Categories: Musik

Holy Diver

“If your circle stays unbroken, then you’re a lucky man
’cause it never, never, never has for me.
In the palace of the virgin lies the chalice of the soul
And it’s likely you might find the answer there.”

-Holy Diver, Invisible.

Med tre bands bag sig vovede Ronnie James Dio endelige springet i 1982, og gik solo. Året efter, i 1983, stod han i front for bandet Dio med solopladen Holy Diver, udgivet på pladeselskabet Reprise. Teksterne omhandlede stadig drager, dæmoner og sværd, men musikken var anderledes. I sit nye soloband kunne Dio få det, som han ville, og behøvede ikke at stå i skyggen af hverken Ritchie Blackmores uendelige guitarsoloer eller Black Sabbath-kollektivets belastede arbejdsklima.

Dio-lyden

Bandet Dio bestod af Jimmy Bain på bas, Vinny Appice på trommer og Vivian Campbell på guitar. Unge Campbell, hentet ud af irske Sweet Savage, kom faktisk til at kendetegne meget af den lyd, der i dag forbindes ikke alene med denne plade, men faktisk meget af det, man kan kalde Dio-lyden. Selv sang Ronnie, og spillede lejlighedsvis på keyboard. I øvrigt kendte Dio allerede Bain fra tiden i Rainbow og Appice fra Black Sabbath-dagene.

Holy Diver er på mange måder en typisk debutplade. Energien er i top og man fornemmer at alle numrene på pladen er et fælles stykke arbejde, omend der krediteres specifikke medlemmer af gruppen under hver sang. Lyden er skarp og metallisk, mens guitaren er hurtig, med dynamiske power-riffs og fængende melodier, der tillod Dio at udnytte hele sit store sangregister.

Pladen blev produceret af Ronnie James Dio selv, og konceptet bag coveret blev udtænkt af Ronnies kone, Nancy Dio, og tegnet af Gene Hunter. Den kædesvingende dæmon skulle senere gå hen og blive et varemærke for bandet.

Stor heavykunst

Åbningsnummeret er det energiske “Stand up and shout”. Godt indpakket i fantasy-metaforer serveres sangen som en hyldest til frihed og selvstændighed. Store sager fra den lille forsanger, må man sige. Det næste er titelnummeret “Holy diver”, der gennem den kryptiske tekst og det effektfuldefulde riff faktisk er et af pladens højdepunkter. Det tredje nummer – “Gypsy” – er en mere eller mindre typisk omgang Dio power-rock. Det samme gælder også for det noget blødere og mere radiovenlige “Caught in the middle”, der ligger som pladens fjerde skæring.

Femte nummer er én af albummets små perler. Sangen hedder “Don’t talk to strangers”, og leverer på en gang et både intenst og smukt lydbillede. I al sin enkelhed synger Ronnie sagte hen over et spinet – eller et keyboard, der i hvert fald skal lyde som et spinet – mens han i bedste skønsangsstil synger sine dæmoniske advarsler ud gennem højttalerne for så efter et minut at lade nummeret eksplodere. Stor heavy-kunst!

Spektakulær video

Ved sjette skæring er vi tilbage ved powerrocken, med det kontante nummer “Straight through the heart”, hvilket også gælder for syvende sang, “Invisible”. Ottende nummer, “Rainbow in the Dark”, blev et af pladens helt store hits, hvor det for alvor lykkes for bandet at smelte heavy rocken sammen med en mere poleret og populær tone.

Videoen til nummeret er for øvrigt et spektakulært syn, man ikke bør snyde sig selv for. Dio der løber omkring i en bjørnepelsvest og svinger med et sværd, mens han nedkæmper onde fjender, er absolut i topklasse. Pladens sidste nummer er den tunge “Shame on the night”, hvor Dio endnu engang demonstrerer sin sangstemmes mange facetter. Indledt med ulvehyl og holdt i dystre toner, er “Shame on the night” en lurende intens sang, hvor Ronnie nærmest snerrende leverer det sidste highlight på pladen.

Holy Diver er absolut bandets bedste plade og det kan ikke undre, at det faktisk lykkedes for dem at blive et af 80’ernes hotteste koncertnavne. Om de uhyrlige, teatralske sceneeffekter som bandet benyttede sig af, også spillede ind her, skal forblive usagt. Holy Diver emmer af energi og kreativitet, så selv hvor musikken synker ned i ordinær pop-metal, kan man bære over med det. Inden for sin genre er dette en klassiker, så hvis du trænger til et nyt skud fantasy-kitsch eller bare et genhør, så find frem til pladen.

Nummerliste:
1. Stand up and shout (Bain/Dio) (3:17)
2. Holy Diver (Dio) (5:50)
3. Gypsy (Dio/Cambell) (3:15)
4. Caught in the middle (Dio/Appice/Cambell) (4:15)
5. Don’t talk to strangers (Dio) (4:52)
6. Straight through the heart (Bain/Dio) (4:33)
7. Invisible (Dio/Appice/Cambell) (5:24)
8. Rainbow in the dark (Dio/Appice/Cambell/Bain) (4:14)
9. Shame on the night (Dio/Appice/Cambell/Bain) (5:19)

Total spilletid: 41:29

Titel: Holy Diver
Kunstner: Dio
Producer: Ronnie James Dio
Udgivet: 1983
Label: Reprise – 2-23836

Anmeldt i nr. 1 | 13/11/2005

Martin Wangsgaard Jürgensen

Martin Jürgensen

Recent Posts

Leder og indhold – 13. oktober 2024

Det er blevet oktober, og her på Planet Pulp har vi en virkelig god idé…

3 uger ago

Alien vs. Predator

Den første film, der lader de to ikoniske monstre fra Alien- og Predator-filmserierne mødes, er…

3 uger ago

Beetlejuice Beetlejuice

Det længe ventede gensyn med Beetlejuice og det bizarre efterliv er heldigvis en fornøjelig oplevelse.…

3 uger ago

Metallicus

"Nej. Tingesten kunne måske nok spille et nummer på gehør efter en enkelt gang, men…

3 uger ago

Leder og indhold – 13. september 2024

Hvis man er genrefan og samtidig er med på beatet i denne weekend, så er…

2 måneder ago

Beetlejuice

Tim Burtons anden film hører stadig til blandt hans mest seværdige, med dens unikke blanding…

2 måneder ago