Leder og indhold – 13. marts 2024

1 minuts læsetid

Når man kigger ud i verden, er det ikke så meget at juble over. Krig, undertrykkelse og børn der dør. Desværre er det jo ikke så meget nyt over det. Vi mennesker gør grumme ting ved hinanden.

Og det skal vi altid huske, det skal vi altid bekæmpe. Det er vores pligt. Det er også filmkunstens pligt. Ja, nogle gange er der “bare” brug for god underholdning, men andre gange er der også brug for film, der tør stikke kniven derind, hvor det gør mest ondt.

En sådan film er The Zone of Interest. Det er den bedste film, jeg har set i flere år. Udover at den er en kunstnerisk triumf, med skønne lange indstillinger (plotfolket, der havde ønsket sig et klassisk historisk drama, vil hade den) og en uovertruffen lydside, der for alvor folder helvede ud, så er filmen også et spejlbillede på vores egen tid.

Muren mellem familiens have og Auschwitz kunne være et TV. Vi ved godt, der sker en masse grusomheder på den anden side, men hvad gør vi ved det? Hvad ønsker vi at gøre ved det? Det sammen gør sig gældende i dag. Hvad enten vi taler om krigen i Ukraine eller om Gaza.

Filmen er en rejse til helvede. Den gør ondt at se. Man kommer ikke i godt humør. Den er langsom. Men mest af alt er den vigtig. Både som filmkunst, en ægte artfilm, og som noget, der vækker til eftertanke. Altid huske, aldrig glemme OG hvad kan vi gøre i forhold til de grusomheder, der sker i vores samtid?

Det var vigtigt, at The Zone of Interest vandt to Oscarstatuetter, én for bedste udenlandske film og én for lyden. Hvis det stod til mig, havde den også vundet i alle de andre kategorier, den var nomineret i. Men sådan er Oscaruddelingen ikke; den hylder også andre film, og det er helt fint. Det er en fest.

Man kan, man skal, nemlig også huske at feste og have det sjovt, selvom der er så meget, der vakler. Ellers bliver man opslugt af mørket. Og så har vi for alvor tabt. Der er altid et håb, et lys i mørket.

Månedens lederskribent er Jacob Krogsøe.

Film:
The Beekeeper (David Ayer, 2024)
Toy Soldiers (Daniel Petrie Jr., 1991)

Bøger:
Alien: The Archive – The Ultimate Guide to the Classic Movies (Titan Books, 2014)
Fjordhusemassakren (Preben Steen, 2023)
Gehenna – helvede på jord (Jonas Wilmann, 2023)

Skriv et svar

Your email address will not be published.