Nr. 54 – 13. april 2010

Velkommen til denne måneds opdatering af Planet Pulp. Det er efterhånden begyndt at lugte af forår, men det gode vejr forhindrer naturligvis ikke Pulpskribenterne i at sætte tænderne i lidt godter fra nørdmøddingen. I denne omgang er det ikke blevet til så mange anmeldelser, for bag scenerne er vi i færd med at forberede et minitema, der kommer til at løbe af stablen i næste måned – men hvad temaet er, afslører vi naturligvis ikke her!

I denne måned anmelder vi afslutningen på Jacob Rask Nielsens forrygende danske zombietegneserie Exodus og har desuden kig på to halvsnuskede film fra Another World Entertainment: den underholdende Indiana Jones-plagiat Gwendoline og Jesus Francos tidlige Women in Prison-film Der heiße Tod (eller 99 Women i folkemunde).

Derudover er vi så nogenlunde tilfredse her på Planet Pulp-redaktionen, men også kun så nogenlunde. For som de filmentusiaster vi nu engang er, føler vi, at tiden er kommet til at tage bladet fra munden og skælde ud på én af landets to største TV-kanaler.

En god film uden afbrydelser – og uden rulletekster

I søndags viste TV2 Oliver Stones ganske fine og sobre World Trade Center fra 2006. Det var der i sig selv intet galt med, men umiddelbart efter selve filmens slutning, gentog det vanlige scenarie sig. Bedst som man sidder og fordøjer sin filmoplevelse følelsesmæssigt, speedes filmens rulletekster op og skubbes over i den ene side, mens hovedparten af skærmen fyldes ud af allehånde reklamer for kommende programmer på kanalen.

TV2 gør meget ud af at brande sig selv som kanalen, der viser “En god film uden afbrydelser”, og tak for det! Heldigvis har de danske politikere endnu ikke tilladt reklameafbrydelser i spillefilm, der bliver sendt på de to public service-kanaler, og det sker forhåbentlig heller aldrig. Men tilsyneladende er der ingen, der kærer sig det mindste om rulleteksterne på de film, der vises. Problemet har tidligere også eksisteret på Danmarks Radio, hvor man ganske enkelt ikke viste rulleteksterne, men TV2‘s løsning er lige så respektløs.

Skider på rulleteksterne

Der er ingen tvivl om, at mange TV-seere er bedøvende ligeglade med rulleteksterne på en film, men for en ægte filmentusiast har rulleteksterne faktisk en funktion. I vore dage, hvor IMDb kun er ét klik væk er det måske sjældent, at vi benytter rulleteksterne til at opklare spørgsmål angående films cast eller crew, men det gør det faktisk ikke mindre respektløst at behandle rulleteksterne som om, de er ligegyldige. For det første er det jo her, alle filmens skabere – fra den højeste til den laveste – bliver krediteret, så ved at skide på rulleteksterne, skider man sådan set også alle dem, der har været med til at lave filmen.

For det andet har rulleteksterne en helt anden funktion, som hænger nøje sammen med selve filmen. Det er mens rulleteksterne løber over skærmen, at seeren har en mulighed for at læne sig tilbage, puste ud og fordøje filmoplevelsen. Og så er det sådan set underordnet, om der er tale om et rørende drama i stil med World Trade Center eller en banal actionfilm.

Denne funktion har ikke altid eksisteret – går man tilbage til 1930’erne, 1940’erne og 1950’erne var rulletekster ikke udbredte, for der kom alle credits ofte i filmens begyndelse. Men efter at rulletekster blev normen, er funktionen som pusterum fulgt med – bl.a. understreget ved, at rulleteksterne akkompagneres af musik, der endda i nogle tilfælde er specielt komponeret til “End Credits”-sekvensen.

Stop så den uskik!

Det betyder, at rulleteksterne bør betragtes som en integreret del af filmen. Det forstår de tydeligvis ikke på Kvægtorvet i Odense med det til følge, at man kan kastes direkte fra udtoningen af f.eks. Schindler’s List til en reklame for næste afsnit af Dagens Mand eller et andet rædsomt underholdningsshow. Smagfuldt er det ikke ligefrem, og det er efter vores bedste mening direkte skadeligt for seerens filmoplevelse.

Det er nok for meget at håbe på, at TV2 ophører med denne uskik, men man har jo altid lov at håbe på, at én af stationens filmredaktører har sten nok til at få sat en stopper for det.

Med denne bredside ønsker vi alle vores læsere en god april måned og på gensyn i maj!

Film:
Gwendoline (Just Jaeckin, 1984)
Der heiße Tod (99 Women) (Jesus Franco, 1969)

Tegneserier:
Exodus: Bind 3 (Jacob Rask Nielsen, 2010)