100 skurke: en passioneret og anderledes liste fra Allan Lockjaw Damm

3 minutters læsetid

”Vi elsker jo lister herinde, så derfor præsenterer jeg snart Lockjaw’s top 100 over de fedeste badguys, psykopater og møgsvin i alle afskygninger. Listen er baseret på film i min egen samling, og jeg vil i løbet af året poste bastarderne i rækkefølge fra nummer 100 til nummer 1. Jeg håber selvfølgelig det kan føre til nogle fede debatter/diskussioner og kommentarer.”

Denne spændende kommentar dukkede op på Facebook-gruppen Sleaze’ N’ Horror engang tilbage i januar. Afsenderen var Allan Lockjaw Damm. Og det er jo lige noget for os her på Planet Pulp.

Allan Lockjaw Damm.
Allan Lockjaw Damm.

Men var det bare en fin tanke, eller kunne Allan følge det til dørs? Heldigvis er det sidste tilfældet, og på den måde har Allan de sidste 100 dage leveret god underholdning på Facebook, hvor vi har set den ene skurk efter den anden. Allan startede den 15. januar, og vi er nu ved at være i mål, da den sidste skurk, bad guy numero uno, præsenteres mandag den 5. maj – 100 dage, 100 skurke.

Jeg spurgte Allan nærmere om hvorfor han gerne ville lave den liste:

”Ideén kom egentligt ud af, at jeg syntes der var gået lidt stilstand i Sleaze ‘N’ Horror gruppen, der bare for ganske få år siden var et overflødighedshorn af fede anmeldelser skrevet af filmelskende horror nørder.

Så jeg tænkte jeg ville prøve at lave en top 50 Badguy liste, ud fra film i min egen samling. Bare mest for at holde liv i horror-gryden, og for at høre folks meninger og tanker om mine yndlings-badguys.

Efter første gennemgang af mine over 800 film landede jeg på omkring 130 badguys, og da jeg virkelig havde svært ved at droppe mere end 30, valgte jeg at lave en top 100 i stedet for.”

En ganske velkendt bad guy...
En ganske velkendt bad guy…

Det ekstra sjove ved Allans liste, som er det pure guld i disse brugerinddragelsesdage, er, at han ved hver skurk beder folk om at give dem karakterer fra 1-10.

”Jeg syntes at det kunne være endnu mere spændende, hvis folk gav karakterer for hver badguy. For så kunne jeg nemlig sætte min liste op mod de andres vurderinger, og derved lave en ny liste, som jeg poster når denne omgang er slut. Og indtil videre er der næsten blevet uddelt 6000 point af lige over 50 Sleazere.

Jeg er rigtig godt tilfreds med folks deltagelse i gruppen, og det har især været fedt at høre, når folk er enten bragende uenige med mig, eller bare ikke forstår den enten ringe eller høje placering.”

Personligt er Allans arbejde for mig ganske forfriskende. Sådanne lister er ofte befolket af the usual suspects, de rigtige meningers holdeplads.

Allan har naturligvis mange klassikere med som Jason Voorhees og Michael Myers. Men der er også navne som Cole Wilson, Drexl Spivey, Sutter Cane og The Lieutenant på listen. Kort sagt er det en meget personlig og spraglet liste, der på passioneret vis giver én lyst til at se og gense de film, Allan har fundet skurke fra.

Og ham her kender vi da også...
Og ham her kender vi da også…

Det er ret godt tænkt og formidlet med hjertet på det helt rette sted. Jeg er bestemt ikke enig i alle Allans valg, men det er faktisk fint. Faktisk er det rigtig godt, når man også selv bliver udfordret på sin holdning til lister. Og til skurke. Allan siger selv følgende om sin tilgang til skurkebegrebet:

”Mit kriterie har været at de skulle være en karakter, jeg synes er gennemført, og efter min mening, mindeværdig.

Og jeg har prøvet at tage et meget bredt udvalg af badguys med. Seriemordere, generelle møgsvin, psykopater, mad scientists, gangsters, krigsforbrydere, ny-nazister osv. Fælles for alle er at de har gjort en forskel, så at sige.

Hvem der så bliver nummer et må vi vente på mandag til at få afsløret. Heldigvis barsler Allan med andre lister, da der kommer et tomrum, når det imponerende projekt når sin afslutning.

Jeg glæder mig til på mandag, til at se den samlede liste og til at se listen der er lavet ud fra brugernes karakterer. Og så glæder jeg mig til at følge Allan i fremtiden

”Jeg overvejer at lave en top (x antal) liste over bad-asses som det næste. Og jeg leger også med idéen om en liste over eksempelvis Drunks, Crybabies eller bare de fedeste quotes. Det vil tiden vise.”

Allan om sig selv:
hvid
Alder: 35
hvid
Filmnørd siden midt 90’erne, og ubehjælpelig filmsamler siden starten af 00’erne (samlingen siger pt “kun” knap 900 titler).
hvid
Yndlingsinstruktører: David Cronenberg, Christopher Nolan, Sergio Leone, Clint Eastwood, David Lynch, Michael Mann, Stanley Kubrick for at nævne nogle ganske få.
Yndlingsfilm: Der er RIGTIG RIGTIG mange, men den ubestridte yndlingsfilm er The Shining (1980).
hvid
Tidligere meget aktiv musiker, blandt andet som trommeslager i Psychobilly-bandet Johnny Nightmare, og som guitarist i Surf N’ Roll bandet The Surfing Henchmen.
hvid
Hader som PESTEN de nye Star Wars prequels, men glæder sig dog meget til The Force Awakens.
hvid
Har en Star Wars.tatovering på venstre lægmuskel, og et quote fra Memento tatoveret på venstre hånd.
hvid
Flittig (i hvert fald tidligere) filmanmelder i gruppen ”Sleaze ‘N’ Horror” på Facebook med 66 anmeldelser.

Jacob Krogsøe. Medstifter af Planet Pulp. Redaktør. Bosiddende i Århus, hvorfra han har færdiggjort sit studie på Film- og Medievidenskab på KUA. Har desuden taget tillægsuddannelsen på Journalisthøjskolen, og startede den 1. oktober 2011 som mediebibliotekar på Randers Bibliotek. Er født på Fyn og opvokset i Sønderjylland. Har altid haft en stor passion for film, helt tilbage fra da han så film i sine bedsteforældres biograf i Hesselager. Maltin’s Film Guide [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.