Relationship of Command

2 minutters læsetid
Relationship of Command

Drømmen om et kunstnerisk og kommercielt gennembrud er vel noget, de fleste undergrundsbands håber på, og med udgivelsen af Relationship Of Command i efteråret 2000, var det efter mange års hårdt arbejde endelig blevet amerikanske At The Drive-In’s tur til en plads i rampelyset.

Pladen blev overdynget med fantastiske anmeldelser, og singlen One Armed Scissor formåede endda at blive et Top 20-hit i hjemlandet, men den overrumplende succes og interne stridigheder medførte, at gruppens medlemmer allerede i 2001 så sig nødsaget til at gå hver til sit. En beslutning, der selv i dag kan gøre mange musikelskere trist til mode, for At The Drive-In var uden tvivl et helt særligt band.

Oprigtig og lidenskabelig

Gruppen blev dannet i 1994 i grænsebyen El Paso, og især deres ustyrlige og adrenalinpumpende koncerter fik allerede tidligt i deres karriere vækket folks opmærksomhed. Lige siden debuten Acrobatic Tenement (1996) har de formået at videreudvikle deres lyd og musikalske kunnen, hvilket fire år senere kulminerede med Relationship Of Command; en perfekt blanding af punk, emo, hardcore og indie-rock, der formår at være kompleks og melodisk, uden på noget tidspunkt at virke fortænkt eller poppet.

Tværtimod, dette er oprigtig og lidenskabelig musik, der fuldendes af forsanger Cedric Bixlers nervøse, til tider nærmest hysteriske vokal. Her er der tale om musikere, der virkelig udnytter den katartiske kraft i musikken til fulde. Allerede fra første sekund i åbningsnummeret bliver lytteren taget i kraven og udsat for den ene energiudladning efter den anden.

Musikken er konstant på grænsen til at bryde ud af sine rammer, og de fem bandmedlemmer lyder til tider som om, de ikke helt er i samme nummer. Men som med den trojanske hest afbildet på pladens cover, er ikke alt på Relationship Of Command, som man umiddelbart skulle tro. “Beware! Beware!”, skriger Bixler til lytteren i “Arcarsenal”, og hvis man ikke er opmærksom, kan man let snyde sig selv for en meget stor oplevelse.

Variation og vilde idéer

En af bandets helt store forcer er desuden variationen i deres musik. Der er nemlig også plads til elektroniske elementer (“Enfilade”) og mere rolige numre, som på “Non-Zero Possibility og det smukke “Invalid Litter Dept.”, og sange som “Sleepwalk Capsules” og “Rolodex Propaganda” (hvor ingen mindre end Iggy Pop synger med) kan man simpelthen høre igen og igen.

Pladen er spækket med vilde idéer, og der kan ikke herske nogen tvivl om, at At The Drive-In bestod af en gruppe meget talentfulde musikere. Den kraftfulde produktion har dog også en stor del af æren, hvor Ross Robinson (Korn, Slipknot, Limp Bizkit) for alvor viste, at han var mere en blot en simpel nu metal-producer.

Mesterværk

Efter opløsningen af At The Drive-In har de forskellige medlemmer valgt at fortsætte deres musikalske karriere i Sparta og The Mars Volta, hvor især sidstnævnte bestemt er et bekendtskab værd. Ingen af grupperne har dog på nuværende tidspunkt været i stand til at overgå Relationship Of Command, og det vil fremtidige udgivelser sandsynligvis heller ikke ændre på.

Denne plade er nemlig intet mindre end et mesterværk, der stadigvæk er lige så frisk og medrivende i dag, som da den udkom for næsten seks år siden. Hvornår en plade går fra at være en nyklassiker til en ægte klassiker, skal jeg ikke kunne sige, men det er også ligegyldigt, for én ting er sikkert: Relationship Of Command er begge dele – Og lidt til.

Nummerliste:
1. Arcarsenal (2:55)
2. Pattern Against User (3:17)
3. One Armed Scissor (4:19)
4. Sleepwalk Capsules (3:27)
5. Invalid Litter Dept. (6:05)
6. Mannequin Republic (3:02)
7. Enfilade (5:01)
8. Rolodex Proaganda (2:55)
9. Quarantined (5:24)
10. Cosmonaut (3:23)
11. Non-Zero Possibility (5:36)
12. Catacombs (4:13)

Total spilletid: 53:12

6 stjerner
Titel: Relationship of Command
Kunstner: At The Drive-In
Producer: Ross Robinson
Udgivet: 2000
Label: Grand Royal

Anmeldt i nr. 5 | 13/03/2006

Skriv et svar

Your email address will not be published.