Astonishing X-Men: De Farlige

5 minutters læsetid

Astonishing X-Men: De FarligeDe Farlige er bind to i Joss Whedons og John Cassadays Astonishing X-Men-serie, der startede i 2004 og snart afsluttes med Giant Size Astonishing X-Men #1. De Farlige, der på engelsk blot hedder Dangerous, opsamler Astonishing X-Men nr. 7-12, der udkom i USA mellem december 2004 og august 2005.

Faren fra Breakworld

Agent Brand: Cool, men ond
Agent Brand: Cool, men ond.

Bind ét, De Priviligerede, præsenterede den overordnede story arc for serien, der kort fortalt er følgende: væsnerne på planeten Breakworld har fundet ud af, at en mutant fra Jorden – én af The X-Men, faktisk – i en nær fremtid vil lægge Breakworld øde i et massivt folkemord.

For at undgå dette er væsnet Ord taget til Jorden for at forhindre denne tragedie, hvilket naturligvis kun kan ske ved at dræbe alle The X-Men. Better safe than sorry.

Ord slog sig sammen med den skumle kvindelige agent Brand fra S.W.O.R.D.-agenturet, hvis mission er at beskytte Jorden fra udenjordiske farer. Brands ræsonnement er, at Breakworld udgør en fare for hele Jorden, så for at undgå at hele planeten skal blive udslettet for at redde Breakworld, er det bedre at hjælpe Ord med at ondulere The X-Men.

Der blev imidlertid kastet grus i agent Brands maskineri, og Ord blev fængslet. Så indtil videre er alt jo fint for The X-Men. Eller hvad?

En særdeles potent fjende

Det går op for vore hovedpersoner, at lokummet brænder
Det går op for vore hovedpersoner, at lokummet brænder.

Nej, ikke helt. Men faktisk er seriens primære story arc henvist til sidelinjen i dette album, der primært omhandler en helt anden fare – en slags enemy within, kan man sige.

For i løbet af De Farlige viser det sig nemlig, at Xaviers berømte Farerum er blevet intelligent i bedste Sky Net-stil (The Terminator, 1984), og kun har ventet på en lejlighed til at udslette The X-Men.

Årsagen til, at Farerummet er blevet intelligent er, at Xavier for nogle år siden opgraderede det med teknologi fra det ydre rum, hvilket viste sig at være en massivt dårlig idé. Da én af skolens elever begår selvmord i Farerummet, viser det sig at være rummets egen nøgle til at tage kontrol, og så er Fanden løs! For Farerummet kan nemlig kontrollere al mulig anden teknologi, og så er det jo ret uheldigt, at der ligger en kun halvsmadret Sentinel i jorden ret tæt på skolen.

Det hele bliver dog først for alvor farligt, da det lykkes Farerummet at lokke vore helte til at smadre dets styresystem, for først da det er gjort, kan rummet antage en decideret fysisk skikkelse. Hvis Fanden var løs før, så er han i den grad på krigsstien nu! Faktisk ser det en overgang rigtig, rigtig skidt ud for vore helte – for hvem kender The X-Men bedre end det Farerum, de har trænet i (og mod) igen og igen?

Hvordan det spænder af, og om alle holdets medlemmer slipper helskindede fra mødet med det personificerede Farerum, skal jeg ikke afsløre her. Det skal læses i det smukt illustrerede album med tegninger af John Cassaday.

Klassisk X-Men ramasjang

Det personificerede farerum
Det personificerede farerum.

Alt imens lokummet for alvor brænder for The X-Men foregår der dog stadig andre ting bag kulisserne. Agent Brand varmer op til en ny omgang double cross, og sløret løftes desuden for, hvem det er, Emma Frost i virkeligheden arbejder for. Det blev nemlig kraftigt antydet i løbet af De Priviligerede, at Frost ikke har helt ren mel i posen.

Selv om vi stadig ikke får fortalt, præcis hvad det er, hun er ude på, så får vi dog at vide, hvem det er, hun arbejder for. Men heller ikke dette skal jeg afsløre her. Lige som i De Priviligerede fornægter Whedons primære job som film- og TV-mand sig ikke, og han er god til at kaste små teasere ud, der skærper appetitten på fremtidige numre.

De Farlige byder altså kort sagt på en omgang klassisk X-Men-ramasjang. Det er svært underholdende, men som sagt er seriens primære story arc henvist til sidelinjen i denne omgang, så hvis man forventer en direkte fortsættelse af hovedhistorien, risikerer man måske at blive en anelse skuffet.

Det synes jeg dog ikke, der er den store grund til, for alle og enhver ved jo, at én af de primære ingredienser i The X-Men (uanset hvilken af de utallige serier, man taler om) altid har været Action – med stort “A”. Og det får man i den grad i De Farlige.

Saftig action

Albummets meget filmiske afslutning
Albummets meget filmiske afslutning.

Idéen med, at Farerummet er blevet intelligent er som sagt meget afledt af Sky-Net-computeren fra The Terminator, så sindsoprivende original er historien jo ikke, men den virker inden for seriens eget univers og giver anledning til en masse saftig action, hvor alle seriens X-Men for alvor får lejlighed til at slå sig løs.

Uanset hvilken af figurerne, man har som sin favorit, kan man roligt regne med, at man får lov til at se ham eller hende forårsage noget alvorlig smerte og skade i løbet af De Farlige.

Og for lige at opsummere, hvem det er, det handler om, så består gruppen i Astonishing X-Men-serien af Scott Summers (Cyclops), Logan (Wolverine), Hank McCoy (Beast), Kitty Pryde, Peter Rasputin (Colossus) og den barmfagre, men altså skumle, Emma Frost.

Albummet byder endvidere på cameos af De Fantastiske Fire – i første omgang møder vi dem, da de to grupper af helte begge byder ind på at smadre en voldsomt stor fredsforstyrrer tidligt i albummet, og senere må vore helte fra The X-Men bede Reed Richards og kompagni om assistance, da lortet for alvor rammer ventilatoren.

Sidst i albummet møder vi tilmed Professor X, men det bliver et noget bittersødt møde for hans gruppe af X-Men. Hvorfor fortæller jeg ikke her.

Solid fortsættelse

Alt i alt er De Farlige en solid fortsættelse på serien, om end den måske er knap så konstant fængslende som De Priviligerede. Dette skyldes alene, at fokus er flyttet fra hovedplottet, og når først man lige har indset, at vi altså her har at gøre med en sidehistorie, der primært handler om action, så er man glimrende underholdt hele vejen igennem. Det hjælper naturligvis også på underholdningsværdien, at John Cassadays tegninger fortsat er vildt fede, og med flot farvelægning af Laura Martin.

G. Floy Studios udgivelse af De Farlige er – som tilfældet også var med De Priviligerede – en lækker hardcoverudgave, så også der får man kvalitet for pengene. Alt i alt kan jeg kun anbefale De Farlige, og jeg glæder mig allerede til næste bind!

Astonishing X-Men: De Farlige er venligst stillet til rådighed af G. Floy Studio.

4 stjerner

Titel: De Farlige
Originaltitel: Dangerous
Seriens titel: Astonishing X-Men
Seriens originaltitel: Astonishing X-Men
Forfatter: Joss Whedon
Tegner: John Cassaday
Farvelægning: Laura Martin
Albumlængde: 152 sider
Dansk oversættelse: Tue Gaston
hvid
De Farlige samler nummer 7-12 af serien Astonishing X-Men, der udkom i USA på forlaget Marvel fra december 2004 til august 2005, og som album i november 2005 under titlen Dangerous.
hvid
Udkom i Danmark i 2008 på forlaget G. Floy Studio.

Anmeldt i nr. 31 | 13/05/2008

Stikord: Mutanter, Superhelte, X-Men

Mogens Høegsberg. Redaktør. Medstifter af Planet Pulp. Født 1976. Oprindelig fra Ringkøbing, fra 1996 til 2014 bosat i Århus, nu bosat i Silkeborg. Uddannet mag.art. og ph.d. i middelalderarkæologi. Ansat som arkæolog ved Moesgård Museum. Har siden barndommen været ivrig horrorfan; indledningsvist primært litteratur, senere også film. Dertil rollespiller, brætspiller og tegneseriefan. Film og filmmusik er Mogens’ to største passioner inden for [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.