Tomes of the Dead: The Words of their Roaring

5 minutters læsetid
Tomes of the Dead: The Words of their Roaring

Anden bog i Abaddon Books’ Tomes of the Dead-serie er en moderne zombiehistorie, som klart lægger sig op ad forbilleder som Romero. Den er skrevet af Matthew Smith, et forholdsvist nyt ansigt, men efter at have læst The Words of their Roaring vil jeg dog stærkt opfordre til, at man holder øje med ham i fremtiden. Romanen er en velskrevet actiongyser med alle de elementer, man forventer at finde i en zombiehistorie, samt et par ekstra blodige elementer, som Matthew selv har opfundet.

Zombier i skyttegravene

Historien starter i 1917 under Første Verdenskrig. På de belgiske slagmarker har den britiske soldat William Steadman fået nok af krigens rædsler, og han deserterer. Mens han flygter hen over det krigshærgede landskab, kommer han dog til en tilsyneladende forladt skyttegrav, hvor lig efter lig er stablet sammen oven på hinanden.

William er naturligvis rystet over opdagelsen, men fortsætter alligevel. For enden af graven finder han en lille hytte, hvor der ligger en såret britisk soldat. Soldaten når kun at sige, at de skal brændes, inden han udånder. William er naturligvis forvirret over soldatens sidste budskab, men det giver straks mere mening, da ligene, der før lå stablet så pænt, pludselig begynder at rejse sig og langsomt, men sikkert, går frem mod ham. Således lægges kimen til verdens undergang.

Gangstere og zombier

Herefter springer historien frem til nutidens London. På dette tidspunkt har zombieplagen gået sin sejrsgang over hele kloden, selvom den dog først brød ud for et par år siden. De fleste mennesker forsøger desperat at skabe en tilværelse i ruinerne, mens de forsøger at undgå de kødædende zombier, men nogle mennesker er mere langsigtede end andre. Et af dem er gangsterbossen Harry Flowers, der mener, at zombieplagen ikke kan vare evigt. Derfor gælder det om at tilrane sig så meget magt og indflydelse som muligt, hvilket betyder, at når zombierne endelig forsvinder, vil han herske over London.

Derfor sørger han for, at hans mænd ikke bare leder efter føde, de skal også finde våben, værdigenstande og andre mennesker, der kan slutte sig til hans hær. Hans mest betroede håndlanger er Gabriel O’Connell, kaldet Gabe. Gabe ser egentlig ikke sig selv som gangster, men han er dog fornuftig nok til at se, at Harrys måde at overleve på nok er den bedste.

The Words of their Roaring er på alle måder Gabes historie. Det er hans oplevelser og hans personlige udvikling, som fortællingen handler om. Gabe har været rimelig hurtig til at vænne sig til den nye verdenssituation og Harrys fremtidsvisioner, så da Harry beder ham om at kapre en af regeringens varevogne, tager han imod ordren uden tøven. Desværre for Gabe går kapringen helt af sporet, fordi en mindre hær af zombier blander sig i aktionen. Gabe bliver skudt i benet og taget til fange af regeringen, som dog ikke består af meget mere end en deling soldater og en embedsmand fra forsvarsministeriet.

De ønsker, at Gabe skal gøre en tjeneste for dem. Som anerkendt gangster er han nemlig i stand til at komme ind i Resurrection Alley, et værtshus/bordel ejet af en anden af Londons fremtrædende gangstere. Det rygtes nemlig, at ejeren er i besiddelse af en intelligent zombie, og denne zombie ønsker de en blodprøve fra. Selvom han ikke er meget for at arbejde sammen med regeringen, ved Gabe, at Harry nu har krævet hans død af frygt for, hvad han har fortalt regeringen, så derfor har han intet andet valg end at samarbejde. Men Gabe er desværre ikke født under en heldig stjerne, for denne opgave viser sig desværre også at gå galt, og kapitlet slutter med en neglebidende cliffhanger, hvor hans død synes uundgåelig.

Opdelt i tre tidsperioder

Matthew har valgt at dele sin historie op i tre tidsperioder. Først er der nutiden, hvor vi bliver introduceret for personerne og miljøet, men da denne del af historien når sit klimaks i Resurrection Alley, springer Smith fem år tilbage i tiden. Her møder vi en noget yngre Gabe, der arbejder som cykelkurér i Londons gader. Desværre bliver han en dag kørt ned af en bil, og udover at få en række fysiske skavanker, får han en fobi overfor cykler, og er derfor nødt til at opgive sit arbejde som kurér.

En af hans venner kan dog skaffe ham en stilling som chauffør for en forretningsmand, og således mødes Gabe og Harry for første gang. Denne del af historien beskriver det aparte forhold mellem Gabe og Harry, og hvordan det udviklede sig til det had/kærlighedsforhold, som det blev til fem år senere. Sideløbende skiftes der også til et regeringslaboratorium, hvor britiske forskere arbejder på en måde at mindske deres tab i Irak. En af forskerne har opfundet et virus, der kan vække de døde til live igen, men hvad han ikke havde regnet med var, at de døde samtidig havde en umættelig trang til frisk kød. Der sker et uheld i laboratoriet, virusset undslipper, og netop som zombieplagen skal til at knuse hele civilisationen, springer Matthew endnu engang i historien.

Der er nu gået femten år, og det utænkelige er sket. Zombievirusset har udviklet sig, og zombierne er nu blevet intelligente. De jager de sidste mennesker skånselsløst, og har oprettet bodyshops, der fungere som fængsler, hvor menneskene langsomt bliver flænset for alt deres kød, så zombierne kan holde dem i live så længe som muligt, samtidig med at de kan få tilfredsstillet deres sult. Der er dog nogle zombier, som husker, hvad de var engang, og sammen med en lille flok mennesker har de erklæret krig mod de udøde kannibaler.

Midt i alt dette står Gabe, der dog kun har én interesse: At dræbe Harry Flowers en gang for alle. Den sidste del er klart den mest makabre på grund af Smiths beskrivelse af de blodige bodyshops, men han opretholder faktisk et rimelig højt goreniveau gennem hele historien, ikke mindst i hans beskrivelse af Resurrection Alley, hvor kvindelige zombier bliver brugt som levende, og ret farlige, Lolitadukker.

Gennemtænkt og velskrevet

Samtidig er The Words of their Roaring en utrolig velskrevet roman. Specielt dialogen forekommer meget naturlig, selvom jeg savnede lidt mere britisk slang i gangsternes sprogbrug. Det bedste ved romanen er dog opbygningen, fordi det er en fremragende måde at fortælle hele Gabes historie uden på noget tidspunkt at gøre det kedeligt. Samtidig sørger Smith for, at der hele tiden er en rød tråd gennem de tre tidsperioder, dels i form af Gabe, men også gennem andre små sidehistorier. F.eks. kommer den videnskabsmand, der skabte virusset i den anden del af romanen, til at spille en lille, men vigtig rolle i den tredje del.

Det hele virker utrolig gennemtænkt, og er meget godt udført. To ting, jeg dog ikke helt forstår, er prologen og epilogen. Prologen hænger kun meget løst sammen med resten af historien, og jeg kan simpelthen ikke begribe, hvad epilogen har med historien at gøre. En anden lille ting, der også uundgåeligt vil ærgre enhver inkarneret zombiefan, er den meget løse beskrivelse af civilisationens undergang, som egentlig kun bliver omtalt i nogle korte flashbackscener.

Det ændrer dog ikke ved, at helhedsindtrykket er klart positivt, og som en actionfyldt, makaber zombiehistorie er The Words of their Roaring klart anbefalelsesværdig.

The Words of their Roaring er venligst stillet til rådighed af Abaddon Books.

5 stjerner
Titel: The Words of their Roaring
Seriens titel: Tomes of the Dead
Forfatter: Matthew Smith
Udgivet: 2007
Forlag: Abaddon Books
Format: Paperback
Sideantal: 338 sider

Anmeldt i nr. 21 | 13/07/2007

Stikord: Postapokalyptika, Splat, Zombier

Troels Bording. Født 1982. Pt. bosat i Singapore. Troels har altid været lokket af det fantastiske, men det var Sværd & Trolddom-bøgerne, som i sin tid vakte begejstringen for fantasy og science fiction-genren, og da han senere købte en dansk udgave af Dungens & Dragons i den tro, at det var et brætspil lig HeroQuest, blev han også introduceret til rollespil.

Skriv et svar

Your email address will not be published.