Bestiarium – Et opslagsværk til Tolkiens univers

3 minutters læsetid
Bestiarium – Et opslagsværk til Tolkiens univers

Bestiarium – Et opslagsværk til Tolkiens univers (i resten af anmeldelsen benævnt Bestiarium) er tidligere blevet udgivet i Danmark under titlen Et bestiarium over Tolkien. Begge udgaver er oversættelser af A Tolkien Bestiary skrevet af David Day.

David Day er en af de største nulevende Tolkien-eksperter – eller i hvert fald én af dem, der på skrift er en stor kanon. Udover Bestiarium har han skrevet The Tolkien Companion (1993), Tolkien’s Ring (1994), The Hobbit Companion (2000), Tolkien: The Illustrated Encyclopedia (2000) og The World of Tolkien (2003). I dette temanummer anmelder vi også den danske oversættelse af Tolkien’s Ring, som har en del akademiske problemer – eller problemet er i sin essens, at den sætter sig på to stole.

Helstøbt værk og opblæst Day

Bestiarium er et meget helstøbt værk, hvis største problem ligger i titlen Bestiarium. Et bestiarium er et opslagsværk over faktiske eller fantastiske dyr og fauna – disse opslagsværker var meget populære i middelalderen, hvor man har set eksempler på overdådige illustrationer. Hos Day bliver et bestiarium til en meget, meget bred betegnelse, der både indeholder dyr, guder, monstre, mennesker og hændelsesforløb.

Det gør at begrebet bestiarium udvandes, men det er kun et lille problem, da selve værket er ret fantastisk. Således bliver leksikonopslagene krydret med lækre farveillustrationer fra konkrete situationer i Tolkiens Middle-earth-fiktion. Et andet mindre problem er Days tro på egne evner. Hør blot her: ”Bogen blev skrevet ud fra den tro, at havde Midgårds skriftkloge skabt et værk om Ardas naturhistorie, så ville resultatet have ligget meget tæt op ad denne bog”. Day sætter ikke sit lys under en skæppe, og heldigvis har han leveret et godt produkt, men den opblæsthed klæder ingen.

Lækkerier

Fra opslaget 'Dværg'.
Fra opslaget ‘Dværg’.

Lækkerierne er serveret på 288 sider i et lækkert hardcoverformat, hvor smudsbindet er prydet af en drageillustration af Ian Miller. Udover Miller finder vi i værket illustrationer af Michael Forman, Allan Curless, Lidia Postma, John Blanche, Pauline Martin, Victor Ambrus, Sue Porter, Jaroslav Bradac, Linda Garland og John Davis. Et stærkt felt, hvor jeg dog savner navne som Tolkien selv eller David Wenzel. Ja, mere vil have mere, men der skal ikke herske tvivl om, at det udvalg af illustrationer, der findes i Bestiarium er af en meget høj kvalitet, som er hele bogen værd i sig selv!

Bestiarium indledes med en skarp liste over, hvilke illustrationer de forskellige kunstnere har lavet og en indholdsfortegnelse. Derefter følger det noget højtflyvende forord og en udførlig fortegnelse over illustrationerne. Så kommer et stort, og noget utydeligt, kort over Midgård og de udødelige lande, som bliver efterfulgt af to tidsregninger. Og så begynder oplagsværket, der indledes med Ainur og afsluttes af Østerlinge. Til sidst – og det kan godt undre, at den ikke er at finde før opslagene – får vi en slægtstavle over menneskernes og elvernes folkeslag. Og på falderebet finder man det obligatoriske navigationsudstyr: Et indeks.

Der skydes med spredhagl

Blandt opslagene kan du læse om så forskellige ting som Mallorn, Gorgûn, Elversmede, Krager, Nelderoth og Pibeurt. Som det er tilfældet i Tolkiens værker, kommer David Day vidt omkring, og mange af opslagene er fremragende, mens flere dog er korte og ligegyldige. Men det er Days vægtning, at han vil have det hele med, og det koster i flere passager på kvalitetskontoen, mens det tæller i den store sammenhæng. Tolkien-novicer vil finde bogen uundværlig, mens de sure gamle hardcorefans kan ryste på hovedet over selvfølgelighederne i opslagene. Men alle vil elske illustrationerne.

Illustrationerne er meget forskellige, men favner godt alsidigheden i Tolkiens univers og hele idéen om et bestiarium, hvor de fantastiske dyr og skabninger kan variere fra kunstner til kunstner. De enkelte opslag har sort/hvide illustrationer tilknyttet, og naturligvis har ikke alle opslag en illustration. De store og fantastisk flotte farveillustrationer er knyttet til passager i Tolkiens fiktion og skrider kronologisk frem, så vi går fra handlingen i Silmarillion, over Hobbitten for at slutte ved Ringenes Herre.

Disse fantastiske illustrationer bærer titler som Synet og skabelsen af Arda, Elverbyen Tirion, Dunkelskov, Heksekongen fra Morgul og Slaget på Pelennorsletten. Det bryder illusionen om et bestiarium, men i tilgift får man en fantastisk rejse gennem Tolkiens fiktion. Med til de store farveillustrationer følger en lille tekst, der beskriver, hvad der sker på billederne.

Mageløse Blanche i et fremragende værk

I den sammenhæng må jeg specielt fremhæve John Blanches mageløse skildringer af Gondolins fald og Femhæreslaget. Det er intet mindre end fabelagtig god kunst, som jeg gerne ville eje i plakatform. John Blanche vil de fleste rollespillere nok kende for hans illustrationer til Games Workshop produkter og Sværd & Trolddom gamebooks.

Bestiarium er smukt værk, som bør stå på alle fantasyelskeres hylder. Der er nogle få problemer med det skrevne ord, men illustrationerne vil få Tolkien til at synge i himmelen – eller hvor han nu befinder sig.

5 stjerner
Titel: A Tolkien Bestiary
Forfatter: David Day
Udgivet: 1979
Forlag: Mitchell Beazley Publishers Ltd
hvid
Anmeldte udgave:
Titel: Bestiarium – Et opslagsværk til Tolkiens univers
Udgivet: 2001
Forlag: Gyldendal
Format: Hardcover
Sideantal: 288
Forsideillustration: Ian Miller
Illustrationer: Ian Miller, Michael Forman, Allan Curless, Lidia Postma, John Blanche, Pauline Martin, Victor Ambrus, Sue Porter, Jaroslav Bradac, Linda Garland og John Davis
Dansk oversættelse: Jan Lyderik

Anmeldt i nr. 62 | 13/12/2010

Stikord: Fantasy, J.R.R. Tolkien, Middle-earth

Jacob Krogsøe. Medstifter af Planet Pulp. Redaktør. Bosiddende i Århus, hvorfra han har færdiggjort sit studie på Film- og Medievidenskab på KUA. Har desuden taget tillægsuddannelsen på Journalisthøjskolen, og startede den 1. oktober 2011 som mediebibliotekar på Randers Bibliotek. Er født på Fyn og opvokset i Sønderjylland. Har altid haft en stor passion for film, helt tilbage fra da han så film i sine bedsteforældres biograf i Hesselager. Maltin’s Film Guide [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.