Leder og indhold – 13. juli 2021

1 minuts læsetid
Foto: Wikimedia Commons

Hvis Danmark havde vundet over England, og måske sidenhen over Italien, var det blevet til det helt store nationalromantiske eventyr.

Det vi står tilbage med, er noget andet. Men noget, der ikke er mindre smukt. For selvom ikke alle eventyr slutter med det rosenrøde, så vil mange af os – når vi om mange år kigger tilbage på EM i 2021 – huske det som noget stort. Som der, hvor vi var en vigtig del af noget større. Og vi er selv medskabere af den fortælling.

Hvis man ikke kan lide fodbold, er det nemmere at sluge nederlaget til England. Ja, mange er helt ligeglade med det. Og det er helt fair. Vi finder jo selv store og små eventyr og fortællinger i hverdagen. Det unikke ved denne fortælling er, at den var med til at skabe en form for national rus. Det er stærke sager. Også fordi rusen blev leveret af nogle sympatiske mennesker.

Lad os tage det med videre. Gemme det i vores hjerter. Jeg er ofte en patetisk mand, en nostalgisk mand, og jeg ved, at denne slutrunde vil give mig utroligt meget i årene, der kommer. Et reservoir af fodboldromantiske fortællinger, som jeg kan labbe i mig.

Helte og skurke

Så hvad definerer et eventyr? Det vigtigste for mig er, at eventyr er noget, der er langt væk fra hverdagen, men som kan få indflydelse på hverdagen. På det gode humør.

I et eventyr er der spænding, udfordringer, helte, skurke, prøvelser og meget andet. Og ofte er der en morale. Det må man sige, at vores eventyr lever op til. Sammenhold. Og glæde. Og mange andre nuancer og små og store fortællinger i det store eventyr.

Tak for det, Hjulmand og alle de andre rødder. Det var lige, hvad vi havde brug for.

Skurkene blev der desværre undervejs også plads til, men heldigvis ikke fra vores side, og heldigvis ikke på selve banen. Og selvom skurkene ikke skal glemmes eller fortrænges, men bekæmpes, så lad os hjælpe hinanden med at huske fodboldsommeren 2021 for det gode og ikke for det onde.

Ligesom man gør i et rigtigt eventyr – en type fortælling, som vi her på Planet Pulp holder meget af.

God sommer derude. Og husk fortællingerne!

PS: Nej, der var ikke straffe og ja, mange af de engelske spilleres attitude provokerer mig. Er jeg vred? Ja! Var det ufortjent, at Danmark tabte til England? Nej! Men alle disse følelser bliver en del af fortællingen, af eventyret. Og det synes jeg er smukt.

Månedens lederskribent er Jacob Krogsøe.

Film:
Hard Rain (Mikael Salomon, 1998)
Midsommar (Ari Aster, 2019)
Zombie Island Massacre (John Carter, 1984)

Tegneserier:
I Shall Destroy All the Civilized Planets! (Fletcher Hanks, 2007)

Skriv et svar

Your email address will not be published.