Astonishing X-Men: De Priviligerede

7 minutters læsetid

Astonishing X-Men: De PriviligeredeX-Men-universet er, med snart 45 år på bagen, efterhånden særdeles komplekst, og serien har, foruden flere samtidige hovedserier, haft et utal af kortere eller længerevarende sideløbende serier, miniserier, spinoffs og crossovers, som det kræver en ph.d.-grad i tegneseriehistorie at have komplet styr på. Dette forhold hjælpes desuden ikke af, at flere af serierne har skiftet navn undervejs.

Navneforvirring

I tilfældet Astonishing X-Men skal man vide, at der før den nærværende serie, har været to tidligere serier, der bar denne titel, uden at nogen af dem dog er direkte relateret. Den første Astonishing X-Men-serie var en miniserie på fire dele, der udkom i 1995, mens den anden udkom i 1999. Også denne var en miniserie, denne gang på tre numre.

Indeværende Astonishing X-Men-serie er en decideret serie, der på nuværende tidspunkt er den ene af de tre hovedserier i Marvels X-Men-franchise. I skrivende stund er de to andre hovedserier Uncanny X-Men og X-Men Legacy (der indtil februar 2008 bare hed X-Men).

Astonishing X-Men har kørt siden 2004 og er indtil videre kommet i 24 numre, der udgør fire story arcs, der tilsammen er én stor story arc, der afsluttes i Giant Size Astonishing X-Men #1, der udkommer i april i år. Alle de 24 numre af serien er skrevet af Joss Whedon (kendt som manden bag TV-serierne Buffy the Vampire Slayer, Angel og Firefly) og tegnet af John Cassaday. De står også for den kommende Giant Size Astonishing X-Men, der afslutter seriens store, overordnede story arc, hvorefter serien fortsætter i andre hænder under titlen Astonishing X-Men: Second Stage.

Lidt baggrundsviden

Hovedparten af teamet i 'De Priviligerede'. Fra venstre mod højre: Scott Summers (Cyclops), Hank McCoy (Beast), Kitty Pryde (Shadowcat) og Emma Frost
Hovedparten af teamet i ‘De Priviligerede’. Fra venstre mod højre: Scott Summers (Cyclops), Hank McCoy (Beast), Kitty Pryde (Shadowcat) og Emma Frost.

Whedon og Cassadays Astonishing X-Men er, hvad angår det team af X-Men, der figurerer i serien, en fortsættelse af New X-Men, der løb over 43 numre fra juli 2001 til juni 2004. Det vil derfor også være godt at vide lidt om, hvad der er sket i løbet af New X-Men for at forstå præmisserne for det hold, vi møder i Astonishing X-Men.

Her er det ikke alene godt at vide, at Jean Grey/Phoenix endnu engang er død, men også at Emma Frost (tidligere kendt som The White Queen) og Scott Summers (Cyclops) er sammen, og at de nu leder Xaviers Skole.

Professoren er ikke til stede på dette tidspunkt i serien. De andre X-Men, der nu fungerer som lærere på skolen, er Dr. Henry “Hank” McCoy (Beast), Logan (Wolverine) og Katherine “Kitty” Pryde (Shadowcat). Angående McCoy/Beast må det desuden nævnes, at han umiddelbart inden han sluttede sig til gruppen i New X-Men havde undergået en sekundær mutation (hvilket skete i et af de tidlige numre af X-Treme X-Men-serien), der gav ham et mere kattelignende udseende end tidligere, og dette har påvirket hans indstilling til det at være mutant.

Astonishing X-Men: De Priviligerede, som G. Floy Studio netop har udsendt på dansk, samler de første seks numre af Astonishing X-Men, der tilsammen udgør den første story arc, Gifted, der på dansk altså er kommet til at hedde De Priviligerede. De seks hæfter udkom i USA mellem maj og november 2004 og udkom første gang som trade paperback i USA i december 2004.

Udenjordisk trussel

En rask slåskamp mellem Logan (Wolverine) og Scott Summers
En rask slåskamp mellem Logan (Wolverine) og Scott Summers.

Historien i den første story arc er nært knyttet sammen med den helt overordnede story arc, der altså spænder over hele serien. I De Priviligerede konfronteres gruppen af X-Men med den udenjordiske Ord fra verdenen Breakworld nogenlunde samtidig med, at de finder ud af, at Dr. Kavita Rao fra Benetech Industries nu har fundet en kur imod mutantgenet. Det er altså endnu en historie om en kur, vi har at gøre med i De Priviligerede, og selv om det måske ikke ligefrem er synderligt originalt, så fungerer det faktisk fint.

Efter næsten at have fået tamp af Ord, lykkes det Hank McCoy/Beast at trænge ind på Benetechs laboratorier og få en prøve af kuren af Dr. Rao. Men da han går i gang med at lave sine egne undersøgelser af kuren, går en ubehagelig sandhed op for ham: Den person, der har været testsubjekt i forbindelse med udarbejdelsen af kuren, er en gammel ven, som de andre X-Men har troet død.

Dette fører frem til en storstilet undsætningsmission på Benetech, der igen leder gruppen frem til en konfrontation med Ord. Til alt held er deres gamle ven ikke blevet udsat for den endelige kur og dukker op i tide til at hjælpe i opgøret med Ord.

I denne forbindelse finder vi også ud af, hvordan Ord kommer ind i billedet, og hvordan han har noget at gøre med kuren. Sagen er den, at de på Breakworld har teknologi, der tillader dem at se ind i fremtiden, uden at de dog har mulighed for ligefrem at rejse i tiden. Denne teknologi viste dem, at Breakworld i en meget nær fremtid ville blive udslettet af en mutant fra Jorden, sandsynligvis én af The X-Men!

Så Ord er sendt til Jorden for at hjælpe med at tilvejebringe en kur mod mutantgenet for at redde sin hjemverden. Det var bl.a. i den forbindelse, at han med brug af teknologi fra sin hjemverden genoplivede X-Mens gamle ven, hvilket i sidste ende imidlertid skulle vise sig at give bagslag.

Fin intern dynamik

Ord fra Breakworld
Ord fra Breakworld.

Hvordan det hele slutter, fortæller jeg ikke her, men vil blot sige, at vi i De Priviligerede, foruden de nævnte X-Men, også møder Nick Fury fra S.H.I.E.L.D. og introduceres for en ny person, agent Abigail Brand, der leder S.W.O.R.D., en underafdeling af S.H.I.E.L.D., der har til opgave at beskytte Jorden mod trusler fra rummet.

Foruden den eksterne trussel, X-Men konfronteres med i De Priviligerede, formår Joss Whedon også at indsætte en fin intern dynamik i gruppen, der på ingen måde er nyskabende, men alligevel velfungerende. En stor del af denne dynamik genereres igennem Logan/Wolverines manglende tilpasning. Logan og Scott Summers kan fortsat ryge i totterne på hinanden over Jean Grey, og vi er også vidner til en rask slåskamp mellem Logan og Hank McCoy/Beast.

Sidstnævnte er motiveret af en grundlæggende uenighed om Kavita Raos kur. Mens Logan mener, at kuren er af det onde, så er McCoy ikke helt så sikker. Dette rækker tilbage til den sekundære mutation, McCoy er undergået, og som har fået ham til at frygte, at hans tilstand simpelthen er en fremadskridende degeneration ned mod det dyriske.

Logan er derfor bange for, at McCoy vil tage kuren og dermed sende et forkert signal. Som han siger: Hvis et skvat på sovesalen (læs: én af eleverne) vil af med deres kræfter, så rager det ham en høstblomst, men hvis en af X-Men giver op, så vil det være en opfordring til alle mutanter om, at de bare skal lade sig kastrere. Efter denne konstatering kommer Logan, med vanlig mangel på diplomatisk sans, med følgende ultimatum: “Så enten skyller du det lort ud i toilettet lige nu… Eller også laver jeg dig om til et gulvtæppe”.

Foruden de forskellige kontroverser der opstår på grund af Logans temperament, så foregår der også andre ting og sager. Vigtigst her er det iskolde forhold mellem Kitty Pryde og Emma Frost, og det sidste hæfte i De Priviligerede slutter da også med en cliffhanger, hvor vi ser Emma Frost tale med en uset person om Kitty Pryde. Det fremgår heraf, at Frost har planer for Kitty Pryde, og de lyder ikke umiddelbart behagelige.

Filmisk formsprog

Nick Fury fra S.H.I.E.L.D.
Nick Fury fra S.H.I.E.L.D.

Afslutningen på albummet er konstrueret som en klassisk TV-cliffhanger, men det samme gælder faktisk for afslutningen på alle de seks hæfter, og man mærker også andre steder i løbet af De Priviligerede, at Whedon er TV- og filmmand. Handlingen er mange steder afviklet særdeles filmisk, med dramatiske krydsklip mellem forskellige handlingstråde, og sågar noget der tangerer en klassisk montagesekvens, da The X-Men for første gang ifører sig deres nye uniformer i slutningen af det første hæfte. Joss Whedon fortæller sin historie engagerende og dynamisk, og der er hele tiden en god fremdrift.

Den velfortalte historie suppleres på smukkeste vis af John Cassadays illustrationer med Laura Martins farvelægning. Cassadays naturalistiske streg er superflot, og han har tydeligvis taget de filmiske elementer i Whedons manuskript til sig, især hvad angår framingen af bestemte paneler.

Filmisk vinkel i forbindelse med albummets klimaks, hvor vi ser teamet i deres nye uniformer: Beast, Wolverine, Emma Frost, Cyclops, Shadowcat - og en gammel ven
Filmisk vinkel i forbindelse med albummets klimaks, hvor vi ser teamet i deres nye uniformer: Beast, Wolverine, Emma Frost, Cyclops, Shadowcat – og en gammel ven.

Astonishing X-Men er Whedons første tjans som forfatter på X-Men, men bestemt ikke hans første job som tegneserieforfatter. Før Astonishing X-Men var det imidlertid især Dark Horse, Whedon havde været forbundet med, da forlaget har udgivet en del serier, baseret på Whedons TV-serier, hvor Whedon har skrevet flere af manuskripterne.

Hvilken del af "jeg laver dig om til et gulvtæppe" ku' du ikke li'? Wolverine og Beast i kødet på hinanden - bemærk de to begejstrede elever nederst
Hvilken del af “jeg laver dig om til et gulvtæppe” ku’ du ikke li’? Wolverine og Beast i kødet på hinanden – bemærk de to begejstrede elever nederst.

I modsætning til Whedon har Cassaday tidligere haft kortvarig kontakt med X-Men, før Astonishing X-Men, da han har tegnet et nummer af Uncanny X-Men (#352). Derudover har han tegnet en række forskellige serier for adskillige forlag, både Marvel, DC Comics og Dark Horse – bl.a. serien Planetary for Wildstorm/DC og dele af Hellboy: Weird Tales for Dark Horse.

Det er en fornøjelse at læse De Priviligerede, og serien er da også blevet kritisk rost og godt modtaget af fansene i USA. Hvis de fremtidige historier holder kvaliteten fra De Priviligerede, så er dette da også fuldt fortjent. Personligt glæder jeg mig i hvert fald allerede til, at næste bind udkommer – og så gør det jo bestemt heller ikke noget, at G. Floy Studios danske udgivelse er en flot og lækker hardcoverudgave.

Astonishing X-Men: De Priviligerede er venligst stillet til rådighed af G. Floy Studio.

5 stjerner

Titel: De Priviligerede
Originaltitel: The Gifted
Seriens titel: Astonishing X-Men
Seriens originaltitel: Astonishing X-Men
Forfatter: Joss Whedon
Tegner: John Cassaday
Albumlængde: 152 sider
Dansk oversættelse: Tue Gaston
hvid
De Priviligerede samler de første seks numre af Astonishing X-Men, der udkom i USA på forlaget Marvel fra maj til november 2004.
hvid
De Priviligerede udkom i USA på forlaget Marvel i december 2004 under titlen The Gifted.
hvid
Udkom i Danmark i 2008 på forlaget G. Floy Studio.

Anmeldt i nr. 29 | 13/03/2008

Stikord: Mutanter, Superhelte, X-Men

Mogens Høegsberg. Redaktør. Medstifter af Planet Pulp. Født 1976. Oprindelig fra Ringkøbing, fra 1996 til 2014 bosat i Århus, nu bosat i Silkeborg. Uddannet mag.art. og ph.d. i middelalderarkæologi. Ansat som arkæolog ved Moesgård Museum. Har siden barndommen været ivrig horrorfan; indledningsvist primært litteratur, senere også film. Dertil rollespiller, brætspiller og tegneseriefan. Film og filmmusik er Mogens’ to største passioner inden for [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.