Hergés Liv og Værk bd. 1 – 1907-1937

2 minutters læsetid
Hergés Liv og Værk bd. 1 - 1907-1937

Hergés Liv og Værk er det danske navn på Philippe Godins Hergé, Créateur de Tintin, som Carlsen udgiver i tre bind i 2008-10. Her har vi at gøre med det første bind, der dækker perioden fra Hergés fødsel i 1907 og indtil 1937 – en periode, der for Tintins vedkommende dækker fra debuten med Tintin i Sovjet (1930) og til og med Det Knuste Øre (1937).

Bredt billede

Hergés Liv og Værk er, som titlen også antyder, imidlertid ikke kun historien om Tintin, selv om den energiske reporter naturligvis fylder en hel del. Philippe Godin har i stedet forsøgt at tegne et bredt billede af Hergé – hans privatliv, hans arbejde med Tintin, arbejdet med andre tegneserier, samt, ikke mindst tegnerens år på avisen Le Vingtième Siècle, hvor Tintin nok spillede en væsentlig rolle, men hvor Hergé også havde mange andre pligter. Dertil kommer de mange opgaver, Hergé udførte for en lang række forlag og virksomheder – forsider, vignetter, reklametegninger m.m.

Det siger sig selv, at en sådan fremstilling er ambitiøs, og at det ville være helt umuligt for forfatteren at gå i dybden med alle aspekter, og det er da også det primære kritikpunkt ved bogen. Den er hverken en grundig biografi af Hergé, en grundig gennemgang af Tintin eller en grundig gennemgang af Hergés øvrige produktion. I sit forsøg på at favne det hele må Hergés Liv og Værk nødvendigvis skøjte hen over overfladen.

Visuelt overflødighedshorn

Eksempel på Hergés evner som reklametegner - her en reklame for firmaet Harker's Sports i Bruxelles.
Eksempel på Hergés evner som reklametegner – her en reklame for firmaet Harker’s Sports i Bruxelles.

Denne kritik opvejes imidlertid, for det meste i hvert fald, af bogens grafiske side, for naturligvis kan man ikke skrive om Hergé, uden at vise billeder – massevis af billeder. Og det gør Philippe Godin da også. Godin har da den fordel, at han kendte Hergé, og har arbejdet som leder af arkiverne på Studios Hergé i over ti år.

Det siger dermed næsten sig selv, at Hergés Liv og Værk er et visuelt overflødighedshorn med masser af illustrationer. Fra forsider på Le Petit Vingtième til skitser, portrætter, selvportrætter, reklametegninger, uddrag af Tintin, uddrag af Lars og Lue, uddrag af Mads’, Mettes og Sjokos Oplevelser og meget andet. Tilmed er mange af de billeder, der gengives i bogen, i dag i privat eje, og således ikke lige til at komme i nærheden af, så for Hergé-fans er Hergés Liv og Værk en lækkerbisken.

Hergés Liv og Værk er kronologisk opbygget. De første 48 sider er en forholdsvis kortfattet gennemgang af perioden 1907-28, men fra og med 1928 fylder hvert enkelt år en del mere – dette er naturligvis sammenfaldende med, at Hergé starter med at tegne Tintin.

Et godt sted at starte

Forsiden af 'Le Petit Vingtième' den 13. december 1934.
Forsiden af ‘Le Petit Vingtième’ den 13. december 1934.

Bogen koncentrerer sig i udpræget grad om Hergés professionelle liv, selv om hans privatliv da også berøres overfladisk. Nogen biografi er der som sagt ikke tale om, og hvis det er personen Hergé, man er interesseret i, er man bedre tjent med at finde andre kilder til at stille sin nysgerrighed.

Er man derimod interesseret i Hergés virke som tegner og kunstner, er Hergés Liv og Værk en glimrende begyndelse. Den kan derudover med fordel kombineres med nogle af de andre bøger, Carlsen har udgivet – for Tintin-fans særligt Michael Farrs Tintin: En rejse gennem Hergés Univers (dansk udgivelse 2005) og Benoît Peeters’ Tintin og hans skaber (dansk udgivelse 1989).

Det bliver spændende at læse de to næste bind i serien, der altså er sat til at udkomme i 2009 og 2010, og man må rose Carlsen for, at de supplerer deres nyudgivelser af Tintin (2005-07) med nogle tilsvarende fine bogudgivelser om manden bag den vel nok mest berømte europæiske tegneseriefigur.

Hergés Liv og Værk bd. 1 – 1907-1937 er venligst stillet til rådighed af Forlaget Carlsen.

4 stjerner
Titel: Hergés Liv og Værk bd. 1 – 1907-1937
Originaltitel: Hergé, Createur de Tintin, Tome 1 – 1907-1937
Forfatter: Philippe Godin
Udgivet: 2008 (udkom i Belgien 2007)
Forlag: Carlsen
Format: Hardcover
Sideantal: 207

Anmeldt i nr. 36 | 13/10/2008

Stikord: Non-fiction, Tegneseriehistorie

Mogens Høegsberg. Redaktør. Medstifter af Planet Pulp. Født 1976. Oprindelig fra Ringkøbing, fra 1996 til 2014 bosat i Århus, nu bosat i Silkeborg. Uddannet mag.art. og ph.d. i middelalderarkæologi. Ansat som arkæolog ved Moesgård Museum. Har siden barndommen været ivrig horrorfan; indledningsvist primært litteratur, senere også film. Dertil rollespiller, brætspiller og tegneseriefan. Film og filmmusik er Mogens’ to største passioner inden for [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.