må gøre en indsats, for ellers affyres et kolossalt og ustoppeligt missil mod Jorden – og det er netop, hvad agent Brand er ude på at forhindre.

Jeg vil ikke afsløre for meget af den konkrete handling, for De Ukuelige er fyldt med twists and turns, der adskillige gange ændrer billedet totalt. Nogle kommer som fuldkomne overraskelser for læseren, mens man fornemmer andre komme et stykke tid i forvejen. Hele vejen igennem serien har man kunnet mærke Joss Whedons baggrund som TV- og filmmand, og det fornægter sig bestemt heller ikke i De Ukuelige, der er smækfyldt med den slags plotdrejninger, man forventer sig af enhver velproduceret film eller TV-serie. Af netop samme grund er nogle af overraskelserne ikke så overraskende igen – f.eks. afslører jeg næppe det helt store ved at sige, at Scott Summers/Cyclops naturligvis ikke har mistet sine kræfter alligevel. Men han venter til det perfekte øjeblik med at bruge dem – et fortællermæssigt kneb, der kommer direkte fra den store bog for manuskriptforfattere.

Hyperaktiv pacing

Any ideas?
Any ideas?

Andre af de mange plotdrejninger har man ingen chance for at forudse, og fordi tempoet vitterligt er hæsblæsende, skal man holde tungen lige i munden, når man læser De Ukuelige, for historien er som en vild rodeotyr, der gør alt for at smide læseren af, når man mindst venter det. Det hyperaktive tempo er derfor også én af de få reelle anker, jeg har ved et album, der ellers i øvrigt er en virkelig, virkelig god afslutning på denne første del af Astonishing X-Men. Man er næsten nødt til at læse albummet to gange for at få alle detaljerne med, og hvis man ikke kan give albummet sin fulde opmærksomhed, ender man uden tvivl med at blive forvirret. Der sker rigtig meget, og det går stærkt!

Selv om pacingen derfor altså er en anelse overgearet, er dette i sidste ende et nærmest ubetydeligt kritikpunkt – hvis man bliver forvirret, kan man trods alt bladre tilbage, og finde ud af, hvor man tabte tråden, og ved en ekstra gennemlæsning, hænger det hele betydeligt bedre sammen.

I sidste ende betyder pacingen af De Ukuelige derfor, at underholdningsværdien er toptunet. Den centrale story arc er konstant i centrum, og hvis man på baggrund af de to foregående bind havde været bange for, at Whedon og Cassaday ikke ville få bundet de nødvendige knuder på de forskellige plottråde, kan man ånde lettet op. Det er naturligvis ikke ensbetydende med, at samtlige plottråde bliver afsluttet – serien skal jo fortsætte, og her må det også siges, at der fortsat er nok kød for Warren Ellis at tage fat på. Ved afslutningen af albummet har vi stadig et ekstremt hævngerrigt farerum rendende rundt – selv om også det personificerede farerum viser andre sider af sig selv i De Ukuelige – og vi mangler én af The X-Men. Hvem af dem, der ikke kommer med hjem fra Breakworld, afslører jeg naturligvis ikke her – men jeg kan dog sige så meget, som at alt håb ikke er ude.

Fuldt tilfredsstillende afslutning

Emma Frost slår en handel af...
Emma Frost slår en handel af…

Ud over de af The X-Men, der deltager i missionen til Breakworld – hvilket foruden det faste hold, vi har fulgt, nu også tæller én af eleverne, Hisako Ichiki/Armor – har en del andre X-Men og andre Marvel-karakterer cameos i De Ukuelige. Således møder vi bl.a. Ororo Munroe/Storm, Bobby Drake/Iceman, Spider-Man, Iron Man, The Fantastic Four og flere til. Det er ren guf for fanboys, og det er da også én af de eneste grunde til at alle disse helte optræder – man fornemmer, at Whedon og Cassaday gerne vil afslutte deres run på serien med et brag, og det gør de bestemt også!

Har man hængt på Astonishing X-Men fra begyndelsen, vil De Ukuelige komme som en fuldt tilfredsstillende afslutning på story arc’en om Breakworld – det er helt tydeligt, at Whedon har været i topform, da han skrev manuskriptet, og Cassadays illustrationer er som sædvanlig af høj kvalitet. Det hele præsenteres i den vante høje kvalitet fra G. Floy Studio, inklusiv en fin oversættelse af Tue Gaston, så alt i alt er der kun tilbage at sige om De Ukuelige, at albummet får de varmeste anbefalinger på vejen med herfra. For Joss Whedon betyder den fine afslutning også, at han har genvundet lidt af min respekt, der ellers i store træk forduftede efter hans makværk af et manuskript til Alien: Resurrection (1997).

Astonishing X-Men: De Ukuelige er venligst stillet til rådighed af G. Floy Studio.

5 stjerner

Titel: De Ukuelige
Originaltitel: Unstoppable
Seriens titel: Astonishing X-Men
Seriens originaltitel: Astonishing X-Men
Forfatter: Joss Whedon
Tegner: John Cassaday
Farvelægning: Laura Martin
Dansk oversættelse: Tue Gaston
hvid
De Ukuelige opsamler Astonishing X-Men nr. 19-24, og Giant-Size Astonishing X-Men nr. 1, der udkom i USA fra 2006-2008 på forlaget Marvel.
hvid
De Ukuelige udkom i USA som samlet album i juli 2008 (som Unstoppable) på forlaget Marvel, og udkom på dansk i december 2008 på forlaget G. Floy Studio.

Anmeldt i nr. 39 | 13/01/2009

Stikord: Mutanter, Rummet, Rumskibe, Rumvæsner, Superhelte, X-Men

Mogens Høegsberg. Redaktør. Medstifter af Planet Pulp. Født 1976. Oprindelig fra Ringkøbing, fra 1996 til 2014 bosat i Århus, nu bosat i Silkeborg. Uddannet mag.art. og ph.d. i middelalderarkæologi. Ansat som arkæolog ved Moesgård Museum. Har siden barndommen været ivrig horrorfan; indledningsvist primært litteratur, senere også film. Dertil rollespiller, brætspiller og tegneseriefan. Film og filmmusik er Mogens’ to største passioner inden for [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.