… As everything is a tragedy

3 minutters læsetid

... As everything is a tragedyMan ved, at et nyskabende og grænseafsøgende band for alvor er blevet stort og etableret, når deres stil er blevet til en genre. Når der begynder at dukke bands op, der tydeligvis prøver på at lyde på samme måde og have samme attitude, men som ikke helt formår at bevare den samme glød.

Når det sker, er der ikke tale om en vildtvoksende bølge mere, men en etableret genre med egne klichéer og kendetegn. Altså en regulær stil, hvor nogle er bedre, mere kompetente, til at gøre brug at disse elementer end andre. Comity er et af disse andre, mindre kompetente, bands indenfor den eksperimenterende metalgenre, der har fået titlen “math-core”, og hvor vanvidsrockerne Dillinger Escape Plan er den absolutte ledestjerne.

Arty

Drengene fra Comity er faktisk europæere. De er fra Paris for at være helt nøjagtig. Ifølge Comitys hjemmeside har de eksisteret siden 1996, altså i over 10 år. Dengang startede de åbenbart med at spille New Yorker-hardcore, da det var nyt og smart, men siden er de blevet betydelig mere arty.

Deres debutplade udkom dog først i 2001. Det første album hed The Catharsis Synthax Project, og det var faktisk en split-LP med et andet pariserband ved navn XII. Den blev efterfulgt af en fem-akters konceptplade med den storladne titel The Deus Ex-Machina as a Forgotten Genius (Andy Warhol Sucks), der udkom i 2003 på United Edge Records.

… As everything is a tragedy er deres første plade for Metal-labellet Candlelight Records, der egentlig hovedsageligt er kendt for at udgive Black Metal. Comity er ikke dog ikke Black Metal, men vil gerne være ekstreme og eksperimenterende. Hvilket nok er en af grundene til, at hele pladen er én lang sang, eller 99 sammenhængende numre uden titel, på i gennemsnit 30 sekunder. Candlelight kalder dem “Art Metal” på deres hjemmeside.

Dårlig efterligning

Som allerede antydet lyder Comity på tidspunkter så meget som Dillinger Escape Plan, at det gør helt ondt. Og det er altså ikke ondt på den gode måde; det er ondt på den rigtig dårlige måde. For Comity lyder som om, de meget gerne ville være Dillinger Escape Plan, bare helt uden at magte det.

Bevares, de er tydeligvis svinedygtige musikere, ligesom Dillinger, men de mangler et drive og lyder uhyggeligt meget som en dårlig efterligning. Jeg frygter nærmest, at jeg på grund af Comity nu ikke skulle kunne finde samme glæde ved Dillinger Escape Plan mere. Jeg har endnu ikke prøvet at genhøre mine Dillinger-plader efter mødet med Comity, men jeg er næsten bange for det.

Når Comity ikke lige lyder som Dillinger Escape Plan på det ene 56-minutter lange nummer, som pladen er, er det for det meste andre extreme-acts og stilarter, der må lægge ryg til. Som når de antager noget, der lyder som Meshugga eller Napalm Death gone Black Metal, med super-lynhurtigt trash’ende trommer og voldsomt dybt growl.

Comity er faktisk bedst, når de gør noget så skrækkeligt mainstream, som at spille noget mere melodisk, og det er også her, at man fornemmer Comitys “sande jeg”. Eller hvis ikke sande jeg, så i hvert fald hvor, de har evner og hvor, de nok burde satse mere for at få en egen lyd. Problemet med … As everything is a tragedy er, ud over at den til tider er rimelig kedelig i udtrykket, at det mest af alt lyder som om, bandet meget ihærdigt prøver at spille og være noget, de ikke er.

Kan ikke anbefales

Mit råd til Comity: Prøv at lade være med at være så smarte, arty og möchtegern-ekstreme. Lav i stedet noget, som I selv synes er fedt, ligegyldigt hvad andre synes er smart. Til fans af Dillinger Escape Plan, Norma Jean eller Converge kan jeg ikke anbefale denne plade, trods sammenligningerne, for hvis man har det bare lidt som mig, ville jeg være bange for at ødelægge fornøjelsen ved det hele, når man hører en lidt mere træt og fantasiløs udgave af det musik, man jo egentlig virkelig godt kan lide.

… As everything is a tragedy er venligst stillet til rådighed af Target Distribution.

Nummerliste:
Nej, vi skriver ikke nummerlisten her.

Total spilletid: 55:39

1 stjerne

Titel: … As everything is a tragedy
Kunstner: Comity
Udgivet: 2006
Label: Appease Me/Candlelight Records

Anmeldt i nr. 18 | 13/04/2007

Claus Jacobsen: Redaktør, medstifter af Planet Pulp. Født i det gyldne år 1977, hvor den første Star Wars-film såvel som Sex Pistols’ Never Mind the Bollocks udkom og Elvis døde. Jeg er da heller ikke i stand til at huske tilbage til et tidspunkt i mit liv, hvor jeg ikke har været voldsomt og overdrevet besat af Star Wars (og sådan startede nørderiet; Phantom Menace har selvfølgelig lagt en dæmper på det kærlighedsforhold). Vokset op i Kliplev, en lille landsby [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.