Dan O’Bannon er død

1 minuts læsetid

Lørdag den 19. december 2009

Faderen til verdens ledeste rumvæsen er død! Manuskriptforfatteren og instruktøren Dan O’Bannon døde i forgårs, den 17. december, i Santa Monica af Crohns sygdom.

Dan O’Bannon (Daniel Thomas O’Bannon) blev født i St. Louis i 1946. På USC mødte han John Carpenter, og sammen stod de bag filmskolekortfilmen Dark Star, som de senere udvidede til spillefilmslængde, og som kom ud i 1974 (bl.a. også med O’Bannon i rollen som Sgt. Pinback). I 1970’erne arbejdede O’Bannon kortvarigt som effektmand, bl.a. på den første Star Wars-film (1977), hvorefter han sammen med det legendariske syrehoved Alejandro Jodorowsky forsøgte at stable en filmatisering af Frank Herberts science fiction-klassiker Dune (1965) på benene.

Det projekt kuldsejlede som bekendt, og i stedet begyndte O’Bannon at arbejde på et manuskript sammen med Ronald Shusett. Idéen bag projektet var oprindelig tanken om ondsindede drillenisser (gremlins) ombord på et bombefly under 2. Verdenskrig, men i stedet endte det med at handle om et dybt ubehageligt rummonster ombord på et fragtrumskib. O’Bannon og Shusett formulerede historien sammen, men manuskriptet til Alien (1979) skrev O’Bannon selv – selv om der skete væsentlige ændringer i drejebogen, da The Brandywine Company købte manuskriptet. Alligevel var det O’Bannon, der fik mange af de kreative kræfter fra det kuldsejlede Dune-projekt med over på Alien, bl.a. H.R. Giger.

Op gennem 1980’erne og 1990’erne skrev og samskrev O’Bannon manus til adskillige genrefilm, bl.a. Dead & Buried (1981), Lifeforce (1985), 1986-geninspilningen af Invaders from Mars og Screamers (1995). Screamers var dog ikke den første Philip K. Dick-filmatisering, O’Bannon arbejdede på. I 1990 havde Arnie-filmen Total Recall premiere, og her samarbejdede O’Bannon og Ronald Shusett endnu engang på manuskriptet. Uden for de fantastiske genrer kan det nævnes, at det var O’Bannon, der skrev manuskriptet til John Badhams helikopterthriller Blue Thunder (1983) med Roy Schneider i hovedrollen.

Som instruktør stod O’Bannon bag kameraet på The Return of the Living Dead (1985), som han også selv skrev manus til, og The Resurrected (1992) – en filmatisering af H.P. Lovecrafts roman The Case of Charles Dexter Ward fra 1941.

Med 10 manuskripter i perioden 1974 til sin død var Dan O’Bannon måske ikke én af filmbyens mest produktive skikkelser, men det mere end opvejes af den indflydelse, han har haft – bl.a. som én af hovedmændene bag både Alien og Total Recall.

O’Bannon blev 63 år gammel.

Kilde: Variety

Mogens Høegsberg. Redaktør. Medstifter af Planet Pulp. Født 1976. Oprindelig fra Ringkøbing, fra 1996 til 2014 bosat i Århus, nu bosat i Silkeborg. Uddannet mag.art. og ph.d. i middelalderarkæologi. Ansat som arkæolog ved Moesgård Museum. Har siden barndommen været ivrig horrorfan; indledningsvist primært litteratur, senere også film. Dertil rollespiller, brætspiller og tegneseriefan. Film og filmmusik er Mogens’ to største passioner inden for [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.