Leder og indhold – 13. december 2023

1 minuts læsetid

Ah, jul. Sæsonen for gavegivning, grovædning og festlige skænderier om, hvad der egentlig skal til, før man kan kalde en film for en julefilm.

Det er en tilbagevendende diskussion, og sjovt nok er det altid Die Hard (1988), der er i centrum. For er Die Hard, der jo foregår lige op under jul, en julefilm eller ej?

Man kunne også føre samme diskussion om den første Lethal Weapon (1987), for den foregår også op til jul. Ja, faktisk kunne man føre diskussion om en hel del af den gode Shane Blacks film (han stod bag manus til Lethal Weapon), bl.a. også The Long Kiss Goodnight (1996), Kiss Kiss Bang Bang (2005) og Iron Man 3 (2013).

Men hvad kræver det egentlig, før man kan sige, at en bestemt film er en “julefilm”. Fucked if I know, som man siger over there, men for mit eget vedkommende skal der ikke meget mere til, end at en film foregår op til højtiden og klart viser det.

En film behøver ikke svælge i jul og godhed, før jeg er villig til at kalde noget for en julefilm. Vi er jo godt klar over, at It’s a Wonderful Life og Home Alone er julefilm.

Så hvad med Die Hard? Hvad med Lethal Weapon? Trading Places? Yep, yep og yep. Vi er meget inkluderende her på matriklen – jeg er i hvert fald.

Og så har vi selvfølgelig kvalitativt mere tvivlsomme varer, såsom Silent Night, Deadly Night (1984).

Men her i denne måneds nummer er det Gremlins, vi anmelder.

Og ja, Gremlins er da helt bestemt en julefilm. Hvad kunne være mere julet end at se sin hjemby overrendt og fuldstændig voldsmadret af små, kaglende bæster? Er det ikke bare sådan, det er at have juleferie med sine unger?

Anyways, der er også lidt andet på programmet denne måned. Vi kigger også nærmere på Hammers science fiction-klassiker The Quatermass Xperiment, Steven Seagals knogleknuser Marked for Death, og på filmmusikfronten har vi også taget Jerry Goldsmiths musik til Gremlins under behandling.

På bogfronten kigger Kasper Kaas på Stephen King-romanen Misery.

Hav en rigtig dejlig jul, kære læser, og et godt og lykkebringende nytår. Og lad nu for hulen være med at sprænge dig selv i luften nytårsaften. Bliv hellere inde og se 90-års-fødseldagen og æd et ekstra stykke kransekage!

Vi ses i det nye år. Samme tid, samme sted.

Ho! Ho! Ho!

Månedens lederskribent er Mogens Skaaning Høegsberg.

Film:
Gremlins (Joe Dante, 1984)
Marked for Death (Dømt til døden) (Dwight H. Little, 1990)
The Quatermass Xperiment (Val Guest, 1955)

Filmmusik:
Gremlins (Jerry Goldsmith, 1984)

Bøger:
Misery (Stephen King, 1987)

Skriv et svar

Your email address will not be published.