Nr. 177 – 13. juli 2020

Det er en sommermorgen (hvis man altså kan kalde det sommer med det efterårslignende vejr, vi har her for tiden). Du sidder foran skærmen. Der er igen udsalg hos Arrow Films. Du fylder den virtuelle kurv op. Der er kaffe i koppen, og glæden begynder at forplante sig i din krop.

Men der et eller andet der mangler. Noget som er blevet ekstra tydeligt under coronakrisen. Den menneskelige kontakt mangler. I vil så måske sige, at det er en god ting, at det mangler lige nu. At det er sundere at sidde foran skærmen og købe ind. Og her for tiden er det jo som sådan ikke forkert.

Men sammen med den menneskelige kontakt, som man jo kan holde på et minimum, når man besøger fysiske butikker, er jo også muligheden for at “græsse”, for at holde varerne i hænderne og ikke bare placere dem i kurven derude på nettet.

Nej, udvalget i de fysiske butikker når ikke udvalget på nettet. Langt fra. Specielt ikke her i lille Danmark. Specielt ikke når man taler om nye varer, hvor især filmmediet mere eller mindre er dødt, efter vi sagde farvel til TP, Blockbuster, Fona og Stereo Studio.

Heldigvis ser det anderledes ud på tegneseriefronten og bogfronten, hvor der specielt i København er mange butikker for os glade nørder – at det så koster lidt mere end på nettet er jo en naturlighed. Her må man vælge, om man vil støtte de fysiske butikker eller lade være, men hvis man ikke vil betale det ekstra, så forsvinder også de butikker i den ikke så fjerne fremtid. Sådan er det.

Når folk på Facebook poster deres nyeste billeder af deres internet-køb, kan jeg sagtens blive inspireret og synes det er fint. Men der mangler et eller andet, og det et eller andet kan beskrives som ”jagten”. Dér, hvor man rejser rundt for at opstøve noget helt specielt, dér, hvor man bevæger sig rundt i forskellige typer af butikker. Ude i virkeligheden.

Det kan ægte imponere mig. Hvad enten det er en gammel udlejnings-VHS, en bestemt vinylplade, lækre paperbacks og DVD’er og Blu-rays, måske også en laserdisc eller to!

Jeg elsker at se de opslag på de sociale medier. Som i den herlige Facebook-gruppe “Filmnørder og genrefans”, hvor en af gruppens medlemmer, Lars, hver fredag beskriver, hvad der blev købt under turen til Læsehesten i Aalborg. Jeg elsker det skidt; det giver mig selv lyst til at komme ud.

Og her er vi heldigvis endnu ikke fortabte. I Danmark – og her taler vi ikke kun om Sjælland og København – er der stadigvæk en perlerække af fine brugtbutikker.

Dér, hvor man pludselig finder en helt speciel film man slet ikke vidste man manglede, dér hvor man køber den udgave af romanen The Running Man, hvor der et billede af Arnold på coveret. Dér, hvor man får en helt speciel følelse i kroppen, når man går ind i butikken, dér hvor den indre jæger/samler vækkes til live, dér hvor de små hår på armene rejser sig, når man kommer hen til en hylde med nyankomne, brugte Blu-rays.

Flere steder kan man finde Læsehesten – den stærkeste udgave er i Aalborg. I Horsens er der Bogcentralen. Og sådan kan man, heldigvis, blive ved. For mig er det nærmeste vandhul, åndehul er måske et bedre ord, i Esbjerg.

Her finder man Bogormen. Efter jeg flyttede til Billum for et par måneder siden, har jeg allerede besøgt butikken mere end tyve gange. Jeg elsker det skidt. Og jeg elsker idéen om, at der måske er kommet noget nyt, jeg mangler. Jeg elsker idéen om jagten.

Udover de typer af butikker, jeg lige har nævnt, så er vi også velsignet med et utal af genbrugsbutikker og det er her, jægeren for alvor kan blive sluppet løs, her hvor man kan finde en Sværd & Trolddom, en af de gamle, i god stand til 5 kr.!

Kaffen er drukket. Varerne i kurven er betalt. Nu er det bare at vente på, at de ankommer.

Men jeg kan mærke, at min lyst ikke er blevet stillet. Så om lidt smider jeg ungerne i bilen og sætter kursen mod Esbjerg, mod Bogormen. For det er her, den ægte fortælling om samleren, om jægeren, lever.

Så jeg vil gerne blæse i hornet og starte jagten. Opfordre jer til at rejse ud i det danske land og besøge byttebikse og genbrugsbutikker. Jeg vil elske at se jeres fund – så send endelig et billede eller to til os, hvis I får lyst.

God sommer derude.

Månedens leder er skrevet af Jacob Krogsøe.

Film:
Don’t Look Now (Rødt chok) (Nicolas Roeg, 1973)
Killdozer (Jerry London, 1974)
Rambo III (Peter MacDonald, 1988)

Bøger:
David Cronenberg: Interviews with Serge Grünberg (Serge Grünberg, 2005)
Dust Covers: The Collected Sandman Covers 1989-1997 (Dave McKean & Neil Gaiman, 1997)