Mount København

3 minutters læsetid

Mount KøbenhavnI South Dakota har de Mount Rushmore. I Himalaya har de Mount Everest. Og i Middle-earth har de Mount Doom. Men det er ingenting i forhold til, at vi i Danmark har Mount København. Debutanten Kaspar Colling Nielsen har skabt en fabelagtig novellesamling, hvor fokusset ligger på livet på og omkring det fiktive bjerg Mount København.hvid

Man bygger da et bjerg i Danmark!

Forfatteren formår med legende lethed at gøre sit univers og sine personer troværdige, på trods af at han spiser læserne af med en konstruktion af science fiction-proportioner: Hvad nu, hvis vi i Danmark trodsede mådeholdet og faktisk byggede et bjerg, så vores Tour de France-ryttere kunne træne hjemme i Danmark, og så man kunne stå på ski hele året rundt? Og hvordan ville disse ændringer påvirke samfundet og den almindelige dansker?

Mount København består af 17 noveller tilsat en indledning og 16 forklarende afsnit mellem de enkelte noveller, forklædt som facts, der leder op til den efterfølgende novelle. Således starter Kapar Colling Nielsen: ”Engang besluttede den danske stat at opfære et bjerg på Avedøre Holme. Byggeriet stod på i 200 år. Da bjerget stod færdigt, var det 3500 meter højt, havde en omkreds på 55 kilometer og et samlet overfladeareal på 590 kvadratkilometer, svarende til ca. 118.000 fodboldbaner eller hele Bornholm og lidt til.”

Det resterende af indledningen fylder tre sider, og så er scenen ellers sat. Engang ude i fremtiden har vi i Danmark fået et kæmpe bjerg – en konstruktion som sammen med den Kinesiske Mur er det eneste menneskeskabte, man kan se ude fra verdensrummet.

Fuglemanden og tennisspilleren

Den første novelle er Pelikanen, hvor vi møder lægen Jan Peter Lassen, som brændende ønsker sig at flyve. Og det lykkes som fuglemand! – en idé der går igen i en af de andre noveller. I sig selv er idéen om fuglemennesker intet mindre end fantastisk, og hvor absurd det end lyder, så formår Kaspar Colling Nielsen at gøre det troværdigt.

Derefter følger Tennismesteren, en af samlingens bedste noveller, hvor vi er helt nede på jorden. Her blander Kaspar Colling Nielsen det absurde med det realistiske i fortællingen om den aldrende tennis-”mester” Stig Andersen. Det er både rørende og absurd morsomt. Hør blot her:

”Igennem årene var der startet dygtige spillere i klubben, som måske kunne repræsentere en trussel mod Stigs dominans, men Stig havde hver gang været ganske rolig, og han var efterhånden, når en rival meldte sig med en tordende baghånd eller aggressivt serv- og netspil, blevet kendt for at sige:…han har ikke niveauet.”

Hverdagsrealisme og absurditeter

Og sådan fortsætter det. Men jeg vil ikke nævne flere af novellerne for ikke at ødelægge overraskelsen. Hverdagsrealismen tilsættes absurde idéer, og handlingerne udspiller sig på et lærred, som jeg ikke har set noget lig tidligere. Det imponerende er, at man som læser tror på det univers, vi præsenteres for. En anden fantastisk ting er, at Mount København kan læses af mange: Her er ikke kun good stuff for ”what if”-nørderne, men også læsestof til mere ”almindelige” læsere. Således har jeg også flere gang hørt min kæreste, som normalt ikke læser den slags, klukke højlydt.

Jeg håber at Kaspar Colling Nielsen vender tilbage til Mount København, hvor han har skabt en stabil konstruktion, hvor mange andre fortællingerne kunne udspille sig. Faktisk kunne det være spændende, hvis Mount København blev en ”franchise”, hvor andre forfattere kunne byde ind. Personligt gad jeg godt se en gyser af Jonas Wilman eller en krimi af Erling Jepsen, som udspillede sig i Mount Københavns univers. Kort sagt er der kastet for mange kreative bolde i luften til, at man bare kan glemme dem.

TV-serie på vej – måske

Der arbejdes også på en TV-serie, som efter sigende skal blive på 8-10 afsnit af 45 minutters varighed med Anders Morgenthaler som bagmand – Morgenthaler kontaktede allerede Kaspar Colling Nielsen, før bogen var blevet berømmet med 2010-udgaven af Danske Banks debutantpris.

Om en TV-serie vil kunne indfange stemningen og finesserne i Kaspar Colling Nielsens univers stiller jeg mig tvivlende overfor, men hvis det endelig skal være, er det nok ikke dårligt med Morgenthaler i stalden, som jo netop om nogen er kendt for at blande det absurde med hverdagens Danmark. Hvornår serien kommer, og om den bliver til noget, melder historien p.t. ikke noget om.

Overordnet set er Mount København en sjælden lækkerbisken med mange mesterlige noveller. Et par enkelte skiller sig dog ud ved at være ligegyldige. Det trækker lidt ned i det samlede indtryk, men kan ikke røre ved, at jeg på varmeste anbefaler novellesamling og hylder Kaspar Colling Nielsens fantastiske idéer og absurde univers. Mere af den slags, tak!

5 stjerner

Titel: Mount København
Forfatter: Kaspar Colling Nielsen
Udgivelsesår: 2010
Forlag: Gyldendal
Format: Paperback
Sideantal: 177
hvid
Samlingen indeholder følgende noveller:
Pelikanen
Tennismesteren
Opgangen
Kikkert
Fuglemenneskerne
Syltede figner
Magneto
Havenissen
Sammensværgelsen
Rumvæsner i Valby
Vampyren
Grøndlænderproblematikken
Glæden ved at spise et æble
Den talende munk
Den grå dame
Morgenkomplet
Magnetos endeligt

Anmeldt i nr. 73 | 13/10/2011

Stikord: Novellesamling

Jacob Krogsøe. Medstifter af Planet Pulp. Redaktør. Bosiddende i Århus, hvorfra han har færdiggjort sit studie på Film- og Medievidenskab på KUA. Har desuden taget tillægsuddannelsen på Journalisthøjskolen, og startede den 1. oktober 2011 som mediebibliotekar på Randers Bibliotek. Er født på Fyn og opvokset i Sønderjylland. Har altid haft en stor passion for film, helt tilbage fra da han så film i sine bedsteforældres biograf i Hesselager. Maltin’s Film Guide [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.