Når mørket kommer

6 minutters læsetid
Når Mørket Kommer (og ja, forsiden vender på denne måde!)

Lad os slå én ting fast med det samme: Når mørket kommer er en velfortalt gyser, som ikke kun er henvendt til et yngre publikum. Patrick Leis, der både har skrevet og illustreret romanen, har skabt en medrivende og meget underholdende gyserfortælling.

Når mørket kommer bevæger sig i grænselandet mellem at være en roman og en decideret graphic novel. Med sine mange fine tegninger, som flere steder er opbygget i stribeform, som man kender det fra tegneseriemediet, er den tæt på at være en graphic novel, men det er stadig teksten, som er det dominerende. Det er meget godt tænkt fra forfatteren/tegnerens side, da det giver fortælling et naturligt flow og en meget visuel slagkraft.

Bogen er kun 160 sider lang, og da mange af de over 120 illustrationer fylder hele sider, er den reelle tekstmængde betydeligt mindre end 160 sider. Endvidere står der ikke meget på de enkelte sider, hvilket også gør, at Når mørket kommer er læst ganske hurtigt, faktisk på samme tid som det tager at se en almindelig spillefilm. Da tempoet endvidere er meget højt, og underholdningsværdien helt i top, er den også et godt alternativ til at se en gyserfilm.

Familietur til Norge

Historien indledes af en dyster prolog, hvor vi hører om en desperat mand, der har ventet på et eller andet i 19 år. Det har noget at gøre med hans datter. Han har sit gevær og er klar til at få hævn. På hvem ved vi ikke, men prologen sluttes af med følgende sætning: “Han skulle nok lære dem hvad der skete med folk som stjal børn!”.

Derefter skifter scenen til nutiden, og vi møder en lille familie, der sidder i deres bil på en landevej i Norge. Der er Mia, hendes lillebror Mikkel og hendes forældre, Britt og Lasse. Lasse har taget hele familien med til Norge for at de kan se en komplet måneformørkelse, som er en meget sjælden ting. Sidste gang man kunne se en var for små 20 år siden.

Mia, der går i syvende klasse, er ikke særlig opstemt på turen. Hun ville hellere være hjemme på Fyn, hvor der på hendes skole vil være en stor fest, mens hun er væk. Da hun samtidig finder ud af, at der ikke er dækning på hendes mobiltelefon, og at hun har glemt opladeren til sin iPod, er hun ved at gå ud af sit gode skind. Men familien ankommer til en gammel hytte, som de har lejet, og Lasse er som et lille barn, da han glæder sig til at vise Norges flotte natur og en komplet måneformørkelse til sin familie.

Vagabond med gevær

De 'venlige' fremmede gør Mia klar til ofring.
De ‘venlige’ fremmede gør Mia klar til ofring.

Lasse beslutter sig for at tage sin belastende datter med på en tur ud i naturen for at se, om det ikke kan gøre hende i bedre humør. I starten er Mia skeptisk, men det viser sig, at idéen slet ikke er så tosset. Desværre støder de på en gal vagabond med et stort gevær, som råder dem til at komme væk fra stedet, da han siger, at grusomme ting vil ske. Noget vil komme frem, når mørket bliver komplet under måneformørkelsen.

Rystede over episoden begiver de to sig tilbage til huset, men Lasse beslutter sig for, at de skal blive. Ved nattetid hører Mia en messende sang fra skoven, og gennem vinduet ser hun en ung mand, der vinker venligt til hende. Efter det falder hun i en dyb søvn. Den efterfølgende aften er det blevet tid til måneformørkelsen. Lasse gør sig klar med sin kikkert, men Mia bliver på sit værelse. Hun ligger sig sur op på værelset, men snart hører hun igen sangen, og den unge mand står i skovbrynet og kigger på hende.

Mia føler sig draget, og følger med den unge mand ind i skoven, hvor hun taber sin iPod lige udenfor huset. Ude på verandaen følger Lasse og Britt spændt med i, at det langsomt bliver mørkere og mørkere. Det lille spædbarn Mikkel ligger og sover trygt indendørs.

Lasse beslutter sig for at hente Mia, men da han kommer op på værelset, er hun væk. Angsten begynder at sprede sig, men den afløses hurtigt af vrede, da Lasse mener, at Mia blot er stukket af for at være på tværs. Han beder Britt om at blive tilbage og starter sin eftersøgning. Da han finder Mias iPod, begynder han at blive bange og med god grund.

En dør til en anden verden

Lasse dybt inde i den mørke skov.
Lasse dybt inde i den mørke skov.

Mia er i mellemtiden blevet ført frem til en mystisk by inde i skoven, hvor en stor gruppe “mennesker” gør hende klar til at blive ofret. Da Lasse selv hører den messende sang, slipper han alle bekymringer og begiver sig dybere ind i skoven. Heldigvis stopper vagabonden fra før ham, før det er for sent. Han beordrer Lasse til at tænde for musikken i den lille iPod, og straks fortaber fortryllelsen sig.

Lasse finder ud af, at vagabonden for snart 20 år siden mistede sin datter til skoven, og at han nu vil have hende tilbage. Måneformørkelsen har åbnet en dør til en anden verden, som også snart truer med at opsluge Mia. Lasse og vagabonden ankommer til byen, hvor de bryder ind i stort hus, hvor de ser Mia ligge på et stort alter, mens en underlig mand skærer i hende med en stor dolk.

Underlige insekter dukker frem, og Lasse og vagabonden angribes af de zombielignende “alfer”. Hvad der ellers sker, vil jeg ikke røbe her, men vil blot nævne, at Når mørket kommer har en helt forrygende slutning, som bestemt ikke er for sarte sjæle.

Alsidig herre

Zombie-action!
Zombie-action!

Patrick Leis er en alsidig herre. Udover at have skrevet over 10 romaner gør han sig også indenfor bodypaint og special effects, og han har en fortid indenfor reklamebranchen. Hans visuelle kunnen fornægter sig bestemt ikke i illustrationerne til Når mørket kommer. De er af en høj standard, men vigtigst af alt rammer de ånden i fortællingen og giver historien en visualisering, som man naturligvis ikke er vant til at se i romaner, hvor det er op til læseren at danne sig billeder.

Det har også resulteret i, at Leis ikke har skulle bruge unødvendig plads på beskrivelser, da de fleste af dem findes i illustrationerne. Det gør, at tempoet i fortællingen er uhørt højt, hvilket specielt er vigtigt for romanens sidste halvdel.

Bundsolidt og gennemarbejdet håndværk

Når mørket kommer bliver fra forlaget Facet lanceret som en fantasygyser for børn og unge. Det ser man ved, at romanen er fortalt i et letforståeligt sprog, hvor også et yngre publikum kan følge med. Men med dens tematikker og mørke passager vil jeg mene, at man bør være over 15 for at læse den. Det fine ved romanen er så, at man som ældre sagtens kan blive underholdt af historien, og det letlæste sprog gør blot, at tempoet bliver det højere.

Bogens første del er den klassiske historie om en besværlig teenager og hendes forældre, der prøver at tackle de problemer, som det nu engang medfører. Det er ganske realistisk skildret, og både karaktererne og miljøet er enkelt og troværdigt beskrevet. Men der kommer andre boller på suppen, da Leis for alvor skyder gyserdelen i gang.

Det bliver til en omgang teenageproblemer i X-Files-land tilsat elementer fra Invasion of the Body Snatchers (1956) for til sidst at gå over i en boldgade, der minder om Night of the Living Dead (1968). Og det er en rigtig god blanding, hvor ubehaget og desperationen langsomt stiger, som vi nærmer os slutningen. Derudover får Leis præsenteret en deadline med måneformørkelsen, som blot gør det hele lidt mere spændende. Alt i alt en lille gyserperle, som bestemt fortjener et stort publikum.

Når mørket kommer er ikke stor kunst, men bundsolidt og gennemarbejdet håndværk, som lever i kraft af, at Leis har fået det optimale ud af den enkle historie og de fine illustrationer.

Når mørket kommer er venligst stillet til rådighed af Forlaget Facet.

4 stjerner
Titel: Når mørket kommer
Forfatter: Patrick Leis
Illustrationer: Patrick Leis
Forlag, år: Forlaget Facet, 2007
Format: Paperback
Sideantal: 160 sider

Anmeldt i nr. 24 | 13/10/2007

Stikord: Måneformørkelse

Jacob Krogsøe. Medstifter af Planet Pulp. Redaktør. Bosiddende i Århus, hvorfra han har færdiggjort sit studie på Film- og Medievidenskab på KUA. Har desuden taget tillægsuddannelsen på Journalisthøjskolen, og startede den 1. oktober 2011 som mediebibliotekar på Randers Bibliotek. Er født på Fyn og opvokset i Sønderjylland. Har altid haft en stor passion for film, helt tilbage fra da han så film i sine bedsteforældres biograf i Hesselager. Maltin’s Film Guide [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.