Gleichschritt

2 minutters læsetid
Gleichschritt

”It’s raining nailbombs again” lyder det i den forholdsvis korte presseomtale, der følger med Neurons CD, hvilket meget fint slår bandets kompromisløse stil an. Den tyske halvdel af presseomtalen beskriver Neuron som ”sägender und schleifender” musik, for ikke nok med at Neuron er fra Tyskland og udgivet på et tysk label, deres tekster er også på tysk. Ekstremt og kompromisløst ja, men bestem ikke ekstremt nyskabende eller ekstremt eksperimenterende.

Crust på enhver tænkeligt måde

Neuron er klassisk crust-punk eller crustcore, på enhver tænkelig måde. Det fremgår da også tydeligt af deres hjemmeside. Stilen ved crust lægger sig op ad grindmetal – dødsmetallens beskidte og punkede storebror. Det er tungt, hårdt og slæbende, med metalmusikkens mange tempo- og rytmeskift, såvel som langt længere numre i forhold til klassisk punk (dvs. mere end halvanden minut).

Vokalen er en lang, dyb brølen og skrigen, der ligner growl uden dog helt at være det. Men ligesom ved growl kræver det en del koncentration at finde ud af, hvad der egentlig bliver sunget om. Og teksterne er sgu’ en vigtig ting ved crustcore; det skal man ikke være i tvivl om. Som oftest er de politiske og særdeles pessimistisk hvad angår, hvor godt det bestående samfund egentlig er og hvor, det er på vej hen.

Sangtitler og den generelle visuelle stil hos crustbands er lige så dyster. Covers er holdt i skarpt, punket fotokopimaskine-sort/hvidt med hovedvægten på sort. Billeder er som oftest sakset fra krigsreportager eller lignende, og skrifttypedesign, specielt bandnavnet, er stort, vildt og aggressivt. Meget i stil med de ulæselige black metal-bandlogoer.

Den afgørende forskel fra en metaludgivelse til crustcore er nok produktionslyden. For hvor det ved heavyfolk skal være skarpt og rent, gør arven fra punken sig gældende ved crust, der foretrækker en smadret, rå og beskidt lyd, der gerne lyder som noget optaget på en 4-sporsbåndoptager.

Lever fuldt ud op til genren

Alt dette lever Neuron fuldt ud op til; se bare på bandlogoet. Sangtitlerne siger nærmest det hele, så som ”Faschistenstaat” og ”Wirklichlichkeitskontrolle”. Der ikke noget glimt i øjet eller smil på læben her, men der er nok heller ikke så meget at grine af i Neurons univers, selvom bare en smule selvironi aldrig skader.

Jeg kan ikke udskille nogle sange som pladens højdepunkter, ej heller nogen som lavpunkter, dertil er de alle sammen for ens. Som sagt er Neuron fuldt ud crust, og lever helt op til alle genrens klichéer. Der er dermed ikke så meget at komme efter, i hvert fald ikke noget, man ikke har hørt før.

O.k., de synger på tysk, hvilket faktisk klæder crustpunk-stilen og growlvokalen helt generelt, men det er jo også hørt ført. Blandt andet fra crustpunkbandet Fleischwolf, som det meste af Neurons besætning var en del af. Men hey, er man til crustcore, og synes man, det kunne være fedt med en times samfundsundervisning for politiske punkere på tysk, så er Neuron da helt sikkert noget, man skal tjekke ud. Forvent ikke nytænkning, men solidt crust-håndværk, hvor der ikke tages for mange chancer.

Gleichschritt er venligst stillet til rådighed af Epistrophy Recordings.

Nummerliste:
1. E-gott (Neuron) (2:07)
2. Terror (Neuron) (2:38)
3. Faschistenstaat (Neuron) (2:43)
4. Dogma (Neuron) (2:39)
5. Wirklichkeitskontrolle (Neuron) (3:09)
6: G8 (Neuron) (2:22)
7. Existenz (Neuron) (2:45)
8. Status (Neuron) (2:15)
9. Alle macht dem Volke (Neuron) (2:36)
10. Leviathan (Neuron) (2:30)
11. Schweigen (Neuron) (2:26)
12. Demonarchie (Neuron) (2:02)
13. Gleichschritt (Neuron) (2:57)
14. Freiheit (Neuron) (2:20)

Total spilletid: 35:36

3 stjerner
Titel: Gleichschritt
Kunstner: Neuron
Udgivet: 2004
Label: Epistrophy Recordings

Anmeldt i nr. 21 | 13/07/2006

Claus Jacobsen: Redaktør, medstifter af Planet Pulp. Født i det gyldne år 1977, hvor den første Star Wars-film såvel som Sex Pistols’ Never Mind the Bollocks udkom og Elvis døde. Jeg er da heller ikke i stand til at huske tilbage til et tidspunkt i mit liv, hvor jeg ikke har været voldsomt og overdrevet besat af Star Wars (og sådan startede nørderiet; Phantom Menace har selvfølgelig lagt en dæmper på det kærlighedsforhold). Vokset op i Kliplev, en lille landsby [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.