Guide til det okkulte Danmark bd. 1 og 2

3 minutters læsetid
Guide til det Okkulte Danmark

I 2001 udkom bogen Guide til det Okkulte København. Den er nu blevet udvidet til at dække hele landet. Bind 1 dækker Købehavn, Sjælland, Lolland-Falster, Møn og Bornholm, mens bind 2 omhandler Jylland og Fyn.

Fanden er løs i Laksegade

Størstedelen af bind 1 omhandler hovedstaden, men der er ikke tale om, at denne del blot er indholdet fra den oprindelige bog. Afsnittet er blevet revideret, og nye ting er blevet taget med. Da bogen er skrevet lidt på samme måde som en rejseguide, vil det være muligt at gå rundt i København fra lokalitet til lokalitet og læse om de okkulte hændelser, som har fundet sted på disse steder.

En ting, der kom bag på mig ved læsningen af dette afsnit er, hvor mange steder i København, der har fundet henrettelser sted. Ud over henrettelsessteder er der selvfølgelig også de berømte steder som Laksegade, hvor poltergejstfænomener affødte udtrykket “Fanden er løs i Laksegade” samt de rygter om okkultisme, der knytter sig til Rundetårn. Resten af bind 1 bevæger sig igennem forskellige egne af øerne og genfortæller lokale rygter og myter om hekse og overnaturlige fænomener.

Værelse nr. 13

Bind 2 indledes på hovedlandet, og jeg bladrede som det første om til afsnittet om Viborg. Ikke fordi jeg har nogen tilknytning til denne by, men fordi jeg holder meget af M.R. James’ gyserhistorie Nummer 13, der finder sted i Viborg. Historien er omtalt i bogen; en omtale der fylder det meste af den plads, som er afsat til Viborg.

Historien handler om et hotel, der ikke har noget værelse med nummeret 13, men om natten høres der lyde i såvel værelse 12 og 14, som om der var et lokale imellem dem. Historien finder sted på et fiktivt hotel, men Hotel Preisler, der fandtes på den tid, hvor historien blev skrevet (omkring år 1900), havde faktisk ikke noget værelse nr. 13.

Satankult på Anholt

Flere af beretningerne i bogen har med havet at gøre. Om dette skyldes, at søfolk er mere overtroiske end andre eller at folk, der har boet tæt ved kysten, har boet i barske naturområder med mange dødsfald og uheld skal være usagt. Der er således beretninger om havfolk samt om kæmpeblæksprutter i Kattegat, der lagde roden til historierne om søuhyret Kraken. Et af de større afsnit i bind 2 er omkring de fund, der i 70’erne blev gjort på Anholt, der tydede på at en satankult havde slået sig ned på stedet.

Bøgerne er som sagt skrevet i samme stil som en rejseguide. Det er ikke et videnskabeligt værk, hvor de enkelte fænomener er blevet undersøgt, og der tages ikke stilling til, om de beskrevne begivenheder har fundet sted. Beretningerne bliver gengivet på den måde, som de lokale sagn og overleveringer fortæller dem, og det er så op til læseren at tage stilling. Bøgerne er ikke blot en gennemgang af gamle herregårde og deres rygter om spøgelser, men en god blandet gennemgang af mystiske steder og fænomener, som der berettes om rundt om i landet, hvilket også er det, der gør dem interessante at læse.

Spændende læsning

Bøgerne er rigt og flot illustrerede med fine farvefotos. Billederne er generelt naturbilleder, men jeg kunne dog godt savne, at nogle flere af billederne var fotos af de ting, der blev omtalt. I et afsnit bliver der eksempelvis omtalt nogle mønter, der skulle være blevet sendt til forskellige museer, og disse mønter savner jeg billeder af. I afsnittet om Skagen berettes om et spøgelse, der skulle være at finde på et af Skagensmalernes billeder. Det ville have været rart med et foto af dette maleri, specielt da originalen findes på et museum i Sverige.

En detalje som bør nævnes er, at der er angivet GPS-koordinater til alle lokaliteter, der omtales i bøgerne, således at de vil være lette at finde, hvilket også bliver fremhævet på de to binds forsider.

Uanset hvor meget man tror på spøgelser og det okkulte eller ej, så er der spændende læsning i disse bøger, også da flere af historierne har rod i forskellige lokalområder rundt i landet. Jeg har selv altid fundet emnet interessant, uden at have oplevet noget i retning af de ting, der er beskrevet i bogen, men jeg vil da heller ikke afvise, at der måske er noget om nogle af de historier, der er beskrevet deri.

Guide til det okkulte Danmark er venligst stillet til rådighed af Forlaget Documentas.

4 stjerner
Titel: Guide til det okkulte Danmark 1-2
Forfatter: Bo Bomuld Hamilton-Wittendorff
Forlag, år: Documentas, 2006-07
Format: Hardcover
Sideantal: 250 / 240

Anmeldt i nr. 27 | 13/01/2008

Stikord: Danmark, Okkultisme, Spøgelser

Skriv et svar

Your email address will not be published.