Blackhawk

2 minutters læsetid

I horrorgenren er der mange greb, der går igen.

Spøgelseshuset, den gale massemorder, den mystiske kult, den gådefulde vampyr, bare for at nævne et par stykker.

Men ét af de elementer, som med sikkerhed altid vender tilbage, er mareridtet. Det viser sig også at være tilfældet i romanen Blackhawk, hvor mareridtet kommer i form af en kanin.

Nu spørger du sikkert; hvordan kan en lille kanin starte et mareridt? Hvortil jeg må svare: Oh, du skulle bare vide!

Handlingen

Handlingen i Blackhawk foregår i ødemarkens snehelvede. Hovedpersonerne Keagan og Blackhawk er sneet inde, men de har en varm hytte og masser af mad, og deres hund, Acac, har endda fået et kuld hvalpe.

Keagan er den hvide mand. Lidt nervøs og usikker. Naturen skræmmer ham, og af og til er han heller ikke helt tryg ved Blackhawk.

Blackhawk er indianer, og bestemt ikke bange for noget som helst. Snestormen raser, men de to mænd kommer ind i en god rytme. De læser bøger, gætter kryds og tværs, fodrer deres hunde, og venter ellers bare på at blive hentet tilbage til civilisationen.

Men der er et problem. Blackhawk er blevet bidt i kinden under en jagt af en rabies-syg kanin. Medicinen er ikke nået frem, det er uvist, om de overhovedet bliver hentet, og da Keagan går efter hjælp, spidser det hele til og bliver værre. Meget værre.

Isolation som ramme

Grete Roulund (1946-2004) havde sin helt egen stemme. Hun var en af de få danske forfattere, der kunne hoppe mellem genrer.

Lige fra science fiction med romanen Professor Sterns Kontor (2002), videre over til thrillers som Doktor Zarkowskies Eksperiment (1993), der handler om hypnose.

Roulund havde, som få, mod til at udforske samtlige hjørner af genrelitteraturen, og hun gjorde det helt kompromisløst.

Det, der gør sig gældende for Roulunds bøger, er ofte en bestemt ramme, som hun bygger historien op omkring. F.eks. isolationen som det er tilfældet i Blackhawk, hvor hun i bogens indledende kapitler skildrer den barske natur og den isolation, som de to hovedpersoner befinder sig i.

Et absolut mesterværk!

Blackhawk er en kort bog (26 kapitler fordelt på 138 sider), og det er bemærkelsesværdigt, hvordan der fra første side sættes gang i handlingen.

Som læser glider man bare igennem bogen, glemmer alt omkring sig. Sprogligt er romanen holdt i en kort og kontant tone, uden synderligt kunstneriske formuleringer eller udtryk.

Roulund skærer nemlig helt ind til benet, med en kortfattet og fokuseret skrivning, og skildrer hudløst ærligt, hvordan hendes personer er. De kan være grusomme eller direkte nådesløse. De har deres fejl, og på den måde ligner de os selv.

Blackhawk er en fremragende roman, hvor underholdningen er i topform. Bogen viser nemlig, at kvalitetslitteratur ikke altid behøver at være på 500 lange, søvndyssende sider. Med andre ord, så er Blackhawk et mesterværk, og Grete Roulund var en forfatter, hvis lige kun opleves alt for sjældent.

6 stjerner
Titel: Blackhawk
Forfatter: Grete Roulund
Forlag, år: Rhodos, 1982
Format: Paperback
Sideantal: 138

Anmeldt i nr. 210 | 13/05/2023

Skriv et svar

Your email address will not be published.