Leder og indhold – 13. august 2023

2 minutters læsetid

Det har på mange områder været en spektakulær sommer. I juni bagte solen Danmark tør og gusten. Alt truede med at bryde ud i flammer. Så kom juli. Og det hele druknede.

Heden har også lagt sig som en alt for tyk dyne over store dele af verden. Der er noget galt med vores klima, med vores Jord. Det behøver man ikke være Greta Thunberg for at se.

Men det er faktisk en anden Greta som har været med til at smadre rekorder. Altså på den positive måde. Hende vender jeg tilbage til om lidt.

For regnvejr er biografvejr. Jeg mistænker næsten alle biografansatte, og de høje chefer på direktionsgangene i Nordisk Film, for at danse regndans. I tide og utide. Og jeg forstår dem godt.

I juli ramte en perfekt storm. Her var både mange film, og store af slagsen, og vejret trak folkene væk fra strandene og de hvidhajer, vi snart kan se i de danske farvande.

Så da vi ramte juli, var biograferne klar. Gamle Indy svingede stadigvæk pisken. Tom Cruise var tilbage som Ethan Hunt, og Barbie og Oppenheimer landede. Sikke en fest!

Jeg har snakket med mine kontakter i biografbranchen, og de kan ikke få armene ned. Det har været en sommer de ikke glemmer.

Nu lurer nogle mørke skyer i horisonten. Strejkeskyer. Nu bliver det spændende om de opløser sig selv eller om der kommer uvejr. For det kan betyde udsatte filmpremiere. Og hvad gør biograferne så?

Jeg har en ide – som også sagtens bruges, hvis der ikke kommer en krise. Et opråb til alle, jeg kender i biografbranchen:

Den store strejke i Hollywood får store konsekvenser i forhold til udbuddet af film. Så der er brug for, at gamle film kan komme på banen/i biograferne igen.

Eksempelvis Total Recall og en million andre fremragende film. Hvis det er muligt.

Så få de gamle film tilbage, for en stund, så der er noget, man får lyst til at gå i biografen for at se. Muligvis med introduktioner: Der er mange dygtigere formidlere ude i landet; folk som Nicolas Barbano, Andreas Halskov, Christian Monggaard, Peder Pedersen, Christian Bogh, Henrik Andersen, Tommy Prang Vonsyld, Elias Eliot og mange andre.

Og ja, jeg ved godt det er svært i forhold til rettigheder, men der bør gøres forsøg.

Her på Pulpen holder vi øje. Både med klimaet og med filmene. Og håber på gamle film i biograferne. Og vi skal nok holde jer opdateret. Hver eneste måned. Som vi plejer. I en omskiftelig verden er det godt med konstanter.

Vi ses i næste måned.

Månedens lederskribent er Jacob Krogsøe.

Film:
Barbie (Greta Gerwig, 2023)

Filmmusik:
Indiana Jones and the Dial of Destiny (John Williams, 2023)

Bøger:
Gone to See the River Man (Kristopher Triana, 2020)
HR Giger’s Film Design (H.R. Giger, 1996)
Skygger (Dean R. Koontz, 1983)

Skriv et svar

Your email address will not be published.