Nr. 211 – 13. juni 2023

Nogle gange overhaler dødsfald fra virkeligheden lederskribentens planer.

Ja, igennem alle de år vi har drevet Pulpen, har vi skrevet om mange forskellige emner i vores ledere.

I denne omgang havde jeg egentlig haft planer om at skrive lidt om kunstig intelligens; noget der påvirker vores samfund lige nu og noget, der vil påvirke samfundet i fremtiden. Noget det vil få betydning for den fiktion, vi elsker, og noget, der er blevet skildret mange gange i den fiktion, vi elsker.

Jeg lader bare Arnold/cyborgen sige: “My CPU is a neural-net processor; a learning computer. The more contact I have with humans, the more I learn.”

Det vender jeg tilbage til på et senere tidspunkt, for tre markante dødsfald tog min opmærksomhed.

Treat Williams var en skøn skuespiller, fyldt med varme og humor, og den dér helt specielle tilstedeværelse som gjorde, at han føltes meget tæt på.

Han døde i en motorcykelulykke den 12. juni, bare 71 år gammel. I aftes genså jeg så Deep Rising, hvor Treat tydeligvis har haft en fest i hovedrollen som Finnegan. Og det står snart på gensyn med titler som Hair, Dead Heat, Things to Do in Denver When You’re Dead og The Phantom. Tak for filmene, Treat.

Her til aften, den 13. juni, tikkede så endnu en nyhed om et dødsfald ind. Den amerikanske forfatter Cormac McCarthy er død. Han blev 89 år gammel.

McCarthy var én af vor tids store, litterære stemmer. Han skrev om de menneskelige skyggesider. Han havde et fantastisk sprog. Tænk bare på The Road og Blood Meridian. Så det kunne også mærkes her i Vestjylland.

Og endelig delte flere af mine tegneserieinteresserede venner på Facebook nyheden om, at John Victor Romita Sr. døde den 12. juni.

Romita, der startede hos Marvel i 1965, blev 93 år gammel. Romita overtog i 1966 tjansen som tegner på The Amazing Spider-Man – Stan Lee satte det i værk, efter at Steve Ditko forlod Marvel.

Så det er en af de helt legendariske tegnere, der ikke er her længere.

Fælles for Williams, McCarthy og Romita er, at de var medskabere af noget fiktion, som jeg sætter meget stor pris på.

Skuespillere, forfatteren og tegneren. Man kan også spørge sig selv, hvorfor den slags dødsfald berører os. Vi kender dem jo ikke personligt. Men svaret er, at vi kender deres værker, og at de har gjort et indtryk. Derfor bliver jeg påvirket.

God sommer derude. Pas på jer selv i heden! Vi anbefaler, at I bruger en del af tiden i skyggen, bag nedrullede gardiner, med film, bøger og tegneserier. Så sparer I også på solcremen.

Månedens lederskribent er Jacob Krogsøe.

Film:
24 – Season 1 (Stephen Hopkins m.fl., 2001-02)
Mad Heidi (Johannes Hartmann & Sandro Klopfstein, 2022)
Shooter (Antoine Fuqua, 2007)
Wednesday – Season 1 (Tim Burton m.fl., 2022)

Filmmusik:
Dances With Wolves (John Barry, 1990)

Bøger:
Batman – The Official Book of the Movie (John Marriott, 1989)
Spawn (Shaun Hutson, 1983)

Tegneserier:
Batman: The Movies (Dennis O’Neill, 1997)