Nr. 163 – 13. maj 2019

Vi gjorde ikke noget stort nummer ud af det sidste år, men Planet Pulp spillede en lille rolle, da den allerførste Skrækfest udspandt sig i september. “Hvad er Skrækfest?” spørger du? Det skal jeg sige dig.

Jeg er, som privatperson, med i planlægningsgruppen, der står bag den første, store rendyrkede horrorfestival på dansk jord. Skrækfest er et samarbejde mellem Odense Bibliotekerne og en lang række af byens lokalforeninger, danske forlag og andre grupper og virksomheder, der hver især bidrager med deres egne aktiviteter, hvor skræk og rædsel er i fokus.

Det er et sted, hvor horrorforfattere og -læsere, filmnørder og genrefans, merch-sælgere og forlagsfolk, heavy metal-freaks og rollespillere, universitetslektorer og gaming-nørder mødes under blodrøde og natsorte faner for at værdsætte horrorgenren. Intet mindre.

Vi er ikke som de andre

Skrækfest har allerede fået godt gang i de lokale kræfter, og ambitionerne er store. Med tiden vil vi gerne kunne invitere skandinaviske og internationale horrorikoner med som aktører og special guests, og naturligvis inddrage så mange skud på genre-stammen som muligt.

Med andre ord kunne det være formidabelt at gå i samme retning som Krimimessen i Horsens (som Jette ovre fra Gyseren.dk er med til at arrangere) og fantasy-festivalerne i Esbjerg og Herlufsholm. Den retning er opad!

Forskellen på os og de ovennævnte arrangementer er, at de stort set kun er for litteratur. Den formidable genrefestival, Blodig Weekend, i København er til gengæld udelukkende for film.

Sci-Fi-Con i Randers (som vores egen Jacob Krogsøe er involveret i) havde godt nok blandt andre Ian Livingstone – manden der gjorde os til rollespillere i 80’erne med Sværd & Trolddom-serien – på programmet i år, men er ellers meget filmnørd-rettet. Da den startede som en ren Star Wars-fest er det måske ikke så underligt.

Skrækfest forsøger at samle alle medierne indenfor én af de store, fantastiske genrer. Gys og gru findes i alt fra antikke digte, over opera, brætspil og splatterfilm til virtual reality, og vores mission er at få det hele med, hvis vi kan, med håbet om, at det kan tiltrække publikum fra så mange steder og med så alsidige hobbies som muligt.

Rædsler fra rummet

Planlægningsgruppen er allerede i fuld gang med at skabe dette års Skrækfest. Vi har lært af alle småfejlene fra sidste år, og rettet op på dem, og er i gang med at føje nye spændende tiltag til.

Vi ved for eksempel, at fans af metal-musik ofte også ser, læser og spiller horror-værker, og for at skabe lidt kulturelt overlap, kombinerer vi derfor Skrækfest med en plademesse for ekstrem musik på Musikbiblioteket.

Mit eget hjertebarn, det store Skrækmarked om lørdagen, bliver forhåbentligt udvidet og mere udsmykket i år. Og så er der alle de ting vi slet ikke afslører endnu.

Planet Pulp deltog som sagt allerede det første år. Vi havde fået fornøjelsen af at udvælge et tema til en filmforevisning – dem har Skrækfest også en del af i år.

Efter at have diskuteret det i redaktionen, valgte vi temaet Rædsler fra Rummet, og de to bedste film i den genre, ifølge os: Alien og Event Horizon.

Jacob, der er filmnørden blandt filmnørder her hos os, introducerede begge film, og vi var rigtig glade for at bidrage og for at udbrede kendskabet til vores magasin.

I år bliver det vildere! I år har vi nemlig fået lov at få den store filmaften, maratonnatten mellem lørdag og søndag, der afslutter hele Skrækfest.

Sidste år var det foreningen AIOdense, der beskæftiger sig med japansk populærkultur, der havde den ære, og de fik plads til hele fem skumle, japanske gysere.

Vi har endnu ikke valgt årets tema, men vi glæder os supermeget til at slå et slag for horror-Danmark igen! Skriv eventuelt forslag til temaer i kommentarerne.

Jeg håber vi ses d. 25.-29. september til et brag af en Skrækfest!

Månedens lederskribent er Martin Schjönning.

Film:
Avenging Force (Jæger uden nåde) (Sam Firstenberg, 1986)
Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile (Joe Berlinger, 2019)
Howard the Duck (Howard – Helten over alle helte) (Willard Huyck, 1986)
Sexykiller, morirás por ella (Sexykiller) (Miguel Martí, 2008)

Bøger:
Kushiel’s Avatar (Jacqueline Carey, 2003)
The Skin Gods (Richard Montanari, 2007)

Tegneserier:
Batman: Whatever Happened to the Caped Crusader? (Neil Gaiman & Andy Kubert, 2013)
Bogholdere og stik-i-rend-drenge (Raggi Balk, 2009)
The Walking Dead vol. 31: The Rotten Core (Robert Kirkman & Charlie Adlard, 2019)
Women of Marvel vol. 1 (Chris Claremont m.fl., 2017)